Skip to main content

Familiesjov og eventyr venter

på Haldenkanalen

Oplev den hemmelige kanal i Haldens bagvande skjult dybt inde i skovene ved den svenske grænse i det sydøstlige Norge.​

Haldenkanalen strækker sig næsten 80 kilometer fra Tistedal, lige øst for Halden, til Skulerud i nord og er en af Norges ældste kanaler.

Der er masser af sjove aktiviteter at prøve - både i de omkringliggende områder og langs selve kanalen. Her er nogle gode tips til, hvad du kan se og lave:

1. Kanalture 

En af de bedste måder at udforske Haldenkanalen på er naturligvis med båd.

Om sommeren kan du nyde en tur gennem den idylliske natur om bord på M/S Brekke, hvor du også vil opleve Brekke sluser, Nordeuropas højeste sluser! 

Om sommeren begynder bådturene ved Brekke sluserne.

Det er også muligt at chartre dampskibet DS Turisten til en sjov dag på kanalen, eller du kan deltage i en mini-kanaltur med DS Hans.

DS Hans har to ture om dagen med afgange fra Ørje. Husk, at bådture på kanalen er populære, så book på forhånd!

2. Via ferrata 

Prøv Europas længste hængebro i en via ferrata ved Via Ferrata Haldenkanalen! Denne spændende klatresti omfatter også en 250 meter lang svævebanetur.

Tager du familien med? Bare rolig. Denne via ferrata er også velegnet til børn over 10 år, så gør dig klar til lidt familiesjov!

3. Kanosejlads og kajakroning 

Leder du efter en helt unik oplevelse? Bevæg dig langs kanalen fra nord til syd med padler - også gennem slusepunkterne! Kanoer kan lejes i Ørje

Du kan også leje kanoer andre steder i området, for eksempel Joval Farm, som også kan hjælpe dig med at transportere din kano tilbage efter din tur.

4. Fiskeri i kanalen 

Fang nogle store gedder på en guidet fisketur i kanalen! 

Både kanalen og de mange søer og floder omkring den er gode til fiskeri. Du kan have endnu mere held med dit fiskeri på en guidet tur.

5. Smagfulde cykelture

Kanalen er sjov, men glem ikke området omkring den!

Der er flere hyggelige spisesteder og gårdbutikker med lokale lækkerier langs kanalen. Hvorfor ikke leje en cykel og forkæle dig selv med en velsmagende omvej

Turistkontoret i Ørje tilbyder cykeludlejning, og der er et stort udvalg af cykelruter ved kanalen at vælge imellem. 

Hvis du vil cykle på vandet, er det også en mulighed! 

6. Udforsk Ørje 

Den lille landsby Ørje er et must at besøge, når du er i området.

Se Ørje sluserne, oplev den fascinerende historie på kanalmuseet, og besøg galleriet i Ørje Brug

Hvis du besøger området i foråret, bør du også besøge det hyggelige forårsmarked i maj. Stykket SOOTspelet iscenesættes her hver sommer.

Ørje har også hyggelige caféer og restauranter

Oplev flere dejlige ting at se og lave i Ørje

7. Strømsfoss slusepunkt 

Længere sydpå i kanalen, mellem søerne Øymarkssjøen og Aremarksjøen, ligger sluseanlægget Strømsfoss, som blev bygget samtidig med Ørje sluserne i slutningen af 1850'erne.

Se sluserne, besøg Strømsfoss Mølle Museum og Strømsfoss Galleri, og hold en frokostpause på Møllerens Hus, hvor du kan smage lækre vafler, grød og møllerens brød! 

8. Sov på kanalen 

Haldenkanalen blev i sin tid brugt til at fragte flydende tømmer ned ad vandvejen. På samme måde er den unikke flydende bolig FLO designet til at kunne bevæge sig gennem kanalsystemet!

Kom tæt på den smukke natur ved at tilbringe en nat i denne unikke flydende hytte. Fald i søvn til lyden af blide krusninger på vandet og vågn op til fuglenes kvidren.

Flere overnatningsmuligheder tæt på kanalen: 

Trætopshytter ved grænsen, bondegårdsophold på Bøensætre Husmannsplass, glasigloen Hvilepust, Norsk Turistforenings tårnhytte Haukenstower, skovhytterne på Hafsrød, bjælkehytten Flagghytta og Stubbe hytterne

Når du alligevel er i området, skal du ikke gå glip af den idylliske lille by Halden!

Besøg den mægtige Fredriksten Fæstning, hav det sjovt i klatreparken, og udforsk øerne i Iddefjorden.

Planlæg turen

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider