Skip to main content

Vandring til Galdhøpiggen, Norges højeste fjeld

At se Norge fra 2.469 meters højde på toppen af Galdhøpiggen er en enestående oplevelse. Mange stier fører til tops, men den mest tilgængelige rute starter ved Juvasshytta.

Udsigten fra Galdhøpiggen, Norges højeste fjeld, er betagende. Det enorme fjeld er ikke bare Norges, men Nordeuropas højeste bjerg. På en klar dag er der fra toppen en fabelagtig panoramaudsigt over hele Jotunheimen.

Galdhøpiggen ligger i Østlandet og er et populært udflugtsmål for både nordmænd og turister. Men turen op kræver både god balance, samarbejdsevner og udholdenhed. Den korteste rute begynder ved Juvasshytta. En guide er nødvendig, idet gletsjeren Styggebræen skal passeres undervejs.

En guidet gletsjervandring

Juvasshytta ligger på fjeldet, cirka 30 minutters kørsel fra landsbyen Lom. Med sin placering i 1.840 meters højde giver hytten et tiltrængt hvil og mulighed for overnatning til trætte vandrere. Hytten ligger langt over trægrænsen i permafrost, dækket af sten i alle størrelser og faconer.

Både Juvasshytta og Spiterstulen er naturlige startsteder for vandreture op til Galdhøpiggen. Herfra har du udsyn til den mægtige fjeldtop og stien, der snor sig op mellem klipperne.

Et af højdepunkterne på den cirka tre timer lange optur er turen hen over Styggebræen. Man bør dog ikke lægge for meget i netop dét navn.

”Gletsjeren er ikke spor styg. Den fik sit navn, fordi ’stygg’ også betyder ’farlig’ på den lokale dialekt,” forklarer Erlend Vindenes til de ivrige vandrere.

Han er gletsjerguide og har besteget Galdhøpiggen ikke færre end 70 gange.

”Grunden til at den kan være farlig er at vi ikke kan se sprækkerne under isen,” siger han.

Før turen over gletsjeren bliver alle i gruppen spændt fast med sele til et langt reb. Det er helt normalt på gletsjervandringer.

Norges dybe fjorde og høje fjelde blev skabt i slutningen af den seneste Istid. Nu om dage tiltrækker disse landskaber tusindvis af turister hvert år. Mange vandreture, herunder den til Galdhøpiggen, anses for at være sikre, så længe du følger et par forholdsregler.

”Du skal have respekt for gletsjeren,” siger Dawa Chhiri.

Chhiri er nepalesisk sherpa og har guidet turister til Norges højeste fjeld i mere end ti år. Gletsjerne bevæger sig konstant, og deres sprækker udvider sig eller bliver mindre efter vejrforholdene. Det er derfor nødvendigt at have det rette udstyr og altid være i selskab med en uddannet gletsjerguide.

For alle aldre

Efter at have passeret gletsjeren er der kun én forhindring tilbage mellem dig og toppen: En stejl og sneklædt stigning, der virkelig trækker tænder ud.

Nogle vælger at tage en kort pause, mens andre ufortrødent fortsætter. Besværet glemmes hurtigt, når du endelig står på toppen. Her er der tid til en længere pause, en snack og noget varmt i koppen, mens du nyder udsigten. 

Selvom ruten kan være udfordrende, gennemføres turen af over 25.000 vandrere hver sommer. Børn skal være mindst syv år for at krydse gletsjeren. De skal også være vant til at vandre i fjeldterræn på ture, der varer adskillige timer.

”Den ældste, der har været på toppen, var 86 år gammel,” siger Per Arne Vole, gletsjerguide og leder af Juvasshytta.

Du kan også vandre til Galdhøpiggen fra Spiterstulen. Turen herfra er dog både længere og mere krævende. Det tager cirka ni timer at nå toppen og komme ned til Spiterstulen-hytten igen. På denne tur er det ikke nødvendigt med en guide, idet ruten ikke går over gletsjeren. Det er dog stadig muligt at hyre en guide fra Spiterstulen.

Området byder på en lang række andre spændende aktiviteter, for eksempel sommerski, trætop-klatring, ridning og gletsjervandring. Rejs tilbage i tiden i istunnellen i Klimaparken. Smag de berømte krydderboller fra bageriet i Lom eller prøv en zipline, besøg en temapark eller læg vejen forbi Norsk Fjellsenter. Overnat på en traditionel sommersæter. Eller prøv en af de mange andre vandrestier i området. Planlæg turen til Jotunheimen!

Oplev Galdhøpiggen

Guidede vandreture, overnatningssteder og andre sjove aktiviteter nær Norges højeste fjeld.

Få inspiration til din næste vandretur

Norge har fjelde i alle størrelser, og stort set alle kan vandre på fjeldet. Find en tur der passer netop dig!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Klar til at prøve gletsjervandring?

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider