Skip to main content

Kunstens kraft

Er du nybegynder i kunstens verden?

Se hvordan kunst kan åbne nye verdener op for dig - og få 4 tips til hvordan du kan tage kunstoplevelsen til nye højder!

Eufori…

…reflektion…

…overraskelse!

Kunst påvirker os på forskellige måder…​

Det er faktisk ret enkelt: Vær åben og se, hvad der sker.

Tani

Det er en sand skildring af naturen. Usminket. Det er så smukt.

Veronica

Alt vi gør, og vores angst, bliver uvæsentlig i mødet med naturens kræfter.

Henrik

Kunst fremkalder følelser. Begejstring. Lykke. Vrede. Afsky.

Du kan føle dig som en del af det. Eller fremmedgjort. Kunst kan åbne dig op eller lukke dig ned. Du kan se dig selv i de underligste objekter. Et ukendt ansigt. En fugl. En tom stol. Den skinnende sol…

Se de værker der berørte Tani, der stort set ikke havde besøgt et kunstgalleri før:

Kunst kan også have helbredende kræfter. Den kan give dig trøst. Inspiration. Energi! Eller et helt nyt perspektiv på verden og dagligdagen. Nogle gange kan kunst også give et tiltrængt pusterum…

Se de værker der berørte Henrik, der lider af angst:

Kunst kan udvide din horisont. Få dig til at tænke anderledes. Reflektere. Lade tankerne flyve.

Kunst kan forandre den måde, du opfatter samfundet, politik, forbrug. Den kan få dig til at se livet, og måden vi lever, på en anden måde, også de mindre pæne sider. Livet. Døden. Håbet. Forfaldet.

Se de værker der berørte Veronica, en pensioneret kvinde der trængte til nogle nye impulser:

Kunst - et fristed

Verden kan være et overvældende sted. Der er altid noget, der skriger efter vores opmærksomhed. Kunst giver os et stille og unikt sted, hvor vi kan fordybes i en verden af tanker og følelser.

Men man må give noget af sig selv for at få noget ud af det.

Nogle kunstværker rammer dig lige i mellemgulvet med det samme. Andre kigger du lidt på og fortsætter til de næste, uden at tænke nærmere over det. Det kræver tid og mentale anstrengelser at fordybe sig i det enkelte værk. At stille spørgsmål. Men svarene kan slå dig omkuld.

Fire måder at komme tættere på kunsten

Tag dig god tid til virkeligt at se. Farverne, stemningen, motivet - eller måske noget helt andet. Tænk over hvad det er, du ser.

Vil du gerne være i stand til at komme tættere på kunsten og dermed måske få en bedre kunstoplevelse?

Her er fire forskellige metoder som kan hjælpe dig, ifølge en række norske forskere der er blevet interviewet af forskning.no

1. Giv dig selv tid

Kunst kan påvirke dig helt umiddelbart, gøre dig vred eller ked af det, glad eller ligeglad. Men har du nogensinde prøvet at tage dig selv rigtigt god tid til virkeligt at studere et kunstværk? Du kan opdage nye og interessante detaljer. Måske er værket anderledes ved nærmere øjesyn.

2. Tænk som en designer

Prøv at se på kunsten som en designer. Fokuser på materialerne. Forestil dig hvad kunstneren har ønsket at opnå ved at bruge lige netop disse materialer og denne fremgangsmåde. Er der mon en historie bag?

3. Se sammenhængen

At have kendskab til et kunstværks kulturelle og historiske kontekst kan ændre måden det opleves fuldstændigt. Nogle gange er det vigtigt at kende baggrunden for at kunne forstå kunsten - dette gælder især for moderne og konceptuel kunst.

Nogle gange kan idéen bag kunstværket være lige så vigtig som kunstværket i sig selv. Vær også nysgerrig på kunstneren. De fleste kunstnere har deres eget ’sprog’, som du kan lære at forstå og fortolke.

4. Vær i dialog med kunstværket

Stil dig selv åbne spørgsmål om hvad du kan se i kunstværket. Spørg ikke ”er dette god eller dårlig kunst?”, men hellere ”hvad kan jeg se her?”. Lad tankerne flyve og giv fantasien frit spil. Læg mærke til, hvilke tanker og følelser kunsten giver dig.

Norge - et kunstrejsemål i verdensklasse

Adskillige nye museer er åbnet i Oslo i den seneste tid. Det nye MUNCH museum, et af verdens største museer dedikeret til en enkelt kunstner, Edvard Munch, åbnede i 2021, og det nye Nasjonalmuseet åbnede i juni 2022. Oslo er hurtigt ved at blive et kunstrejsemål i verdensklasse og absolut et besøg værd for kunstkendere.

Her er nogle af de bedste kunstoplevelser i Oslo:

Tjek flere spektakulære kunstmuseer, kunstgallerier, skulpturparker og fascinerende street art, både i Oslo og i resten af Norge.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider