VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The sun mirror of Rjukan reflects the image of a mountain.
The sun mirror, Rjukan.
Photo: Karl Martin Jacobsen/visitrjukan.com

Martin Andersen er den visionære kraft bag Solspeilet. Mød manden, der fik solen til at skinne over Rjukan.

At opleve måned efter måned med mørketid, selvom man er langt fra polarcirklen, ville nok gøre de fleste af os lidt kulrede. Det kan Martin Andersen og indbyggerne i Rjukan skrive under på. I den UNESCO-beskyttede by ligger centrum nemlig så langt inde i en smal dal, at solstrålerne bliver lukket ude, så snart efteråret kommer snigende.

"Efter at have udforsket store dele af verden flyttede jeg i 2001 til Rjukan med mine børn og min daværende kone. Som udgangspunkt skulle vi kun være her i kort tid, men vi syntes så godt om stedet, at vi besluttede os for at blive fastboende," fortæller Martin Andersen.

Der gik dog ikke lang tid, før tilflytteren bogstaveligt talt så en skyggeside ved den by, han så hurtigt var blevet glad for.

Photo of Brukthandelen second-hand shop in Oslo
Brukthandelen.
Photo: Benjamin A. Ward / Visit Telemark

"Ain't no sunshine..."

En tidlig efterårsmorgen var Martin Andersen ude at trille med barnevognen på byens torv. Langsomt, men sikkert begyndte solen at trække sig tilbage.

"Det var en forfærdelig følelse. Jeg kan huske, at jeg blev så desperat efter at mærke lyset fra solstrålerne, at jeg begyndte at løbe efter solen," siger Martin Andersen og ler.

Og så kom idéen: Hvorfor ikke bare sende solens spejlbillede ned til byen, så man slipper for at tage helt op på fjeldet for at få et glimt af den? Idéen var genial, men ikke ny.

"Jeg begyndte at grave i det og fandt ud af, at andre havde tænkt tanken før. I 1913 lancerede Oscar Kittelsen idéen om 'Solspeilet paa Rjukan'. En måned senere lancerede Sam Eyde, grundlæggeren af Norsk Hydro i Rjukan, idéen på ny. Problemet var, at han ikke havde teknologien til det, og projektet blev skrinlagt. Og så kom jeg altså – 100 år senere," fortæller Martin Andersen.

Han præsenterede sin idé til kommunen, og det resulterede i et kunstnerstipendium på 30.000 kroner. Dette førte videre til et studie, som blev starten på 12 års kamp for at få projektet finansieret.

Krossobanen kabelbane på vej op på fjeldet fra Rjukan i Telemark, Norge
Krossobanen i Rjukan.
Photo: Ian Brodie / Visitrjukan.com

Udløste et mediecirkus

Men så skete det endelig. 30. oktober 2013, 100 år efter, at idéen først blev undfanget, blev der tændt for Solspeilet. Med folkefest på torvet og det, Martin Andersen selv kalder et 'ellevildt mediecirkus', lyste ikke bare byen, men også hundredvis af ansigter op. Succesen bag Solspeilet var en realitet, og jubelen brød løs.

"Det er let at undervurdere, hvor meget solen rent faktisk betyder for folk. Det interessante ved Solspeilet er, at det kombinerer det naturlige og det kunstige. Derfor kan jeg godt lide at kalde det for et kunstprojekt," siger han.  

Stråler om kap med solen

I dag arbejder den visionære idéskaber fortsat for at få Rjukan til at stråle om kap med solen, men nu på en lidt anden måde. Sammen med kæresten driver han nemlig en stor genbrugsbutik på hovedgaden i Rjukan.

"Det vigtigste for mig er, at folk får en god følelse, når de kommer ind i butikken. Derfor giver vi for eksempel alle mulige rabatter. Vi har givet både 'hoppe-rabat', 'hinke-rabat' og 'synge-rabat'. En gang kom der en flok kinesiske turister ind i butikken. De var så vilde med karaoke, at de alle sammen købte hver sin ting, bare for at få en 'undskyldning' for at synge en sang og få syngerabatten," fortæller butiksejeren entusiastisk.

For skal man tro Martin Andersen, er der netop én ting, som er særligt godt ved Rjukan:

"Det er muligt at få gang i sit eget her. Det er slet og ret et godt sted at være iværksætter," fastslår han.

Oplev området omkring Rjukan

Vil du også se solspejlet? Du kan kombinere dit besøg med spændende aktiviteter. Find mere information på Rjukans officielle hjemmeside.

Aktiviteter nær Rjukan
Nå har Rjukan sol hele året. Oppe i fjellsiden er det montert et digert solspeil som lyser opp Rjukan Torg vinterstid. Read more
Solspeilet
Krossobanen was built in 1928 and was a gift from Norsk Hydro, so the townspeople could get up to see the sun during the winter. Read more
Krossobanen
At the Norwegian Industrial Workers Museum at Vemork you can see the unique exhibition about WWII as well as the industrialization of Rjukan. Read more
Norsk Industriarbeidermuseum
The mountain Gaustatoppen in Rjukan in Telemark county is easily accessable and one of the most beautiful mountains in Norway. Read more
Gaustatoppen
The M/B Fjellvåken takes you on a wonderful trip across Lake Møsvatn from Skinnarbu to Mogen Turisthytte Read more
M/B Fjellvåken
Overnatningssteder i og nær Rjukan
Gaustablikk Høyfjellshotell is situated in beautiful surroundings by the foot of Gaustatoppen. An ideal hotel for nature lovers. Read more
Gaustablikk Høyfjellshotell, Appartement, Fjellhytter
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
    Your Recently Viewed Pages

    Tilbage til toppen