Skip to main content

Vandring over Besseggen

Turen over Besseggen er en af de mest berømte fjeldvandringer i Norge, og hvert år nyder omkring 60.000 vandrere den flotte udsigt fra selve fjeldryggen.

Sæson

Om vinteren er fjeldryggen fyldt med sne og is, og der er ofte sne mange steder indtil midten af juni. En normal vandresæson for Besseggen er som tommelfingerregel når bådene sejler på Gjendesøen - fra midten af juni til midten af oktober.

6-8 timers vandring

Denne tur tager mellem seks og otte timer inklusive pauser, og den anbefales til erfarne vandrere. Fjeldryggen er både stejl og forblæst, så hvis det er første gang, du skal ud at vandre i fjeldene, bør du overveje at vælge en nemmere vandretur. For at sikre at turen bliver en succes, er det vigtigt at forberede sig inden afgang. Vi anbefaler, at du afsætter mindst to dage til din vandretur, så du får bedre chancer for at tage den i godt vejr.

Ture med guide

Hvis du mangler erfaring eller ikke er sikker på, at du kan klare denne rute, vil vi råde dig til at tage med på en guidet tur. En god guide kan sørge for, at en dårlig dag ender med at blive en fantastisk oplevelse.

Sikkerhed undervejs

Hvert år tager frivillige norske redningsfolk ud for at hjælpe nødstedte folk i fjeldene. Derfor er der en række ting, du bør være klar over og forberede dig på, hvis du ikke er en erfaren fjeldvandrer.

Læs mere om sikkerhed på fjeldet, før du tager af sted.

Gør dette:

Indhent oplysninger om længde, varighed og anbefalet fysisk form for den vandretur, du har tænkt dig at tage på.

Tjek vejrforholdene, og følg altid de råd, du får af lokale beboere i fjeldområdet.

Køb eller lej det rette udstyr til din vandretur.

Sørg altid for at have tilstrækkelig mad og drikke samt et ekstra sæt tøj i rygsækken.

Undersøg mulighederne for at tage med på en guidet tur.

Undgå dette:

Lad være med at bruge jeans, træningssko eller andre slags hverdagstøj.

Undgå at starte turen for sent på dagen – ellers risikerer du at skulle vandre i mørke.

Tag aldrig på fjeldvandring, hvis du ikke er i god fysisk form.

Du kan ikke nøjes med at have et kort på din mobile enhed, da der ikke altid er tilstrækkelig mobildækning i fjeldene.

Efterlad intet, herunder affald.

Få gode tips om påklædning og hvad du skal pakke i din rygsæk.

Typiske fejl

Vejret i fjeldene

Selvom vejrudsigten lover sol og tørvejr, skal du være opmærksom på, at vejret kan ændre sig meget hurtigt. Derfor skal du altid tjekke vejrudsigten, inden du tager på fjeldvandring. Tag ikke af sted hvis meldingerne går på blæst, kraftig regn eller tåge. Få den seneste vejrudsigt på yr.no

Det rigtige vandreudstyr

Pak en 30-liters rygsæk, så du er sikker på at have plads til alt det, du har brug for i de norske fjelde. Kort og kompas, et førstehjælpssæt, en fuldt opladet mobiltelefon og en pandelampe er bare nogle af de ting, vi vil råde dig til at have med i rygsækken. Se videoen med en udførlig pakkeliste længere nede på siden.

Varmt og praktisk tøj 

Med stigninger på knap 1.000 meter er det absolut nødvendigt, at du har det rigtige fodtøj på. Brug vandrestøvler, og lad træningsskoene blive hjemme. Der kan være kraftige vindstød på Besseggen, så tag vind- og vandtæt overtøj på. Din rygsæk bør altid indeholde et ekstra sæt tøj inklusive kasket eller hue, vanter og halstørklæde.

Mad og drikke til hele turen

Sørg altid for at have tilstrækkelige mængder mad og drikke med, når du tager på vandretur. Det er vigtigt, at du har proviant nok til at "lade op" en del gange undervejs, så du ikke risikerer at løbe tør for energi.

Pakkeliste

Toiletter

Der er ingen toiletter langs ruten, så sørg for at tisse af inden afgang. Hvis tissetrangen melder sig undervejs, så sørg for at gøre det på dalsiden af stien, langt væk fra bække og vandløb. Tag dit affald med dig.

Sådan kommer du hertil 

Der er to forskellige måder at komme til Besseggen på. Du kan enten bruge turisthytten i Gjendesheim som udgangspunkt, eller tage færgen fra Gjendesheim til Memurubu og starte din vandretur derfra. Den sidste mulighed siges at være den nemmeste. For at sikre, at du kan få plads ombord, er det en god idé at bestille færgebilletter i forvejen. Du kan vælge at overnatte i Gjendesheim eller Memurubu, så du er frisk og klar til at vandre fra morgenstunden.

Andre vandreruter i området

Der er mange forskellige muligheder for at vandre i området omkring Besseggen, og du kan også vælge nemmere ruter. Læs mere om andre vandreture i Besseggen-området.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider