Skip to main content

Find kærligheden på fjeldet

Man ved aldrig, hvad der kan ske på en vandretur i Norge - og da slet ikke, hvis du har den nye regnbuefarvede Pride-beanie på hovedet. Den homoseksuelle chef for Den Norske Turistforening, Dag Terje Solvang, deler her sine bedste tips når det handler om at flirte på vandrestierne.

”Der er ikke noget som at flirte under åben himmel,” siger Dag Terje Solvang, generalsekretær for Den Norske Turistforening (DNT). ”Jeg synes det er mere ’bæredygtigt’ at træffe en, du kan lide, på fjeldet i stedet for på en bar. At vandre er en fin substitut for de sædvanlige dating-apps. Man har større chancer for at finde den eneste ene, hvis man deler de samme sunde interesser.”

Turistforeningens nye regnbuefarvede Pride-beanie (’Regnbuelua’ på norsk) bliver revet ned af hylderne. Mange har lyst til at signalere frihed og imødekommenhed når de er udendørs. Hovedbeklædningen er en efterfølger til den meget populære grønne ’single beanie’ (eller ’Singellua’), der har været et hit blandt de single vandrere. Den nye udgave af den grønne beanie er rød på indersiden - så kan den hurtigt vendes på vrangen, hvis man nu rent faktisk skulle gå hen og finde den store kærlighed på fjeldet.

Dag Terje, der er gift med den norske sundhedsminister Bent Høie, er selv en ivrig fjeldvandrer. Ifølge hans observationer mødes par af samme køn med smil og åbne arme hvor end de færdes i fjeldene. ”Nordmænd har generelt et meget afslappet forhold til bøsser og lesbiske. Skandinavien er meget kendt for sine liberale holdninger, og regnbuehuen er et godt eksempel på det norske samfunds åbenhed og tolerance.

LGBTIQ+ vandregrupper

”Regnbue-beanien har sat mere kulør på vandring i den norske natur, og hvis du gerne vil være i selskab med ligesindede fra starten af turen, er du velkommen til at slutte dig til uafhængige, organiserede turgrupper. To af de mest populære vandregrupper er ’Fjellgruppen’ - for mænd, der kan lide mænd, der kan lide fjelde - og ’Lesbian Turlag’. Herudover arrangerer Den Norske Turistforening ture for alle uanset seksuelle præferencer,” siger Dag Terje og tilføjer, at ”vandring og flirting i Norge er en voksende trend.” I august 2018 organiserede Turistforeningen eventet #helenorgedaterute, og de står bag ’Fjellsjekkereglene’, et sæt humoristiske regler for hvordan man kan flirte med hinanden i løbet af vandreturen.

”Den transkønnede psykolog Silje-Håvard Bolstad siger det på en fin måde: ”På fjeldet spiller dit køn ingen rolle.” Og vores egen Dronning Sonja har udtalt, at man lader sine problemer blive i dalen, når man vandrer, og at det eneste, man behøver at bekymre sig om på fjeldet, er ens næste skridt,” fortæller Dag Terje.

Den Norske Turistforening har en stor tilhængerskare, med over 320.000 medlemmer og et solidt tag i de unge nordmænd. Faktisk er DNT Ung Norges andenstørste ungdomsorganisation, efter organiseret fodbold.

Stolte fjeldfestivaler

Med en Pride-beanie på hovedet kan man ikke blot møde ligesindede på vandreturen. Den er også populær på de mange Pride-festivaler og andre LGBTIQ+-events i højderne, såsom Vinje Pride, der finder sted i Jotunheimen hver sommer. ”I Norge er der Pride-festivaler mange steder, store som små, og det er helt igennem fantastisk,” siger Dag Terje.

Men hvor sexede er de egentligt, disse svedige fjeldvandrere?

”De damper måske nok af sved og varme, men på samme tid afslører sportsundertøjet kroppen indenunder. Det kan hjælpe med at holde fokus. De mange DNT-hytter er sandsynligvis de eneste steder, hvor man kan sidde i undertøj og spise sammen, uden at der bliver løftet et øjenbryn,” smiler Dag Terje.

”I Norge siger vi, at vandring er godt for helbredet, og det er også sundt at finde én at elske.”

Dag Terjes top 3 vandretips:

1. Øst for Stavanger:

Hunnedalen–Tomannsbu–Støle–Kvitlen–Stavtjørn

”En uforglemmelig tur i et område, hvor vi har vores egen, private hytte. Langs det beskyttede Bjerkreim-elvsystem, uberørt natur og historiske monumenter.”

2. Sydvest for Trondheim:

Trollheimen

”Gennem Gjevilvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen og Folldalen vandres der i noget af det mest billedskønne Norge. Anses af mange vandrere for at være nogle af Norges smukkeste dale.”

3. Troms

Fiskefjorden–Haakonsbu/Hinnøya

”Haakonsbu ligger i Johnsheimen, et smukt og rekreativt område på Hinnøya i Troms.”

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Snør vandrestøvlerne

Noget af det bedste ved vandring er, at alle kan gøre det! Find en vandretur, der passer til din aktuelle dagsform.

Senest besøgte sider