Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Oslo-3 Oslo
Credits
Oslo-3.
Photo: VisitOSLO/Heidi Thon
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hurra! Det er den 17. maj

Marcherende bands, paradeoptog, farverige klædedragter og is – masser af is. Norges nationaldag er en festdag som ingen anden.

Karl Johans gate, Oslo
Oslo
VisitOSLO/Nancy Bundt
Oslo
Oslo
VisitOSLO/Nancy Bundt
Royal Palace, Oslo
Oslo
Nancy Bundt
Finnmark
Finnmark
Johan Wildhagen
Ad

Brasilianerne har deres karneval, og irerne har Skt. Patricks dag. Hvad med Norge? Her fejres den 17. maj med pomp og pragt hvert år, til minde om underskrivelsen af den norske grundlov i 1814. Og tag ikke fejl – nationaldagen er en enorm begivenhed i Norge.

Mange lande fejrer deres nationaldag med militærparader, men i Norge er den 17. maj en festdag for alle, især børnene. Før nordmændene mødes på gader og stræder til fejring, skal der spises en særlig ”17. maj morgenmad” – ofte i selskab med naboer eller gode venner – bestående af friskbagt brød, røræg, røget laks, og til de voksne, champagne.

Efter det solide morgenmåltid er der børneoptog, og anført af marcherende bands går de rundt på de forskellige byers lokale hovedstrøg. Optogene i de største byer tiltrækker traditionelt titusindvis af flagviftende tilskuere, der hujer og råber ”hurra!”. I Oslo vinker kongefamilien til de forbipasserende parader fra kongeslottet.

Nationalistisk? Ja, det er det måske nok. Men det er uden militære undertoner, og festlighederne foregår i en oprigtigt god atmosfære. Hertil kommer naturligvis, at børnene har en helt særlig plads i fejringen – og disse ting gør tilsammen festlighederne meget ukontroversielle.

Nationaldagen er også en oplagt mulighed for nordmændene at iklæde sig deres farverige nationale klædedragter, også kaldt ”bunader”. Der er hundredvis af forskellige klædedragter, og farver og stilmønstre indikerer, hvor i Norge bærerens aner ligger.

Lidt mindre farvefulde er de røde eller blå buksedragter, der bæres af ”russene” - dimitterende studenter, der fejrer, at 13 års skolegang snart er slut. De fleste ser noget trætte ud den 17. maj – og det er formentligt ikke udelukkende på grund af søvnløse nætter med eksamenslæsning…

Afgangsstudenterne har deres egne optog, med busser eller åbne lastbiler, og som regel dyre og larmende lydsystemer. Spørg dem, om du må få et af deres ”russekort”, og du vil blive tildelt et personligt kort, med personlige detaljer og muligvis en vandet vittighed.

På nationaldagen fortæres der is og hotdogs til den store guldmedalje, og der spilles spil og holdes festtaler ude i de mange lokalsamfund om eftermiddagen. 

Den 17. maj er en helt speciel dag at befinde sig i Norge på, og hvis muligt bør du deltage i festlighederne. Der er heller ikke så meget andet du kan foretage dig – langt de fleste butikker og kontorer er nemlig lukkede den dag.

Kører du i bil skal du være opmærksom på, at de fleste bymidter er afspærrede, og at der kan forekomme køer og mindre trafikkaos.

Den 17. maj – kort fortalt

Den norske grundlov blev underskrevet på Eidsvoll den 17. maj i år 1814, men dengang var Norge i union med Sverige, og den svenske Kong Karl Johan forbød faktisk festligheder i forbindelse med denne dag i et par år i 1820erne.

Den 17. maj blev en endnu større begivenhed, da Bjørnstjerne Bjørnson, forfatteren til den norske nationalsang ”Ja, vi elsker dette landet”, tog initiativ til børneoptog i den norske hovedstad (da hed den Christiania) i 1860erne.

Kun drenge måtte deltage i paraderne indtil 1899, hvor myndighederne endelig kom til deres fulde fem. Den svensk-norske union blev opløst i 1905, og nationaldagen fik en helt ny betydning, da Anden Verdenskrig afsluttedes i Norge den 8. maj 1945, blot få dage før selve nationaldagen. Festlighederne var naturligvis helt specielle netop det år…

Spis ude den 17. maj

Det er altid en god idé at reservere bord hvis du vil spise ude, og særligt den 17. maj - det er nemlig restauranternes travleste dag.

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad