Skip to main content

Over hele Norge er der en række festivaler, der hylder de forskellige landsdeles kultur og landskab med lyskunst. Kom og oplev disse lysfestivaler, når årets mørkeste måneder lyses op.

Lysere tider

Vinteren byder på kortere dage, hvor mørket i de nordligste dele af Norge i perioder tager helt over - perfekte kulisser for at lyse hverdagen lidt op på kunstig, men spektakulær vis.

Lys har længe været et vigtigt element af mange festivaler, selv før elektricitet blev opfundet. Fakler eller lanterner var en vigtig del af fejringen, og lysfestivaler i hele verden har lyst lokalsamfund op i flere århundreder. Lys og fyrværkeri jager mørket bort, og i forskellige kulturer har de forskellige betydninger.

Lyset fejres på mange måder over hele Norge. Tjek nogle af landets mange lysfestivaler herunder.

Fjord Oslo lyskunstfestival

Fjord Oslo er en gratis lyskunstfestival, der forvandler havnepromenaden i Oslo til et udendørs lysshow, åben for alle.

Det er den største lysfestival i Norge. Med et spændende og bredt program af anerkendte kunstnere fra hele verden er denne festival en sand fejring af lys og show. Oplev alt fra projektioner på bygninger til intime lysinstallationer, stedsspecifikke lysskulpturer og fordybende videoarbejde. Fjord Oslo introducerer både lokalbefolkningen og besøgende for noget af det bedste lyskunst i verden.

Fjord Oslo finder sted hvert år i begyndelsen af november midt i Oslo, med værker udstillet på Tjuvholmen, Aker Brygge, Rådhusplassen og Akershusstranda ved Akershus Fæstning.

En magisk rute

Lysparken Lumagica i Trondheim fører dig gennem en magisk rute med over 40 spændende og unikke lysinstallationer. Hver installation er et lysshow i sig selv, og flere af dem er interaktive. Der er mulighed for at købe mad samt varme og kolde drikke i parken.

Parken er et glimrende sted at medbringe familie, venner, kollegaer eller din partner for en magisk og uforglemmelig aften med lyskunst, musik og god mad og drikke. Lumagica ligger ved Kristiansten Fæstning i Trondheim, og har en søsterpark i Bergen.

Lumagica er åben fra slutningen af januar til slutningen af februar. Der er gratis adgang for børn under 4 år, og man kan købe familiebillet med rabat.

Geiranger Lyskunstfestival

Geiranger Lyskunstfestival er en unik oplevelse, der forvandler Geiranger til et storstilet, udendørs fjordlandskab badet i lys. En magisk atmosfære med lyskunst i de naturlige omgivelser skaber en kraftfuld og vidtspændende oplevelse af kunst, lys og natur på et af Norges mest spektakulære steder.

Festivalen arrangeres som regel i den sidste weekend af februar. Der er gratis adgang for både børn og voksne.

Lysfestivalen Glød

Glød er en ny, årlig festival i Stavanger, som første gang blev holdt i januar 2024

Festivalen var en stor succes, og næste års Glød vil medvirke til at lyse op for Stavangers 900-års jubilæum i 2025.

Festivalen løber fra den 16. til den 26. januar og har åbent mellem klokken 17 og 22:30. Gå ikke glip af den!

En pragtfuld gåtur langs elven

Hvis du er i Oslo til efterårsjævndøgn, bør du helt klart tjekke Elvelangs ud.

Denne lyskunstvandring strækker sig fra Nordre Aker og hele vejen ned til hovedstadens centrum. Turen går langs Akerselva, hvor lyset i lygtepælene er skiftet ud med tusindvis af fakler med levende lys. Undervejs er der en myriade af dans, musik og andet lyskunst at lade sig rive med af. Arrangementet er gratis, og du kan vælge at gå hele ruten eller blot dele af den.

Der er flere hovedscener langs elven, hvor du kan stoppe op og kigge nærmere på lysshowet.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider