Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A person standing alone at Preikestolen (The Pulpit Rock) in sunshine
Preikestolen.
Photo: Paul Edmundson
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Morgenstund har guld i mund

I nærkontakt med naturen og sig selv.

Original engelsk tekst: Mikael Lunde

”Åh gud, åh gud”. Pieter Coppens holder sit hoved i sine hænder og vandrer rastløs rundt på plateauet, med blikket flakkende mellem fjorden langt nede og den endeløse række af fjelde i horisonten. Bare få centimeter fra hans skosåler ender klippeplateauet, og den faste grund under fødderne afløses af et 600 meters frit fald. Solen er lige tittet igennem den tykke tåge over Lysefjorden. Udsigten fra toppen af Preikestolen lige efter solopgang kan man ikke forberede sig på.

Der hersker en nærmest tidløs, spirituel atmosfære på dette sted, noget der får en til at undres over tingenes opståen og meningen med livet. Overtro. Naturen er så rå, så enorm og overvældende, at man blæses omkuld. Men Preikestolen er ikke (bare) smuk – den er snarere voldsom, ubegribelig, svimlende.

Guddommelig.

Preikestolen

Preikestolen.
Photo: Mikael Lunde

PreikestolenFoto: Mikael Lunde

Fire timer tidligere

På klippekanten er et telt slået op. Lidt længere oppe sidder to rygsæksrejsende i stilhed, en halv meter fra hinanden. Det er midt om natten. De stirrer ud over det disede landskab i grå og blå nuancer. På selve klippeplateauet snakker en gruppe unge ligesindede sagte. De er alle kommet hertil af samme grund: For at opleve det uforglemmelige.

Klokken lidt i 6 bryder solen igennem første gang. Fjorden afslører sig selv, badet i et magisk lys der gør det svært at se, hvor vandet slutter og himlen begynder.

De 22-årige belgiere Pieter Coppens og Dieter de Feytens ligger stadig inde i teltet på klippekanten og sover, mindre end en halv meter fra et frit fald svarende til to Eiffeltårne. ”Vi sov ret godt”, siger Pieter da de vågnede lidt senere. Han begynder dagen med at strække armene mod himlen, med fødderne plantet på den hårde stenoverflade – men med tæerne stikkende ud over kanten.

Preikestolen

Preikestolen.
Photo: Mikael Lunde

I samtale med guderne

På kanten er det let at lade tankerne flyve. Naturen i sig selv, karakteriseret af liv og død og genopstandelse, årstider der kommer og går. Men selv da er der noget der synes evigt. Steder, hvor generation efter generation kan komme og opleve de samme udsigter og dele de samme oplevelser. 

”Jeg har hørt at den fik sit navn, fordi man kan stå her og tale med guderne. Fordi man kommer så tæt på”, siger Pieter Coppens. ”Det giver god mening. At stå her giver en meget spirituel følelse”.

Preikestolen

Preikestolen.
Photo: Mikael Lunde

Ét liv

De to venner ankom lige før midnat. Godt forberedte, med vandrestøvler, trangia-sæt, en god kniv og en dunk vand. De ville oprindeligt ikke slå teltet op, men en regnbyge fik dem til at skifte mening. Uanset hvad var planen hele tiden at sove helt ude på kanten. ”Nogle af vores venner sagde, at det var helt vildt. Det var det virkeligt også”, siger Dieter de Feytens. Han anbefaler alle at rejse ud for at finde sådanne oplevelser.

”Du lærer virkeligt meget om dig selv”, siger han. Og tilføjer, måske utilsigtet højt: ”Du har kun dette ene liv”.

Livet, og ens plads i det, er noget man ikke kan lade være med at tænke over, når man står midt i det, på toppen af Preikestolen.

Læs mere om Preikestolen og Lysefjorden

Flere historier fra Fjord Norge

Preikestolen tilbyder også ...

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen