Skip to main content

Top 25 usædvanlige steder i Norge

Den berejste journalist og utrættelige eventyrer Jens A. Riisnæs giver dig fri adgang til sine 25 favoritsteder i Norge. Mange af disse ligger langt fra alfarvej.

"Dette er en liste over nogle områder af Norge, der ikke er særligt kendte, men lige så interessante at besøge som de berømte turistmagneter. Alle steder har jeg set med egne øjne. Og jeg kunne godt tænke mig at se dem alle igen," siger Riisnæs. Han tilføjer, at Norge i dag drager stor fordel af at være et højteknologisk samfund blandet med elementer af fortiden, der går helt tilbage til stenalderen.

"Helt fra turismens spæde dage har Norge været blandt verdens topdestinationer," forklarer Riisnæs. "Med hensyn til naturlig skønhed har Norge ikke mange konkurrenter. Vi har fjordene, midnatssolen, nordlyset, Golfstrømmen og markante forskelle mellem årstiderne, som man ikke ser andre steder i verden. Samerne deler traditionelt året op i otte sæsoner. Selv synes jeg, at der er mindst elleve,” siger Riisnæs.

Riisnæs beskriver Norge som et levende folkemuseum, som alle kan komme og udforske.

”Det er et perfekt rejsemål for bevidste, moderne rejsende. Og det norske køkken har udviklet sig positivt de senere år. De norske kokke har altid draget fordel af at have adgang til friske og lokaldyrkede råvarer. Men nu har de også den rette viden om, hvordan man kan udnytte dem til retter af højeste internationale standard."

Herunder er Riisnæs’ 25 favoritsteder i Norge (i vilkårlig rækkefølge).

1. Stadtlandet og Vågsøy

Det vestlige Norge​

Halvøen Stadtlandet og øen Vågsøy er et surferparadis, med Norges ældste klosterruin og tre fyrtårne åbne for overnatning i nærheden. Den lille by Hoddevika har ry for at være en af verdens mest eksotiske destinationer for surfing. De tre fyrtårne, der alle har spektakulære panoramaudsigter, hedder Hendanes, Kråkenes og Skogsnes.

2. Ø-hop på Sognefjordens nordkyst

Det vestlige Norge​

Hvis der er et sted i Norge, hvor ordet ø-hop virkelig giver mening, må det være i området nord for Sognefjorden. Solund-øerne og Værlandet er et ufatteligt flot område med mange små samfund, og det er let at rejse rundt ved hjælp af både og færger, der sejler i rutefart. Og mulighederne for at ro i kajak er nærmest endeløse. Entusiastiske kajakpadlere fra hele verden har længe kendt dette ø-paradis. Om sommeren må de dog kæmpe om pladsen med mange andre både.

3. Fjorddalene til Trollheimen og Dovre

Det vestlige Norge​

Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen og Eikesdalen er en række dale, der alle strækker sig fra havet og helt op til højfjeldene Trollheimen og Dovre. Her er fantastiske vandre- og klatremuligheder, men også fine veje til cykling og kørsel i bil. Prøv for eksempel grusvejen fra Eikesdalen via Aursjøen og Litjadalen til den lille landsby Sundalsøra.

4. Lysefjorden med Preikestolen, Kjeragbolten og Lysebotn

Det vestlige Norge​

Sammen med Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er Lysefjorden Norges mest fotograferede fjord. Det er den ikke mindst på grund af klippeformationerne Preikestolen og Kjeragbolten, et af verdens førende rejsemål for base jumpers. En landevej mellem Stavanger og Kristiansand fører på fascinerende vis og via en række hårnålesving i Lysebotn ned til Lysefjorden.

5. Ålfotbræen og Nordfjord

Det vestlige Norge​

Vingen er det største helleristnings-område i Norden. Området er beliggende nær Norges største havklippe, Hornelen (860 meter over havets overflade), tæt på Nordfjorden. En vandresti, der går hele vejen ned til Hyefjorden, er en ganske typisk repræsentant for Norges varierede vandremuligheder i fjordlandskab og fjelde. Turen går blandt andet over Ålfotbræen, Norges vestligste gletsjer, via fjeldhytterne i Blåbrebu og Gjegnabu. En guidet tur på gletsjeren kan ikke anbefales højt nok. Men husk regntøjet, for det er Norges vådeste område – her regner det 10 gange mere end i Bergen!

6. Fra Hardangervidda og ned til Hardangerfjorden

Det vestlige Norge​

En af mange fantastiske vandreture med både fjord og fjeld i Hardanger er turen fra Eidfjord til den skønne Husedalen, hvor der er tre vidt forskellige vandfald. Her opleves naturen i den inderste del af Hardangerfjorden på tætteste hold. Undervejs passeres den vilde Hjølodal og fjeldhytterne i Viveli, Hedlo og Hadlaskard. Dernæst går turen forbi fjeldet Hårteigen, der er det højeste punkt på Hardangervidda, før Husedalen og Munketrappene venter.

7. Inderst i Sognefjorden

Det vestlige Norge​

Langt inde i Sognefjorden ligger Lustrafjorden, Hurrungane-fjeldene og klatrecentret i Turtagrø, med dalene Veitastrond og Jostedalen på hver side af Jostadalsbræen. I området ligger også Urnes Stavkirke, Norges ældste af slagsen, på et næs i Lustrafjorden. Denne del af Sognefjorden er særligt smuk, med masser af udendørs eventyr mellem fjordene og gletsjerne.

8. Skudeneshavn, Norges bedst bevarede sejlskibsby

Det vestlige Norge​

Skudeneshavn er den kystby i Norge, der har haft mest succes med at bevare sine hvide træhuse og -bygninger. Byens storhedstid var i 1800-tallet, hvor der fra byen foregik en del udenrigshandel. Mere end 200 intakte træbygninger fra 1850’erne er blevet restaureret og vedligeholdes stadig af deres stolte ejere, hvoraf mange kommer fra Stavanger – en kort færgetur væk.

9. Eventyr i ødemarken: Lyngsalpene

Det nordlige Norge

Lyngen er kendt som ’havets alper’ og er med på verdenskortet over ekstreme ødemarker. Det er et oplagt sted at tage på eventyr, både i traditionel forstand og på moderne måder. Prøv fiskeri, jagt, klatring, ekstremskiløb, dykning og hanggliding.

10. Fiskerlejet Hamn i Senja

Det nordlige Norge

Hamn i Senja er et malerisk fiskerleje med industrihistorie. Her blev der indført elektricitet så tidligt som i år 1882. Den blev leveret af et af verdens to første vandkraftværker, bygget til de lokale nikkelminer. Dette gamle fiskerleje er et godt udgangspunkt for udforskning af øen Senja.

11. På grænsen til Rusland

Det nordlige Norge

Den nordøstlige deI af Norge hedder Finnmark, og her er der en række interessante steder tæt på grænsen til Rusland. Besøg for eksempel Oscar II's Kapell i Grense Jakobselv, protestantkirken og Sankt Georgs Kapell i Neiden, samt det finsk-norske fiskerleje Bugøynes. Fra Kirkenes kan du køre langs grænsen på vejen mellem Bjørnevatn og Øvre Pasvik Nationalpark. I Ytre Jarfjord kan du tage på kongekrabbesafari. Længere mod vest ligger Treriksrøysa-varden, hvor Sverige, Finland og Norge mødes.

12. Det yderste af Lofoten

Det nordlige Norge

På øerne Moskenesøya, Værøy og Røst på Lofoten får du både betagende landskaber og alskens moderne bekvemmeligheder for områdets turister. Her er kulturen i den grad formet af generationer med fiskeri. Her er også spændende kunstgallerier og krydderier, som man ikke forventer at støde på så langt mod nord, heriblandt frisk chili, ingefær og hvidløg. Se midnatssolen om sommeren og nordlyset om vinteren. Mellem februar og april fiskes der efter skrei - arktiske torsk, der hvert år tager turen fra Barentshavet til kysten ud for Nord-Norge for at gyde.

13. Øerne Træna og Myken

Det nordlige Norge

Disse to øgrupper ligger langt ude i havet, men har været beboede i mere end 6.000 år. De er begge rige på kulturarv og ældgamle monumenter. Træna ligger 61 kilometer fra Helgelandskysten og byder på kunst og kultur, saunaer og hyggelige caféer. Hop på færgen til øen Sanna, hvor den kendte klippeformation Trænastaven kan beundres fra søsiden. Der er også en moderne succeshistorie: lakseopdræt i Nord-Norge startede på Træna. Og den internationale Trænafestival har kultstatus.

Længere ude ligger Myken, en lille ø med blot 11 fastboende. Men her er et moderne whiskydestilleri!

14. Det klassiske fiskerleje Gjesvær

Det nordlige Norge

Gjesvær er en klassisk Finnmark-fiskerlandsby med tre vidt forskellige fugleklipper (Stappane) i nærheden. Her er blandt andet Norges største koloni af søpapegøjer – over 350.000 af slagsen. Det er også Norges nordligste skærgård, med over 100 øer og holme. Det nordligste punkt er omtalt i Snorres sagaer om de nordiske konger fra det 13. århundrede. Her er landemærker, der er ældre end vikingetiden.

15. Den ukendte fjord - Vistenfjorden

Det nordlige Norge

Vistenfjorden, der ofte kaldes ’den ukendte fjord’, ligger på Helgelandskysten mellem Vega-øerne og fjeldene ’De Syv Søstre’. Her er en af Nordeuropas mest varierede naturbiotoper, med spor efter jagt og fiskeri der går 9.000 år tilbage i tiden. Der er beboede områder ved fjordens munding og i Bønå, hvor en lokal fåreavler-/fiskerfamilie driver et ødemarkscenter med forskellige udendørs aktiviteter.

16. Minebyen Røros og Circumferensen

Trøndelag

En mineby på højfjeldet. I området ligger en af Europas rigeste kobberårer, der har skabt stor velstand. Også i København - det var nemlig her det meste af kobberet endte, som tag på mange af de kendte bygninger (for eksempel Børsen). Selve Røros er formentligt den eneste mineby i verden bygget stort set udelukkende i træ. Se det med egne øjne på en guidet rundvisning rundt i byen. Røros er også en af Norges førende regioner når det kommer til lokale madtraditioner, og du kan sætte tænderne i delikatesserne på en madsafari.

17. Nidarosdomen fra middelalderen

Trøndelag

Denne enorme katedral i Trondheim var et af de vigtigste pilgrimsmål i middelalderen, på højde med Santiago de Compostela i Spanien. Selvom meget af dens interiør og kunstskatte blev taget bort under reformationen, er det stadig en af de vigtigste domkirker i Europa, ikke mindst på grund af dens størrelse. Det er faktisk klart den største katedral, der ligger så langt fra Rom.

18. På afveje i Setesdalen

Det sydlige Norge

Det skovrige og bakkede landskab fra Tovdal til landsbyen Åraksbø er en god repræsentant for de smukke landskaber i det sydlige Norge. En af de bedste vandreture i området går fra Dale til Åraksbø i Setesdalen, hjemsted for en af Norges ældste træbygninger (Haugeburet fra år 1219). Undervejs kommer du forbi vandfaldet i Rjukan, Stuvestøyl, Videstøyl, Juvass-strømmen og Skuggefjell. Der kan lejes kanoer i Hillestad.

19. Det sørlandske øhav

Det sydlige Norge

Skærgården i det sydlige Norge fra Ryvingen Fyrtårn til øen Jomfruland består af tusindvis af øer og skær i alle størrelser. De mange glatte klippestrande er meget populære blandt sommerens soldyrkere. Det er også et fabelagtigt område for kajakroning, både for nybegyndere og øvede. Nogle øer er så afskærmede fra det åbne hav, at en kanotur er den bedste måde at se området.

20. Nordsøvejen fra Mandal til Hafrsfjord

Det sydlige Norge

Kystvejen fra Mandal til Hafrsfjord er en del af Nordsøvejen, der med sine 6.000 kilometer er verdens længste afmærkede cykelrute. Den går fra Shetlands-øerne via Orkney-øerne til Skotland, England, Belgien, Holland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Den 250 kilometer lange strækning mellem Mandal via Lindesnes og Lista, Hauge og Egersund til Hafrsfjord anses som det bedste stykke af Nordsøvejen. Her er et smukt og varieret kulturlandskab.

21. Norsk industrihistorie i Rjukan

Telemark

Den dramatiske Rjukandal, med vandfald der længe er blevet udnyttet til vandkraft i store kraftværker, repræsenterer Norge som en moderne industrination. Norsk Industriarbejdermuseum på Vemork Kraftværk i Rjukan har udstillinger om, hvordan vandfaldene i området er blevet tæmmet. Denne udnyttelse af naturens kræfter var en grundsten i forvandlingen af Norge, der gik fra at være et samfund af fattige fiskere og bønder til et rigt industrisamfund i løbet af ganske få generationer.

22. Kanoparadiset Velmunden

Det østlige Norge

Velmunden/Fjorda mellem Randsfjorden og Sperillen er med dets utallige kanoruter Østlandets ubetingede padleparadis. Her kan familiens yngste lege indianere i et nærmest uberørt landskab af øer og søer, små 400 meter over havets overflade. Er du kulturhistorisk interesseret kan du besøge gamle finske bosættelser, et minde om indvandringen af finner grundet hungersnøden i Finland for over 400 år siden.

23. Oscarsborg Fæstning

Det østlige Norge

På en skøn ø midt i det smalleste stykke af Oslofjorden ligger Oscarsborg, et interessant monument for Norges militærhistorie. Fra denne fæstning blev der ved daggry den 9. april 1940 affyret kanoner og torpedoer mod den store tyske krydser Blücher. Skibet sank, og den norske konge og regering vandt nok tid til at flygte mod nord og videre til London, hvorfra deres kamp mod nazisterne fortsatte.

24. Femundsmarka - utæmmet ødemark

Det østlige Norge

En ødemark nær den svenske grænse, vildere og barskere end Velmunden – et alternativ til Yukon og Alaska. Sammen med Gutulia og Töfsingdalen i Sverige udgør Femundsmarka en af de mest karakteristiske højfjeldsbiotoper i Skandinavien. Den kendte botaniker Carl von Linné udforskede området i 1734, og på sine rejser stødte han på falkonerer.

25. Den historiske Telemarkskanal

Det østlige Norge

Telemarkskanalen strækker sig fra Henrik Ibsens fødeby Skien og helt op til Dalen tæt på Bandak, en af de karakteristiske søer i Telemark. Du kan selv udforske kanalen og de klassiske slusekamre på en sejltur, der varer et par timer. Fra Dalen er der ikke langt til andre interessante attraktioner, for eksempel Morgendal (også kendt som ’skienes vugge’), Nutheim art hotel i Flatdal og Hardangervidda via Møsvatn.

Flere rejseidéer

Store oplevelser venter

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider