Skip to main content

Det norske køkken

Traditionelle råvarer, moderne metoder

Fra søde sager som bær, vafler og cider til saltet kød og nogle af verdens bedste oste. Og naturligvis friske fisk og skaldyr: kongekrabbe, laks og den arktiske torsk.

Udbuddet af sunde og friske råvarer er usædvanligt stort i Norge, ikke mindst takket være den meget varierede natur og en af verdens længste kystlinjer. Disse lokaldyrkede råvarer trylles om til madretter efter både traditionelle opskrifter og mere moderne tilgange af Norges opfindsomme og anerkendte kokke.

Faktisk er Norge det mest succesrige land ved Bocuse d´Or, en af verdens mest prestigefulde kokkekonkurrencer.

Alt godt fra havet

Millioner af mennesker rundt om i verden spiser dagligt fisk og skaldyr fra Norge. Landet er kendt for sine kolde og klare farvande, der er de perfekte levesteder for mange typer fisk og andet liv under overfladen. Tusindvis af elve og søer sørger sammen med den lange kyst og de mange fjorde for, at der er særdeles gode forhold til både erhvervs- og lystfiskeri.

Fangst og tilberedelse af fisk og skaldyr har altid været en stor del af den norske kultur. I årevis har tørret torsk (tørfisk) været blandt landets største eksportvarer – i dag tæller disse også frisk laks og arktiske torsk (kaldet skrei).

Og lad os ikke glemme kongen af de norske farvande - kongekrabben! Disse krabber kan købes og spises over hele verden, men hvis du rejser til Nord-Norge kan du smage den friskfangede version.

Kom med en tur ind i det arktiske køkken og hør mere om, hvad Nord-Norge har at byde på, fra havet og vidderne.

Det er vildt! Fire slags kød du bør smage

Der serveres ofte vildtkød i verdensklasse på restauranterne og i de små hjem rundt omkring. Masterchef Arne Brimi anbefaler især disse fire norske specialiteter:

Efterår er jagtsæson i Norge, og der serveres ofte vildt på restauranterne og i de små hjem rundt omkring. Her er fire norske specialiteter, som du bør sætte tænderne i:

1. Elg. Hvis det ellers er forberedt ordentligt, er elgkød en yderst smagfuld delikatesse.

2. Rensdyr. Højt mod nord lever 250.000 rensdyr, passet af det oprindelige samiske folk. Kødet er fedtfattigt og lækkert.

3. Hjort. De seneste par år er hjortebestanden vokset, så der nu er flere hjorte end elge i de norske skove. Serveres ofte som steak, men kan også røges, tørres eller saltes.

4. Rype. Unge ryper er de mest eftertragtede fugle blandt de norske jægere, ikke mindst på grund af smagen af dens bryst, der er mør med en mild eftersmag. Andre dele af rypen har en mere intens smag.

Verdens bedste kød- og mejeriprodukter?

Du er stort set aldrig alene i den norske natur. Norsk lammekød er særligt mørt og saftigt, ikke mindst fordi dyrene får lov at gå ude på de fjerntliggende græsgange og sætere, hvor naturen stort set er uberørt, og hvor der er proteinrig vegetation og rent drikkevand. Norske geder og kvæg har i øvrigt (lovmæssigt) krav på en lang sommerferie! Kun syge husdyr behandles med antibiotika i Norge.

Læs mere om hvorfor norsk mælk og kød er blandt det bedste i verden, og hvorfor de norske køer er enestående.

Fra gård til gaffel

Netop det, at maden kommer næsten direkte fra jord til bord, er noget af det enestående i den norske madkultur. Små, familieejede bondegårde er stadig normen i Norge.

Hvis du vil smage de bedste norske råvarer, må du en tur ud på landet. Under et besøg på en norsk gård eller sommersæter kan du se, hvor maden kommer fra. Spis traditionel husmandskost, som for eksempel rømmegrøt (opskrift på norsk), fladbrød og saltet kød. Mange gårde er beliggende lige midt i fantastiske kulturlandskaber, så du kan nyde udsigten mens maven mættes.

Lyst til lidt landligt luksus? Mange traditionelle gårde og herregårde over hele landet er blevet forvandlet til fashionable overnatningssteder.

Ud af osteklokken

Traditionelt har den mest kendte norske ost været brunosten – karamelliseret valleost, ikke ulig flødekaramel i konsistensen, lavet af ko- eller gedemælk. Nordmænd spiser den som regel på friskbagt brød eller vafler.

I de senere år har der været et boom i fremstillingen af oste i Norge, med mange nye varianter af både blå og gule oste - mange af dem internationalt anerkendte og prisvindende oste.

Unikke frugtlandsbyer

Adskillige dygtige og prisbelønnede ciderier i Hardanger samt frugtlandsbyen Gvarv i Telemark, landets æblehovedstad, er vidne om, at frugt og bær fra Norge er i en liga for sig selv. Lange sommerdage med relativt lave temperaturer og stort set ingen forurening giver optimale betingelser for, at frugterne og bærrene modnes langsomt, hvilket gør dem ekstra søde.

Besøg en af de hyggelige frugtgårde ved fjordene og i dalene, hvor der mange steder er mulighed for at plukke selv. Tag med på en guidet rundvisning, deltag i en cider- eller ølsmagning, gå en tur i plantagerne eller køb et glas marmelade.

Norges skønne og skøre mad

Er du modig nok til at prøve disse underlige madretter?

Norges (for)underlige køkken

Den norske kogebog

Se klassiske og moderne opskrifter på de mest smagfulde norske retter.

Opdag et land fuld af smag

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du gerne vil spise. Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider