Skip to main content

Sæt tænderne i
førsteklasses fisk og skaldyr

Findes der noget bedre end smagen af fisk eller skaldyr, der lige er blevet trukket op af havet?

Specielt når man ved, at det er havområder som dette, specialiteterne kommer fra.

Fra januar til april er der højsæson for skrei i Nord-Norge. På dette tidspunkt af året kan du fange (og smage!) de gydende atlantiske torsk, der på grund af de kolde farvande er særligt faste i kødet.

Hvert år spiser millioner af mennesker verden over laks fra Norge.

Det meste fra havet ud for Norge er godt. Friskfangede krabber, rejer og muslinger er ofte faste punkter på menukortene rundt omkring, men der findes også mere eksotiske - og unikke - kulinariske oplevelser.

Besøg et fisketorv eller en fiskerestaurant i en af Norges mange kystbyer for at se og smage friskfanget fisk og skaldyr. Spørg efter dagens fangst - eller fang din egen aftensmad!

I Norge er der aldrig langt til havet - det bør derfor ikke komme som en overraskelse, at fisk og skaldyr udgør en stor del af det norske køkken. Fiskeindustrien er selve rygraden i økonomien langs kysten, og altafgørende for masser af lokalsamfund fra syd til nord. Skrei (arktisk torsk) er formentligt hovedgrunden til, at mennesker har kunnet bo og overleve så langt mod nord i tusindvis af år - ikke bare fordi denne fisk er smagfuld, men også fordi den er en værdifuld handelsvare.

En førende fiskerination

Det er ikke bare nordmændene, der er afhængige af, hvad der kan fanges i havet. I dag er Norge verdens næststørste fiskeeksportør, og dagligt indtages der på verdensbasis omkring 37 millioner måltider, der stammer fra havet omkring Norge. Så selv om du måske ikke har været i Norge endnu, har du sikkert allerede smagt norsk fisk.

Norges kolde, klare farvande får fisk, muslinger og andre skaldyr til at vokse langsommere, og klimaet hjælper med at holde fangsten frisk.

Skrei: Torskens konge

Skrei er en særlig torskeart, som kun kan fiskes om vinteren i Norge. Den vandrer fra Barentshavet til sine gydepladser ud for Norges nordkyst.

Skrei kan kun fanges mellem januar og april, hvor havet er voldsomt og vejret er frysende, så fangsten er forbundet med spænding både for fiskere og fiskeelskere. Kødet er kridhvidt, magert, flaget og mørt, og som alle norske torsk er skrei underlagt regler om bæredygtighed.

Hvis du tager til Lofoten i marts, kan du opleve verdensmesterskabet i torskefiskeri. Navnet lyder formelt, men faktisk kan alle deltage.

Har man sagt ’torsk’ må man også sige ’tørfisk’. Tørfisk har traditionelt været en af Norges største eksportvarer, og den laves som regel af skrei, der tørres i vinden og solen på enorme tørrestativer, for eksempel på Lofoten og andre steder i Nord-Norge. Den kan spises grillet, bagt eller kogt. Små flager af tørfisk spises ofte som en sund snack.

Tørfisk er en central del af det arktiske køkken. Få flere tips til gode opskrifter fra Norges bedste kokke.

Lidt længere mod syd handler det i stedet om klipfisk, en tørret og saltet specialitet, også lavet af torsk. Selvom hele Fjord Norge og Trøndelag er oplagte fiskepladser er det kystbyerne Ålesund og Kristiansund, der er mest kendte for klipfisk. Prøv selv at lave bacalao (på norsk) af klipfisk fra den norske vestkyst.

Norges berømte laks

Vidste du, at der i hele verden dagligt spises over 14 millioner måltider med norsk laks? Der er mange gode grunde til, at mange ikke kan få nok af laks fra Norge.

Først og fremmest har naturen givet Norge optimale betingelser for produktionen af verdens bedste laks. Hertil kommer kendskabet til opdrættet af laks, der gives videre fra generation til generation.

De sundhedsmæssige fordele ved at spise laks er velkendte, men mange ved ikke, at de norske laks er helt fri for antibiotika og genmanipulation.

Laks kan nydes i mange varianter, for eksempel stegt, kogt, røget eller dampet. Prøv også gravlaks (marinade af salt, sukker og dild) og lakserull (røgede lakseruller) (på norsk).

Kongekrabbe - monstre fulde af smag

Sne, nordlys og kongekrabbe. Det er for mange selve essensen af en rejse til de nordligste egne af Norge. Sæt tænderne i en enorm kongekrabbe, der lige er blevet hevet op af havet. Mums!

Kongekrabbe findes i det iskolde Barentshav, og du kan deltage på en arrangeret tur, hvor du får mulighed for at fange din egen kongekrabbe til aftensmad.

Enhver konge har brug for en dronning - og i dette tilfælde er det snekrabben, hvis kød er så hvidt som sne. Snekrabben er lidt mindre og lidt billigere end kongekrabben.

Længere nede af kysten kan du prøve at fange taskekrabbe - den meste kendte af slagsen finder du på Hitra i Trøndelag. Her mødes Golfstrømmen fra syd med de koldere havstrømme fra nord, hvilket giver optimale temperaturer og levebetingelser. Det er også et af de steder, hvor du kan finde skaldyr af højeste kvalitet, for eksempel krebs (på norsk) og hummer.

Find ud af hvorfor foodies fra hele verden strømmer til Trøndelagskysten!

Rejer i solen

En ægte norsk delikatesse direkte fra fiskekutteren! At spise ’rejer i solen’ er en populær måde at spise rejer i Norge. Nordmændene elsker rejer på hvidt brød med mayonnaise, en skvis citron og lidt dild. Og de nydes bedst under åben himmel på kajen, stranden eller terrassen.

Lyngenfjord i Nord-Norge er berømt for sine Lyngenreker. Det arktiske klima og de kolde farvande mod nord gør, at rejerne vokser langsomt og derfor udvikler en helt særlig smag, der er sød og en smule salt. Hvis du er i Lyngenfjord-området kan det varmt anbefales at stikke ind forbi den lokale købmand, men rejerne kan faktisk købes i hele landet.

Makrel fra Sørlandet

Makrel er et klart tegn på sommer! Omkring april migrerer store mængder makrel fra sydens varmere vande til kysten ud for det sydlige Norge. Der er makrel langs hele den norske kyst, men denne fisk er først og fremmest forbundet med Sørlandet.

Besøg en af de mange små fiskerbyer langs sydkysten og smag grillet makrel med kartoffel, agurkesalat og creme fraiche. Makrelfiskeri er en sjov sommeraktivitet for både store og små.

Unikke delikatesser fra havet

Der er naturligvis også masser af andre og mere usædvanlige goder fra havet, såsom søpindsvin, søpølser og kullerhjerne. Nogle af disse delikatesser finder vej til restauranter med Michelin-stjerner. Tør du smage? Læs mere om Norges (for)underlige madtraditioner.

Hvad er bedre end at dykke efter søpindsvin og bagefter sætte tænderne i dem med det samme? Se hvad der skete da tre mad-bloggere gjorde netop dette på deres foodie-tur rundt i Norge.

Der er en voksende trend med bæredygtig supermad fra havet. Prøv trøffeltang, nori-tang, sukkertang og vingetang.

Stadig sulten?

Der er mange måder at købe frisk fisk i Norge. Der findes specialiserede fiskehandlere med god service og et stort udvalg over hele landet. Mange supermarkeder har desuden et udmærket udvalg af fisk og skaldyr. Det bedste og friskeste fra havet finder du dog på fiskemarkederne. Fisketorget på Bryggen i Bergen er et af de ældste og mest kendte af slagsen - her er der blevet handlet med fisk siden år 1276.

Se den norske kogebog (på norsk)

Find en fiskerestaurant

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du gerne vil spise. Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider