Skip to main content

Mad og drikke i Norge

Nordmændene har droppet misundelsen over andre landes køkkener og er i stedet begyndt at glædes over egne specialiteter og madtraditioner. Sæt tænderne i nogle af de unikke norske madretter.

I de senere år er der sket en mindre kulinarisk revolution i Norge. Der er et øget brug af økologiske og lokale råvarer, både på restauranter og hjemme hos den almindelige nordmand.  

Det, der karakteriserer mad og madlavning i Norge, findes stadig i de ret unikke norske landbrugstraditioner: kvæg, lam og geder, der græsser på fjerntliggende enge ved kysten og på fjeldet. Det kolde og stort set uforurenede klima, der er ideelt til dyrkning af grøntsager, frugt og bær, helt uden brug af sprøjtemidler. De små gårde med produktion af mælk, ost og kvæg i sunde omgivelser, sygdomsfri og underlagt streng lovgivning inden for dyrevelfærd. Og ikke mindst de mange kystsamfunds lange og rige traditioner inden for fiskeri.

Arbejdet med at skabe stolthed på alle niveauer i fødekæden har givet flotte resultater. Der bliver solgt stadigt flere lokale råvarer i supermarkederne, og nye producenter af ost, honning, brød og økologisk kød skyder op over hele landet i stor stil. Hertil kommer hundredvis af mikrobryggerier, der eksperimenterer med forskellige smage og opskrifter på øl. Og idet Norge er et af verdens mest kaffetørstige lande, er det ikke så sært, at de konstant prøver at brygge den bedste kaffe på planeten.

På samme har tid har en ny generation af norske kokke oparbejdet et godt ry udenlands, med adskillige sejre og podiepladser i den internationale kokkekonkurrence Bocuse d’Or. I 2016 blev Maaemo den første restaurant i Norge til at blive tildelt de maksimale tre stjerner i Michelin-guiden.

Den norske kogebog

Se klassiske og moderne opskrifter på de mest smagfulde norske retter.

Se den norske kogebog

Mød kokke fra hele landet og hør mere om den specielle mad fra netop deres region.

Den dejlige smag af norsk mælk

Vidste du, at køerne i Norge har mindst 8 ugers ferie? Find ud af, hvorfor norsk mælk og kød er blandt verdens bedste.

Sulten efter mere?

Sæt tænderne i disse artikler.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider