Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gaustatoppen Gaustatoppen
Hiking at Gaustatoppen.
Photo: Håkon Nordby
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Varieret vandring for hele familien i det sydlige Norge

I Syd-Norge har både Telemark og Setesdal et varieret landskab med vandremuligheder for hele familien. Fra gåture ved kysten til topture i fjeldene på blot et par timer - det syd-norske landskab er fuld af kontraster. Se de solbeskinnede klipper i det åbne hav og charmerende fjeldlandsbyer på en og samme tur.

Vandring i Telemark

Det varierede terræn i Telemark består af kyststier, kuperede dale, skove og fjelde.

Det højeste punkt er Gaustatoppen med 1.883 meter. På en klar dag kan du se en sjettedel af Norge fra toppen - en af landets mest fotograferede udsigter. Turen derop er bakket men familievenlig, og tager cirka to en halv time hver vej. Inde i selve fjeldet kan du tage med Gaustabanen helt op til toppen.

Se denne top 5 over vandrestier i Telemark..

De mest populære vandreture i Telemark er Gaustatoppen, Lårdalstigen, Falkreriset, Solstien, Venelifjell og Hægefjell i Vrådal, Rui i Dalen, Lifjell, Gygrestolen i Bø samt kyststien i Syd-Telemark. Seljord og Morgedal har også gode vandrestier.

Vandretilbud i Telemark

Vandretur til Gaustatoppen, det sydlige Norges højeste fjeld

På en klar dag kan du se en sjettedel af Norge fra Gaustatoppen, Syd-Norges højeste fjeld (1.883 meter over havets overflade).

Turen tager cirka to timer. Alternativt kan du tage Gaustabanen, en kabelbane inde i fjeldet der bringer passagerer op til udsigtsplatformen på toppen. Der overnattes på Gaustablikk Høyfjellshotell, smukt beliggende 960 meter over havets overflade med udsigt til Gaustatoppen.

Pris fra NOK 4.450, inklusiv billetter til Gaustabanen og overnatning på Gaustablikk Høyfjellshotell inklusiv morgenmad (to voksne og to børn).

I modstandsfolkenes fodspor

Under Anden Verdenskrig skabte den norske modstandsbevægelse overskrifter, da de sprang vandanlægget i Vermork i luften. Kombiner vandring med historie, og følg i de folkekære modstandsfolks fodspor.

Fra Rjukan Fjellstue går turen gennem varieret skov- og fjeldterræn, hvor du får en imponerende udsigt over Rjukan. På ruten finder du informationstavler med beskrivelser af de historiske begivenheder. Du kan også booke en tur med guide.

Pris fra NOK 6.350, inklusiv entré og film på Norsk Industriarbejdermuseum, turistguide og to overnatninger i enten lejlighed eller på hotel (to voksne og to børn).

Vandring på fjeldplateauet Lifjell

Et vandreområde, der strækker sig over godt 200 km2, storslået udsigt i alle retninger og flere end 20 fjeldtoppe med en højde på over 1.000 meter – dette er bare nogle af grundene til, at fjeldplateauet Lifjell kaldes for "miniatureudgaven af Jotunheimen".

Der er mange forskellige ruter for såvel erfarne vandrere som familier med børn. Mange besøgende benytter desuden lejligheden til at fiske efter ørred i en af de mange fjeldsøer. Højsæsonen går fra maj/juni til slutningen af oktober.

Overnatning fra NOK 1.400 pr. dag i en basishytte med badeværelse, køkken med alt udstyr og tv.

Følg Kyststien i Bamble

Udforsk de gamle stier der benyttes af beboerne langs kysten. 

Ruten fører dig forbi Gamle Stathelle, Langesund med de karakteristiske gamle træhuse, igennem let skovterræn og strækninger med klipper, løvskov, skønne strande og til et gammelt fort - blandt andet. Terrænet er familievenligt, selvom nogle dele er ret stejle.

Fantastisk udsigt på Venelifjellet

Prøv en dejlig 2,5 timer lang vandretur langs den godt afmærkede sti til Venelifjellet (også kendt som "det smukke fjeld"). Undervejs oplever du en ændring af vegetation, fra boreal nåleskov til arktisk vegetation.

Turen starter ved en gangbro, krydser en mose og følger en sti på tør, stenet jord til søen Veneli. Stien fra søen til toppen af fjeldet indeholder lidt let klatring, som absolut er umagen værd - på en klar dag kan du se hele vejen til havet ved Kragerø, fjeldene i Hardangervidda og Gaustatoppen.

Berigende vandretur til Lårdalstigen

Følg fjeldryggen mellem Lårdal og Dalen, helt op til 800 meter over Telemarkskanalen.

Denne krævende men udbytterige vandretur tiltrækker vandrere fra nær og fjern, og er i sandhed en oplevelse for livet. Tilbageturen fra Lårdal foregår på en af Telemarkskanalens gamle både, og vandringen kombineres med en overnatning på det historiske Dalen Hotel.

Hiking trip at Hovden Hiking trip at Hovden
Hovden.
Photo: Anders Martinsen

Vandring i Setesdal

Setesdal er et tyndt befolket område med enorme rekreative muligheder, fra det flade lavland i syd til højfjeldsterræn i nord. Der er afmærkede vandreruter i hele området, hvoraf mange er velegnede for hele familien.

Du kan hente en gratis vandrebrochure samt kort på turistkontoret og på hoteller og andre overnatningssteder.

I regionen findes også Setesdalheiene, det andetstørste beskyttede område i Norge, hvor du kan være heldig at se vilde rensdyr.

Takket være det store netværk af vandrehytter drevet af Den Norske Turistforening (DNT) er det muligt at vandre i ødemarken i dagevis. To anbefalede udgangspunkter for din vandreferie er Hovden og Valle/Rysstad. Vær sikker på, at du medbringer det rette udstyr.

Vandretilbud i Setesdal

Dagstur til Gloppefoss i Valle

Denne to-timers udflugt fører gennem et storslået landskab med høje fjelde på begge sider. Vandreturen følger en handelsrute gennem floddalen Veiåjuvet og langs elven Veiåne. Elven skal krydses flere gange, men med mindre der har været en lang periode med kraftig regn er det relativt let. Turen anbefales i høj grad til børnefamilier.

På Gloppefoss kan du forvente en solid vandstrøm gennem hele sommersæsonen, selv i perioder hvor det ikke regner ret meget.

4-dages vandretur til landsbyen Homme

Find vandrestøvlerne frem til denne 8,5 kilometer lange vandretur over Homfjellet, 950 meter over havets overflade.

Fjeldets fod befinder sig 10 minutters kørsel fra det centrale Valle, og stien  starter let på en bred grusvej. Det bliver dog stejlere og barskere senere. Vandreturen er af udfordrende (rød) sværhedsgrad, så du bør stoppe op og få pusten ved nogle af udsigtspunkterne undervejs. Efter en velfortjent pause på toppen kan du tage den blå rute ned til Homme.

På toppen af Hovden

Udforsk de familievenlige fjeldomgivelser ved Hovden. Fire af fjeldtoppene er særligt egnede til ture med børn: Otrosåsen (858 m.o.h.), Hartevassnuten (1.068 m.o.h.), Hovdenuten (1.119 m.o.h.), og Nos 1.209 m.o.h.).

På hver af toppene finder du en gæstebog, hvor du kan skrive en hilsen. Bagefter kan du bede om et diplom på turistkontoret. De fire ruter er markerede med blå tavler, og de starter fra centrum af Hovden.

Find vej

Se vandreturene på kortet herunder og start planlægningen af din næste vandreferie.

Vandretilbud i Telemark
Det varierede terræn i Telemark består af kyststier, dale, skove, fjelde og plateauer, der indbyder til vandring.
This tour goes in mountain terrain at 1,173-1,883 metres above sea level. Gaustatoppen towers majestically above the town of Rjukan at an altitude of… Read more
Gaustatoppen - the highest mountain in Southern Norway
The Saboteur trail goes in varied terrain, mostly forest, at 450-1040 metres above sea level. The saboteur's trail is the path the world-famous… Read more
The Saboteur's trail
The area covers large parts of 4 municipalities in Telemark (Bø, Hjartdal, Notodden og Seljord). The highland terrain is often referred… Read more
Lifjell mountain plateau
The coastal in Bamble is a total of 68 km. It covers the entire coastal stretch between Stathelle and border to Fossing in Kragerø. It depends… Read more
The Coastal Path - Bamble
This is a great, family-friendly summit trip! Mount Venelifjellet – literally “the beautiful mountain” – carries its name well… Read more
Venelifjell Hiking Area in Vrådal
Description of the walk Lårdalstigen is a challenging, but fantastic walk with speactacular views from the edge of the mountain ridge above the… Read more
Lårdalstigen "Tøffare enn Besseggen"
Vandretilbud i Setesdal
Setesdal er sparsommeligt befolket, med enorme områder for vandring - kuperet landbrugsland mod syd til højfjeldsterræn mod nord.
Det er storslagen natur med høge fjell på båe sider. I dalbotnen renn elva Veiåne. Det tek om lag 2 timar å gå… Read more
Gloppefoss - tur-retur 6 km
Hartevassnuten ligger på 1068 moh. Herfra er det storslagen utsikt utover Hovden og det store verneområdet i vest; Setesdal Vesthei… Read more
Hartevassnuten - rundtur 4 eller 7 km
Homfjell er 950 meter høyt og ligger ca 10 minutters kjøring fra Valle sentrum. Turen er 8,5 km lang og tar ca 4 timer å… Read more
Homfjell - rundtur 8,5 km
Click to activate
Select
  Click to activate

  Sådan kommer du hertil

  • Telemark boat

   Med båd

   Telemark ligger ikke så langt fra havnene Kristiansand, Larvik og Langesund, hvorfra der er færgeforbindelser til Hirtshals med Color Line og Fjord Line.

  • Telemark car

   Med bil

   E18 løber gennem den sydlige del af Telemark, når du kører mellem Oslo og Kristiansand/Stavanger, mens E134 løber gennem de midterste/øverste dele af regionen til Hardanger og Haugesund.

   Annonce: AutoEurope - altid en god lejeoplevelse

  • Telemark train

   Med tog

   Sørlandsbanen krydser Telemark med Nordagutu og Bø som de centrale stationer. Derudover er der Vestfoldbanen, som kører fra Skien/Porsgrunn via Vestfold til Oslo.

   Annonce: Se priser og køreplaner på NSB's hjemmeside.

  • Telemark bus

   Med bus

   Et omfattende netværk af busser fra NOR-WAY Bussekspress dækker hele regionen.

  • Telemark plane

   Med fly

   Den nærmeste lufthavn med internationale flyforbindelser er Sandefjord Lufthavn Torp. Der er direkte flyafgange mellem København og Sandefjord mew Widerøe.

   Annonce: Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  Sikkerhed på fjeldet

  Vær forberedt på lidt af hvert

  Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie.

  1. Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.
  2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.
  3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.
  4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.
  5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.
  6. Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.
  7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.
  8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.
  9. Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.

  Læs de norske fjeldregler med supplerende information.

  Your Recently Viewed Pages