Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Folklore in Setesdal Folklore in Setesdal Folklore in Setesdal
Folklore in Setesdal Folklore in Setesdal
Folklore in Setesdaal.
Photo: Kulturpatrulja
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En ny generation holder traditionen i live

Setesdal har gennem lang tid fostret mange udøvere af høj klasse inden for folkemusik og folkedans. Ved specielle lejligheder kan du overvære koncerter og opvisninger af lokale udøvere.

Folkemusikmiljøet i Setesdal er på mange måde enestående i Norge. Her lever folkesange på hardingfele (en slags violin) og mundharpe videre i en ubrudt tradition. De ældste spillemænd i dag lærte sangene på den gamle måde – direkte fra andre spillemænd, født i slutningen af det 19. århundrede. Stav- og folkedans er også en del af denne tradition. Mange af de aktive dansere har lært folkedansekunsten direkte af deres ældre bekendte, og ikke som del af en kursusaktivitet. Hertil er traditionen over lang tid blevet videregivet af udøvere på et meget højt kunstnerisk niveau.

Folkemusikken er et af de særlige kendetegn, som besøgende i Setesdal forventer at støde på undervejs på deres rejse, men som i dag ikke er særligt synligt. Denne del af kulturarven var engang en del af de fleste setesdalsfolks hverdag, men er i dag ved at smuldre – selvom nogle gør hvad de kan for at holde traditionen i hævd. I og med at al folkemusik er lokal, vil denne kulturarv være i fare for at dø ud hvis der ikke bliver taget nye initiativer for at føre traditionen videre i Setesdal.

Folklore musicians in Setesdal

Kulturpatrulja på tur med gratiskonsert

Folklore musicians in Setesdal.
Photo: Kulturpatrulja

Kulturpatruljen besøger disse stederne sommeren 2017 

17. juni Åpning av Storestraumen rasteplass i Bygland. 
29. juni: 12:00 Åpning av ny forretning på Rysstad 
30. juni: 15:00 Sørlandets countryfestival, Evje / 18:00 Sølvgarden Hotell på Rysstad
1. juli: Sentrumsfrokosten i Valle
2. juli: 12:00 Setesdalsmuseet på Rysstad
5. juli: 19:30 Bykle gamle kirke
7. juli: 13:00 Neset Camping i Bygland/ 15:30 Odden Camping på Evje
8. juli: 12:00 "Matmarknaden" på Ose / 15:00 "Matmarknaden" på Ose
13. juli: 12:00 Hovden sentrum / 15:30 Valle sentrum
14: juli: 16:00 Flateland Camping i Valle / 17:30 Sølvgarden Hotell på Rysstad
15. juli: 13:00 "Jordbærfestivalen" i Evje / 15:30 Ose Motorfestival
20. juli: 13:00 Odden Camping på Evje / 15:30 Neset Camping i Bygland
21. juli: 13:00 Hovden sentrum / 16:00 Flateland Camping i Valle
22. juli: 12:00 "Gamaveka Extreme" / Bygland Museum
22. juli: 14:00 "Setesdalstreffet"

Sylvartun – a centre for intangible cultural heritage

Sylvartun

Sylvartun – a centre for intangible cultural heritage.
Photo: Kirsten Leira

Sylvartun, et center for immateriel kulturarv

Sylvartun ligger cirka 4 kilometer nord for centrum af Rysstad. Siden etableringen i 1961 og indtil 2000 var Sylvartun den centrale sølvsmed- og folkemusikarena i Setesdal. Bjørgumsølv havde rygte for at være bedst, og et møde med indehaveren/spillemanden/sølvsmeden/kulturbæreren Torleiv H. Bjørgum har for mange været en oplevelse, de altid vil huske. Efter at have været lukket siden 2010 er anlægget atter blevet en del af aktivitetstilbuddet i dalen. Sølvsmeden er der ikke længere, men folkemusikken lever. Setesdalsmuseet, der driver Sylvartun, kalder selv stedet for et center for immateriel kulturarv. Gennem udstillinger af traditionelle folkemusikinstrumenter, film og lyd, bliver du taget med på en kulturhistorisk rejse ind i folkemusikken.

Sylvartun er åben for besøg dagligt mellem kl. 11 og kl. 17 i perioden 22. juni -15. august 2017. Der er ikke madservering på Sylvartun, men det er absolut tilladt at nyde medbragt mad og drikke.

Fiddler from Setesdal.
Photo: Setesdalsmuseet

Setesdalsfestivalen 2017

Hver sommer arrangeres Setesdalsfestivalen i Rysstad. Det er Setesdal Spelemannslag der er arrangør og som lægger an til konkurrencer, koncerter og kurser. Mange af de bedste folkemusikudøvere i Norge deltager i konkurrencerne eller i fremføringen af koncerterne. Datoen for 2017 er den 28.-30. juli.

 

Your Recently Viewed Pages