VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Krosobanen cable car overlooking Rjukan in Telemark, Eastern Norway
Krossobanen in Rjukan.
Photo: Ian Brodie / Visitrjukan.com

Dyk langt ned i historien og bliv klogere på de begivenheder, opfindelser og mennesker, der sikrede Rjukan og Notodden en plads på UNESCOs verdensarvsliste.

I Notodden og Rjukan startede Hydro – som den første virksomhed i verden – produktion af kunstgødning ved hjælp af Birkeland og Eydes lysbueproces i begyndelsen af 1900-tallet. Dette var norsk industri i verdensklasse, og det skulle vise sig at blive starten på den moderne industrielle revolution i Norge. Opfindelsen af kunstgødning revolutionerede verdens fødevareproduktion og dannede grundlag for Norges udvikling fra at være et af Europas fattigste lande til et af de rigeste.

Production factory.
Vemork maskinhallen Ian Brodie.
Photo: Visit Telemark

De 5 bedste oplevelser i verdensarvsområdet

 1. 1. Vemork Kraftstasjon

 2. Vandfaldet Rjukanfossen dannede grundlag for vandkraftværket Vemork, som var verdens største, da det stod færdigt i efteråret 1911. Vemork var åstedet for en af de vigtigste sabotageaktioner under 2. verdenskrig, da norske sabotører forhindrede tyskerne i at udvikle atomvåben af det tunge vand, der blev produceret her. De gamle lokaler huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum, hvor du kan lære om norsk industri- og krigshistorie.

 3. 2. M/F Storegut

 4. Jernbanefærgen MF Storegut blev brugt til at transportere jernbanevogne med kunstgødning fra Rjukan til Tinnoset, så produktet kunne komme videre til Notodden og ud på verdensmarkedet. M/F Storegut er i dag fredet og står opført som en del af Rjukan-Notodden industriarv på UNESCOs verdensarvsliste.

 5. 3. Krossobanen

 6. Krossobanen er Nordeuropas første totovsbane (kabelbane), og den fragter dig fra Rjukan op til foden af Hardangervidda på fem minutter. Du kan tage både cykel og ski med i Krossobanen for at benytte dig af de mange naturoplevelser, Hardangervidda har at byde på. Banen blev bygget i 1928 som en gave fra Norsk Hydro, så Rjukans befolkning kunne køre op til solen i vinterhalvåret. I dag er Krossobanen en turistattraktion, som er åben hver dag året rundt.

 7. 4. Telemarksgalleriet og Lysbuen Industrimuseum ​

 8. Telemarksgalleriet og Lysbuen industrimuseum ligger på Tinfos i Notodden og viser kunst og industrihistorie fra begyndelsen af forrige århundrede. I Telemarksgalleriet lægger kunstsamlingen hovedsageligt vægt på billeder fra kraftværksudviklingens og industriens guldalder i Telemark. Industrimuseet fortæller historien om den vigtigste norske opfindelse nogensinde, lysbueovnen, og produktet mineralgødning, og om de begivenheder, der gav Notodden og Rjukan en plads på UNESCOs verdensarvsliste.

  View from the bog dam
  Telemark.
  Photo: Visit Telemark
  Telemarksgalleriet, Lysbuen Industrimuseum og Tinfos Kraftværk.
 9. 5. Byvandring i Notodden og Rjukan

 10. Få rørt benene ved at besøge kendte steder i Notodden og Rjukan, som har skrevet sig ind i historiebøgerne. Tag med på en guidet tur, eller udforsk området på egen hånd ved at følge en af turstierne med informationsposter. Hør om tungtvandssabotagen, turismen for 100 år siden, industriudviklingen og sagn og fortællinger fra området. 

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen