Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kari Nyhuus between blooming apple trees
The taste of grandmothers apples.
Photo: Visit Telemark

Smagen af mormors æbler

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

I frugtdistriktet Sauherad i Telemark, hvor man nyder godt af solrige somre og frodig jord, indgår mere end 350.000 æbletræer i professionel produktion takket være ihærdige frugtavlere. Blandt dem er Halvor og Kari Nyhuus Holtskog, som presser gamle æblesorter til prisvindende æblemost.

På besøg i frugtbyen Sauherad

Sauherad har fra naturens side gode forudsætninger for frugtproduktion, som gør denne kommune til det vigtigste frugtavlsområde i Telemark. Hvert fjerde æble og hver femte morel, der spises i Norge, er nemlig dyrket her. 

Basket full of apples, Telemark

Telemark apples.
Photo: Live Skinnes / Visit Telemark

Glemte æblesorter

Det er også i Sauherad, nærmere bestemt i Gvarv, at Halvor og Kari Nyhuus Holtskog driver gården Nyhuus Gard. Her dyrker de over 20 forskellige æblesorter på træer plantet helt tilbage i 1920. Flere af dem er sorter, man sjældent finder i butikkerne, da udvalget af æblesorter til salg i Norge er faldet drastisk i de senere år.

"Vi synes, det er sjovt at tage vare på de gamle æblesorter, fordi de smager anderledes og også har andre egenskaber end de mest almindelige sorter. Og ikke mindst fordi, vi ønsker at bidrage til den biologiske mangfoldighed," fortæller Halvor.

Ifølge frugtavleren er æblerne på gården måske ikke lige så pæne som mange af de moderne sorter, men smagen derimod…

"Mange får et helt drømmende blik i øjnene, når de smager de gamle sorter. Det fører dem direkte tilbage til mormors have," smiler han.

Nyhuus Gard

Nyhuus Gard.
Photo: Nyhuus Gard

Fra mor til datter

På Nyhuus Gard er det ikke bare æbletræerne, der er gamle. Selve gården stammer fra vikingetiden og har i mange generationer været en såkaldt 'jentegard,' som er gået i arv fra mor til datter.

"I 1982 begyndte vi at drive gården sammen med Karis mor, og i 1991 overtog vi driften," siger Halvor.

I 2006 gik parret i gang med produktion af æblemost, presset udelukkende af egne æbler. Æblerne får lov at modne så længe som muligt på træerne, så de udvikler en rig og fyldig smag. Derefter koldpresses de på Epleblomsten, det lokale mosteri i Sauherad. Gården producerer i dag ti forskellige varianter. Nogen er lavet på kun én æblesort, mens andre er en blanding af flere.

"Derudover dyrker vi blommer. Vi har også en gårdbutik, et kunstgalleri og eget designbureau," fortæller Halvor, som er uddannet grafisk designer.

Holvar and Kari Nyhuus are getting an award for their apple juice.

Nyhuus apple juice.
Photo: Visit Telemark

Prisbelønnet most

Nyhuus Gards æblemost er hvert år siden 2012 blevet præmieret i konkurrencen 'Norges beste eplemost'.  Mostvarianterne Gammeldags Gravenstein og Augon har desuden fået tildelt Spesialitet-merket, som garanterer en ekstraordinær smagsoplevelse. Kari og Halvor har arbejdet meget med smagen for at få de forskellige slags æblemost til at være præcis, som de vil have dem, og undervejs har de fået god hjælp af sommelier Wenche Hvattum.

Norsk Eplefest

Sauherads tradition for frugtproduktion går helt tilbage til 1600-tallet. I 2005 tog frugt- og kulturaktørerne i samarbejde med Midt-Telemark Næringsutvikling (MTNU) initiativ til at skabe en festival, der skulle placere frugtdistriktet Sauherad på Norgeskortet.

Et år efter arrangerede man for første gang Norsk Eplefest. Festivalen er nu en årlig tradition, der finder sted i Gvarv centrum i slutningen af september.

Her kan man forsyne sig til efteråret med frugt, grøntsager og andre lokale råvarer fra landsbyerne i Telemark og deltage i et varieret kulturprogram, prisuddelinger og en række andre aktiviteter for store og små.

Norsk Eplefest logo

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad