Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Barcode, Oslo Barcode, Oslo Barcode, Norway
Barcode, Oslo Barcode, Norway
Credits
Barcode, Oslo.
Photo: Jørn Eriksson/Flickr (CC BY 2.0)
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Arkitektonisk fornyelse

Oslos havneområde har gennemgået en forvandling de seneste par år og kan nu byde på en fin blanding af museer, restauranter og smart urban livsstil.

Astrup Fearnley Museet

New York Times beskrev Oslo som "klar til at skinne", og inkluderede byen på deres liste over topsteder at besøge i 2013. Hvorfor? Til dels på grund af øen Tjuvholmen og det spektakulære nye Astrup Fearnley Museum. Det åbnede i september 2012, og der har været meget rosende omtale af bygningen:

"En gang var det et forurenet og forladt industriområde, men nu er øen Tjuvholmen i Oslo pludselig en oplagt kulturel pause midt i byen"
Financial Times, april 2013

Det kendte moderne kunstgalleri flyttede i 2012 til dets nye hjem - en 7.000 kvadratmeter stor bygning, tegnet af Renzo Piano, til ikke mindre end 700 millioner kroner - på Tjuvholmen ved Aker Brygge. Den skibsformede struktur er designet både som et offentligt område og et museum, og består af tre fritstående pavilloner tværs over en smal kanal under et enkelt, bueformet glastag. Derved får mange af de indvendige udstillingsflader et naturligt lysindfald.

Brugen af glas, stål og træ er en hyldest til enkeltheden og essentialismen i de norske designprincipper. Der er tidsbegrænsede udstillinger samt kunst-workshops hele året rundt.

"... en af verdens vigtigste, private samlinger af moderne samtidskunst" 
The Independent, oktober 2012

Signaturværker af Jeff Koons, Takashi Murakami, Damien HirstCindy Sherman, Richard Prince og mange andre er udstillet på Astrup Fearnley. Kvarteret omkring museet er en blanding af gallerier, butikker og boliger. Den nærmeste nabo er et designer-hotel ligeledes med fokus på moderne kunst ved navn The Thief.

 

Oslo OperaFoto: C.H.

Kunst og kultur på havnefronten

Området omkring den Norske Opera & Ballet hedder Bjørvika. Dette tidligere industriområde med jernbanespor, shipping-containere og en travl motorvej er omdannet til et stort bilfrit område, der med tiden vil blive det kulturelle centrum i Oslo. Det svagt hældende tag på operahuset er blevet et populært og attraktivt mødested, hvor besøgende får følelsen af at sidde på en hvid marmorstrand forbundet med Oslofjorden.

Bjørvika er i konstant udvikling, og når det står færdigt i 2025 vil der også være lejligheder, kontorer og en række byparker. 

I mellemtiden kan du jo besøge det urbane fødevareprojekt med 100 kolonihaver til havefolket i Oslo, kaldet "The Glory" – blot ét af syv offentlige grønne områder på i alt 5.000 kvadratmeter ved siden af de enorme køletårne i Bjørvika.

Barcode – modernitet til erhvervslivet

Moderne bymæssig udvikling er ikke kun begrænset til Bjørvika. Det arkitektoniske momentum udtrykkes måske bedst i Barcode-bygningerne på Dronning Eufemias gate, tæt ved vigesporene på hovedbanegården.

Hver enkel af disse 22 etager høje, sort/hvide erhvervsbygninger er adskilt af et mellemrum på blot 12 meter. Hver bygning er forskellig fra de andre, men alle har de en pixelagtig fremtoning, der har givet inspiration til navnet "Barcode" (stregkode). Nede ved jorden er der en overdækket, offentlig passage med skulpturer.

Ligesom moderne kunst deler også Barcode-bygningerne vandene. Bygningernes udtryk varierer, alt efter hvor du står og på hvilket tidspunkt af dagen du ser dem, så prøv at se dem fra forskellige steder – for eksempel hovedbanegården, Bjørvika eller Sørenga.

Nye livsstile ved havnefronten

Sørenga-halvøen er også en del af det store Bjørvika-udviklingsområde. Det er et nyt og fuldt udbygget kvarter med parker og en anløbsbro, der flyder på Oslofjorden. Norges første udendørs badeanlæg, hvor du kan svømme i fjorden, bliver integreret i Sørenga-promenaden. 

Lige nu er der adgang til Sørenga via Opera-gangbroen fra hovedbanegården. En ny boulevard, Dronning Eufemias gate, skal forbinde Sørenga direkte med Barcode-bygningerne for at skabe et stort og sammenhængende fodgængerlandskab.

Mathallen – et center for den norske madkultur

Det engang industriprægede område omkring Akerselva er nu et af Oslos mest spændende byudvklingsprojekter, kaldet Vulkan. Mathallens hovedattraktion er det fællesskab og den kultur, der er opstået via den fælles kærlighed til mad.

I Mathallen hersker en særlig europæisk stemning blandt de mange restauranter, caféer, grønthandlere, værthuse, bagere og tærte-butikker. Fra boderne i midten af hellen frister de handlende med norsk, hjemmeproduceret kød, ost, fisk og skaldyr og andre mad- og drikkevarer. Norges madtraditioner skal nok få dit mundvand til at løbe.

Fra Mathallen kan du krydse broen over Akerselva og besøge Smelteverket, en gastropub med Skandinaviens længste bar og 20 store vinduer med udsigt over elven. Smelteverkets sjælefulde fusions-menu har et stort udvalg af tapas-lignende retter. Den evigt skiftende øl-menu er altid fyldt med gode mikroøl fra hele verden.

 

Ekebergparken

Lige i nærheden af Ekebergrestauranten finder du denne park, der giver dig mulighed for at slappe af og nyde fred og ro, mens du får lidt kultur eller indtager et godt måltid mad.

Ekebergparkens skulpturpark er et mere end 60 hektar stort og beplantet parkområde, hvor der er skulpturer af internationalt kendte kunstnere. Du finder parken lige sydøst for centrum i Oslo på en lille høj med udsigt over byen.

Mere kunst og kultur i Oslo

Der er masser af kunst- og kulturoplevelser i Oslo – find den helt rette her.
Se mere inspiration på Oslos officielle hjemmeside.

×
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad