Skip to main content

Hadeland - Norges nye kunstcentrum

Værker af den japanske dronning af polkaprikker, Yayoi Kusama, og det nye udstillingsområde The Twist på Kistefos-Museet supplerer det traditionsrige glasværk i Norges nye kunstcentrum. Hadeland lidt nord for Oslo er et absolut must for enhver kunstkender.

Det bølgende bakkelandskab og den lækre mad har givet Hadeland tilnavnet 'Skandinaviens Toscana'. Overraskende nok er området også godt i gang med at udvikle sig til Norges nye kunstcentrum, med værker af navne, der oftest forbindes med store udstillinger i verdens metropoler. Yayoi Kusama, Tony Cragg, Marc Quinn, Fernando Botero, Bjarne Melgaard - og listen kan fortsættes.

Det nyeste udstillingsområde på Kistefos-Museet, The Twist, fik masser af opmærksomhed allerede inden åbningen.

"The Daily Telegraph, Bloomberg, Wallpaper og andre medier har udnævnt det nye museum som en af årets smukkeste bygninger. Ambitionen er, at The Twist skal tiltrække kunstelskere fra hele verden til Kistefos-Museet og Hadeland," siger Christen Sveaas til Visit Norway. Investoren, kunstsamleren og drivkraften bag Kistefos-Museet siger i øvrigt, at han bliver "mere beruset af kunst end af vin".

Det er det innovative danske arkitektfirma BIG (Bjarke Ingels Group), der står bag den iøjnefaldende og forvredne bygning, der 60 meter lang nærmest svæver over Randselva, en af Norges bedste ørredelve. Panoramagalleriet er museets største udstillingsområde.

"Det spændende ved The Twist er, at du kun får små glimt af bygningen, mens du nærmer dig den gennem skoven. Pludselig er den der så. Bygningen fungerer som en bro, hvor du går ind på den ene side af elven, ser udstillingen, og går ud igen på den anden side," siger Egil Eide, Kistefos-Museets direktør.

En anden stor attraktion på Kistefos er den store udendørs skulpturpark, der fik sit første værk i 1948. I maj 2019 afslørede Christen Sveaas installationen 'Shine of Life' af Yayoi Kusama, en af verdens mest omtalte avantgarde-kunstnere, mest kendt for sine polkaprikker. Værket nærmest stiger op af vandet, og det er den største installation af den japanske kunstner i de nordiske lande. Den er lavet specielt til Kistefos, inspireret af områdets naturområder og industriarv.

Den karakteristiske skulpturpark fik sit folkelige gennembrud i 2016 med Jeppe Heins installation 'Path of Silence'. Denne enorme, labyrintiske vandskulptur benytter sig af glasspejle, der inspirerer børn og barnlige sjæle til at gå ind i skulpturen og lege.

Glaspustende magi

Bare 3,5 kilometer fra Kistefos ligger det historiske Hadeland Glassverk. Det er Norges ældste håndværksfabrik, der stadig er i drift. Glasværket er en vital scene for kunst, kultur og produktion af glaskunst. "Kombinationen appellerer til de udenlandske turister og designmarkedet," siger Kate Smith, kreativ direktør og tidligere medarbejder på store kunstinstitutioner som Tate Modern og Natural History Museum i London.

De erfarne glaspustere på Hadeland Glassverk viser dig deres færdigheder og lader dig også blæse dit eget glas. Udover glasudstillingerne er der en bred vifte af aktiviteter og begivenheder, teater, koncerter og workshops. Du kan naturligvis også købe glas på stedet.

Mad som kunst

Kunstelskere med hang til kulinariske oplevelser kan besøge Thorbjørnrud, et spisested og hotel drevet af den økologiske landmand Olav Lie-Nilsen. Størstedelen af kødet, den prisvindende ost, mejeriprodukterne og grøntsagerne, der serveres på restauranten, produceres på hans egen gård lige i nærheden. "Den danske Michelin-restaurant Noma fik sin idé om selvforsyning mindst 10 år efter os her på Thorbjørnrud," siger Olav selvsikkert. Han anbefaler at sætte tænderne i en hjemmelavet panna cotta med rabarberyoghurt. Ved nattetide tilbyder Thorbjørnrud overnatning a la glamping.

De lokale er også vilde med madfestivalen Høy på landet, der finder sted i anden halvdel af juni. Ligeledes i juni finder Operafest Røykenvik sted fra en enorm scene, der flyder på Randsfjorden, mens publikum ser til fra bredden. Forestillingen instrueres af Cynthia Kai.

På den østlige side af Randsfjorden kan du spise brunch på Lokstallen i Røykenvik, tæt på Rachel Whitereads installation 'The Gran Boathouse'. Søsterkirkene er to unikke kirker fra 1300-tallet. Og mens du er her, bør du ikke gå glip af Hadeland Folkemuseum ved Granavollen eller et besøg hos kunsthåndværkerne på Glasslåven.

På Nordeuropas største center for astronomi kan du se helt ud i det ydre rum. Et besøg på det ikoniske Solobservatoriet i den lille by Harestua er både lærerig og sjov. I 2022 åbner et nyt planetarium, designet af det verdensberømte arkitekthus Snøhetta, der også står bag blandt andet Operahuset i Oslo.

"Hadeland ligger bare én time fra Oslo og tættere endnu på Oslo Lufthavn," lover Mette Stenersen fra Visit Innlandet.

Kunst har altid haft stærke rødder i regionen, siger hun: "Mange kunstnere har fundet inspiration her gennem tiden. Beviset hænget på Hadelands mange privatejede hoteller. Ikke alle kunstnere kunne betale for deres hoteller, og de afregnede i stedet med deres malerier."

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider