Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: CH - Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Så bliver fisk ikke meget friskere

Få øjeblikke efter at have vendt og drejet sig i vandet ligger fisken klar på din tallerken. I Nord-Norge er de totalt fangede af havets friske delikatesser.

Original engelsk tekst: Julie Nordby Egeland

Der er travlt hos Anitas lille fiskebod på Sakrisøy på Lofoten. Hendes søn, Carl Frederik, har lige hevet hundredvis af kroge med dagens fangst op af fjorden, og har skyndt sig tilbage for at fylde fiskedisken op med frisk helleflynder og sej. Så snart han er tilbage renser og forbereder Anita og hendes mand hurtigt fangsten.

”Tiden, fra fisken spræller i havet og til den ligger i vores disk, er utrolig kort”, siger Anita, der ejer boden. ”Vi er et lille familieforetagende, og meget ivrige efter udelukkende at have friske og lokalfangede fisk hver dag”.

Om sommeren bugner køledisken af friskfangede fristelser fra havet.

Hjemmerøget laks, friske rejer, helleflynder og mågeæg er bare nogle af specialiteterne. For ikke at nævne de enorme sej, som Anita selv forvandler til fiskeburgere. ”Vi sælger det, havet havde at byde på den givne dag. Det er såre simpelt”, siger hun.

Sakrisøy, Lofoten
Credits
Sakrisøy, Lofoten.
Photo: Nelson Minar/Wikimedia Commons

Credits
Sakrisøy, Lofoten.
Photo: Nelson Minar/Wikimedia Commons
Arktisk menukort

Hvis du synes, at den lokale sushibar disker op med frisk og rå fisk – så skulle du prøve at tage til det arktiske Norge. Det er ikke uden grund, at Ishavet og Norskehavet har leveret fisk til Europas kyster i tusindvis af år: Disse have er verdens fiskerigeste, for det er her, de varme og kolde havstrømme mødes. Lave havtemperaturer får fisk, muslinger og skaldyr til at vokse langsommere, hvilket gør kødet mere fast end hos fisk i andre farvande

Herudover er de lokale nordmænd fulde af respekt over deres lange historie inden for fiskeriet. De ved, hvad de gør. De har gjort det i mange generationer. ”Mine børn bliver den femte generation af fiskere”, siger Anita. ”Jeg synes, at det er vigtigt at værne om traditionerne og den lokale madkultur, og at dele den med de besøgende. Vi prøver i hvert fald vores bedste”.

Lofoten
Credits
Lofoten.
Photo: CH/Innovasjon Norge

Credits
Lofoten.
Photo: CH/Innovasjon Norge
Havets konge

Hungrer du efter noget større end muslinger eller rejer, kan du i det iskolde Barentshav ud for Kirkenes finde de gigantiske kongekrabber.

En båd tager dig med ud på det åbne hav, hvor du kan fange din egen krabbe – og aftensmad. Men pas på fingrene. En rød kongekrabbe kan måle over to meter fra klo til klo, og den kan let kappe en finger af. Det kan derfor være en idé at lade de erfarne dykkere og fiskere håndtere disse uhyrer for dig.

Så du kan bare læne dig tilbage og fornøjes over en lystfiskerhistorie eller to, mens krabben hentes op fra dybet. Så snart krabben når op til overfladen koges den lige for næsen af dig. Det er næsten nytteløst at sige det, men måltidet, der følger, er fra en anden verden – der venter et absolut festmåltid. Og du behøver ikke vente længe med rumlende mave.

Kirkenes
Credits
Kirkenes.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com

Credits
Kirkenes.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com
Ingen salt

”Faktisk koger vi ikke kongekrabben. Vi damper den, for at bibeholde smag og konsistens”, forklarer Hans Hatle, der er kongekrabbekok. ”Den damper i gryden i 8 minutter, og så er den klar til at blive spist. Så bliver det vist ikke meget friskere”.

Havets konge er muligvis noget grim at kigge på, men indeni gemmer sig mørt og saftigt kød. ”Når du har smagt friskdampet kongekrabbe er det ikke let at gå tilbage til almindelig krabbe”, siger Hatle, inden han fortsætter: ”Det hvide kød på benene og kløerne er især saftigt og sødt”. 

Krabbekokken og ejeren af Barents-Safari mener ikke, at man bør række ud efter krydderier, når krabben ligger klar til fortæring på tallerkenen. ”Her er ikke brug for salt”, siger han med et smil. ”Kongekrabben er så friskfanget, at den stadig har meget af havets salthed i sig. Du ved, det hele er naturligt heroppe”.

Tørrfisk
Lofoten
C.H. - Visitnorway.com
Langfjordelva, Finnmark
Langfjordelva, Finnmark
Yngve Ask - Visitnorway.com
Kirkenes
Kirkenes
Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com
Lofoten
Lofoten
DXR/Wikimedia Commons
Ad
Top 5 fiskeoplevelser
  • Anitas Sjømat – beliggende på Sakrisøya. Denne velassorterede fiskebod byder på de fleste fiskedelikatesser fra Lofoten. Ved indgangen kan du også finde klipfisk og fint stablede tørfisk.
  • Finnmarksvidda fjeldplateua. Fjeldvandene her er enhver lystfiskers drøm. Fang en ørred, grill den over åben ild og krydr den med vilde urter. Eller få en lokal beboer til at fange den til dig.
  • Kongekrabbesafari – på havet ud for Finnmark. Tag en båd ud på Ishavet, få den salte lugt i næsen og fang en kæmpe krabbe. Tilbage på land serveres krabaten med hvidløgsmayonnaise, nybagt brød og hvidvin.
  • Arctandria Sjømatrestaurant – beliggende i Tromsø. Dette spisested kombinerer en god del tradition med en knivsspids fornyelse. Prøv det saltede og tørrede sælkød eller røget ørred.
  • Lofoten Tørfiskmuseum. Tørfisk er Norges ældste eksportvare. På Lofoten Tørfiskmuseum i Å kan du følge torsken fra havet til middagsbordet i Italien.

Flere historier fra Nord-Norge

Fang fisken i Nord-Norge

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad