Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A dish full of various seafood from Tromsø
Seafood from Tromsø.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Få øjeblikke efter at have vendt og drejet sig i vandet ligger fisken klar på din tallerken. I Nord-Norge er de totalt fangede af havets friske delikatesser.

Original engelsk tekst: Julie Nordby Egeland

Der er travlt hos Anitas lille fiskebod på Sakrisøy på Lofoten. Hendes søn, Carl Frederik, har lige hevet hundredvis af kroge med dagens fangst op af fjorden, og har skyndt sig tilbage for at fylde fiskedisken op med frisk helleflynder og sej. Så snart han er tilbage renser og forbereder Anita og hendes mand hurtigt fangsten.

Friske fisk

"Tiden, fra fisken spræller i havet og til den ligger i vores disk, er utrolig kort," siger Anita, der ejer boden. "Vi er et lille familieforetagende, og meget ivrige efter udelukkende at have friske og lokalfangede fisk hver dag."

Om sommeren bugner køledisken af friskfangede fristelser fra havet.

Hjemmerøget laks, friske rejer, helleflynder og mågeæg er bare nogle af specialiteterne. For ikke at nævne de enorme sej, som Anita selv forvandler til fiskeburgere. "Vi sælger det, havet havde at byde på den givne dag. Det er såre simpelt," siger hun.

Sakrisøy, Lofoten
Sakrisøy, Lofoten.
Photo: Nelson Minar / Wikimedia Commons

Det arktiske menukort

Hvis du synes, at den lokale sushibar disker op med frisk og rå fisk – så skulle du prøve at tage til det arktiske Norge. Det er ikke uden grund, at Ishavet og Norskehavet har leveret fisk til Europas kyster i tusindvis af år: Disse farvande er verdens fiskerigeste, for det er her, de varme og kolde havstrømme mødes. Lave havtemperaturer får fisk, muslinger og skaldyr til at vokse langsommere, hvilket gør kødet mere fast end hos fisk i andre farvande. Herudover er de lokale nordmænd fulde af respekt over deres lange historie inden for fiskeriet. De ved, hvad de gør. De har gjort det i mange generationer.

"Mine børn bliver den femte generation af fiskere," siger Anita. "Jeg synes, at det er vigtigt at værne om traditionerne og den lokale madkultur, og at dele den med de besøgende. Vi prøver i hvert fald vores bedste."

“Vi sælger det, havet havde at byde på den givne dag​”

Havets konge

Hungrer du efter noget større end muslinger eller rejer, kan du i det iskolde Barentshav ud for Kirkenes finde de gigantiske kongekrabber.

En båd tager dig med ud på det åbne hav, hvor du kan fange din egen krabbe – og aftensmad. Men pas på fingrene. En rød kongekrabbe kan måle over to meter fra klo til klo, og den kan let kappe en finger af. Det kan derfor være en idé at lade de erfarne dykkere og fiskere håndtere disse uhyrer for dig.

Så du kan bare læne dig tilbage og fornøjes over en lystfiskerhistorie eller to, mens krabben hentes op fra dybet. Så snart krabben når op til overfladen koges den lige for næsen af dig. Det er næsten nytteløst at sige det, men måltidet, der følger, er fra en anden verden – der venter et absolut festmåltid. Og du behøver ikke vente længe med rumlende mave.

Kirkenes
Kirkenes.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life / Visitnorway.com

Ingen salt

"Faktisk koger vi ikke kongekrabben. Vi damper den, for at bibeholde smag og konsistens," forklarer Hans Hatle, der er kongekrabbekok. "Den damper i gryden i 8 minutter, og så er den klar til at blive spist. Så bliver det vist ikke meget friskere."

Havets konge er muligvis noget grim at kigge på, men indeni gemmer sig mørt og saftigt kød. "Når du har smagt friskdampet kongekrabbe er det ikke let at gå tilbage til almindelig krabbe," siger Hatle, inden han fortsætter: "Det hvide kød på benene og kløerne er især saftigt og sødt." 

Krabbekokken og ejeren af Barents-Safari mener ikke, at man bør række ud efter krydderier, når krabben ligger klar til fortæring på tallerkenen. "Her er ikke brug for salt," siger han med et smil. "Kongekrabben er så friskfanget, at den stadig har meget af havets salthed i sig. Du ved, det hele er naturligt heroppe."

Fang fisken i Nord-Norge

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig. Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

×
  • Filters
    Filter Your Search
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Generelt
    Tilgængelighed
    Aldersgrænse
    • Show More
    • No available filters
    Rabat
    • Show More
    • No available filters
    Sværhedsgrad
    Terræn
    • Show More
    • No available filters
    Prisniveau
    Sæson
    Overnatning
    Camping
    • Show More
    • No available filters
    Hotelfaciliteter
    • Show More
    • No available filters
    Værelsesfaciliteter
    Skiområder
    Udendørs aktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Alpint skiløb
    Cykling
    Kano og kajak
    Langrend
    Fiskeri
    • Show More
    • No available filters
    Vandring
    Dyreliv og safari
    • Show More
    • No available filters
    Vinteraktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Planlæg rejsen
    Rejsen hertil
    • Show More
    • No available filters
    Tjenester
    • Show More
    • No available filters
    Smag på Norge
    Det norske køkken
    Værtshuse og barer
    Restauranter og caféer
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter for børn
    • Show More
    • No available filters
    Stande
    Shopping
    • Show More
    • No available filters
    Forlystelsesparker
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Generelt
Tilgængelighed
Aldersgrænse
  • Show More
  • No available filters
Rabat
  • Show More
  • No available filters
Sværhedsgrad
Terræn
  • Show More
  • No available filters
Prisniveau
Sæson
Overnatning
Camping
  • Show More
  • No available filters
Hotelfaciliteter
  • Show More
  • No available filters
Værelsesfaciliteter
Skiområder
Udendørs aktiviteter
Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
Alpint skiløb
Cykling
Kano og kajak
Langrend
Fiskeri
  • Show More
  • No available filters
Vandring
Dyreliv og safari
  • Show More
  • No available filters
Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
Planlæg rejsen
Rejsen hertil
  • Show More
  • No available filters
Tjenester
  • Show More
  • No available filters
Smag på Norge
Det norske køkken
Værtshuse og barer
Restauranter og caféer
  • Show More
  • No available filters
Aktiviteter
Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
Aktiviteter for børn
  • Show More
  • No available filters
Stande
Shopping
  • Show More
  • No available filters
Forlystelsesparker
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen