VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Trolltunga in Hardanger
Trolltunga in Fjord Norway.
Photo: Scott Sporleder / Matador Network / FjordNorway

Med de særligt udvalgte vandreruter på denne liste vil du altid være på rette vej. De er vidt forskellige, men byder hver især på noget helt usædvanligt, storslået og unikt. Vælg de ruter, der passer til dit niveau, lej en bil og tag på opdagelse i det fantastiske fjordlandskab – det bliver en oplevelse, der giver dig minder for livet.

Hver af disse ruter gennem det fascinerende og uforglemmelige fjordlandskab kan tilrettelægges sådan, at dine personlige fjelddrømme bliver en realitet. Du vil vandre gennem de selvsamme nøgne fjelde og vilde kystlandskaber, hvor vikingetidens konger slog sig ned og byggede deres gårde.

Uanset hvor betagende disse naturskabte vidundere ser ud på TV-skærmen eller de sociale medier, kan det slet ikke sammenlignes med at opleve dem i virkeligheden. Et billede kan ikke gengive duften af fyrreskov på vej op til det gigantiske vandfald Langfossen, eller hvordan det føles, når man står ved afgrundens rand på Trolltunga eller Preikestolen.

Kør selv fra rute til rute ad de smukke nationale turistveje i Ryfylke og Jæren, og stop undervejs i de idylliske, små byer, hvor du kan forkæle dine smagsløg med lokale delikatesser.

Sæson

Hvis du helst vil vandre i fred og ro, er det bedst at tage af sted sidst på foråret eller i det tidlige efterår frem for i højsæsonen i juni, juli og august. Ved de mest berømte attraktioner som Trolltunga, Preikestolen og Kjerag er der ofte en vis trængsel i sommerperioden, især i weekenderne.

Hvis du har planer om at tage på nogen af disse vandreture om vinteren, bør du booke en guide.

Trolltunga - en hård udfordring

Sværhedsgrad: Sort (avanceret)

Indtil for nylig var det kun en håndfuld garvede fjeldvandrere, der kendte til Trolltunga som destination og havde taget turen derop. Men 'troldens tunge' er på kort tid blevet verdensberømt – og den unikke granitformation, der rager ud fra fjeldet cirka 700 meter over Ringedalsvatnet, er nu et af de mest fotograferede steder i verden.

Ruten til Trolltunga er imidlertid både lang og krævende. Selvom mange drømmer om at stå på toppen med armene i vejret og lave V-tegn, kræver det hårdt arbejde og beslutsomhed at nå derop, og det er de færreste vandrere, der rent faktisk går hele vejen. Og måske er det en del af forklaringen på, at Trolltunga virker så tillokkende: Denne fascinerende klippe er forbeholdt folk, der virkelig brænder for at se den. Sørg for, at du får en sikker vandretur til Trolltunga.

Langfossen - et dramatisk vandfald

Sværhedsgrad: Rød (krævende)

Når du har besejret Trolltunga, er det oplagt at lægge vejen forbi vandfaldet Langfossen tæt ved E134. Området byder også på specialiteter fra det traditionelle norske køkken, og du kan booke et krydstogt på den pragtfulde Åkrafjord.

Både synet og lyden af Langfossens vandmasser, der styrter 612 meter ned ad fjeldsiden til Åkrafjorden, er dybt fascinerende. Det er selve indbegrebet af en norsk fos, og man forstår godt, at CNN har kaldt det et af de ti smukkeste vandfald i verden.

Den bedste måde at opleve Langfossen på er ved at følge vandrestien, som består af jævn granit med fyrreskov og krogede birketræer til begge sider. Man kommer ikke udenom, at det er en stejl tur, men den er indsatsen værd, for udsigten bliver mere og mere storslået for hvert skridt, du tager. Du kan se hen over trætoppene og nyde synet af fjorden og fjeldene med lyden af det buldrende vandfald i baggrunden. De ømme lægmuskler er væk igen efter et par dage, men minderne om den fortryllende udsigt fra Langfossen holder hele livet.

Hvis du fortsætter vestpå, fører vejen til byen Haugesund, som har en idyllisk beliggenhed ud til havet. Du kan også tage tilbage til vikingetiden ved et besøg på Vikinggården, en rekonstrueret kongsgård, på Karmøy uden for Haugesund.

Himakånå - Trolltungas 'lillesøster'

Sværhedsgrad: Blå (medium)

På grund af Himakånås forholdsvis beskedne højde 357 meter over havet har denne klippeformation fået tilnavnet 'Lille Trolltunga'. Selvom den er nemmere at nå frem til end Trolltunga, er udsigten ikke mindre imponerende.

Gennem mange generationer var der ingen, der skænkede Himakånå en tanke, men i 2016 og 2017 steg antallet af vandregæster på den stejle sti markant.

I forhold til Trolltunga er turen til Himakånå hurtigere, mere tilgængelig og familievenlig. Denne destination ligger godt gemt af vejen i Tysvær kommune, og det omgivende landskab bærer præg af de gode vækstforhold for eg, bøg og birk. Stien går gennem græsgange i fjeldet, små skove og marker. På toppen byder Himakånå på panoramaudsigt over Lysevatnet, Nedstrandsfjorden og lokale gårde omgivet af frodig skov.

Før eller efter turen til Himakånå er det oplagt at besøge klatreparken Høyt og Lavt, hvor alle uanset alder og erfaring kan prøve deres klatrefærdigheder af og få udfordret højdeskrækken. Du kan også tage færgen til Ryfylke, der er et mere traditionelt distrikt og blandt andet omfatter de smukke øer Ombo og Sjernerøy. Eller tag en tur til Suldal-området, hvis du har lyst til at fiske laks, og bo på Energihotellet, som fik mange roser i magasinet Monocle.
Uundværligt vandreudstyr

Vandrestøvler

Vind- og vandtætte busker og jakke

Uldent undertøj og uldsweater

Et ekstra sæt tøj og strømper

Kasket, halstørklæde og handsker

Rigeligt med vand og mad

En fuldt opladet mobiltelefon i en vandtæt plasticpose

En lille hovedlampe og ekstra batterier

Solbriller og solcreme

Førstehjælpssæt og vabelplastre

Kort og kompas

Lommekniv

Se flere vandretips.

Preikestolen - den ikoniske destination over dem alle

Sværhedsgrad: Rød (krævende)

Hvis Norge var tegnet af landskabsarkitekter, ville Preikestolen være deres største og mest prisbelønnede genistreg. Intet andet fjeld formår som dette at repræsentere den bjergtagende skønhed, der er synonym med den norske natur.

En rute, der i dén grad har fået omtale, stiller naturligvis høje forventninger. Er Preikestolen virkelig så fantastisk? Man ved aldrig, om det er solskin, regn, blæsende eller tåget deroppe – men det er en del af stedets særlige charme. Preikestolen skifter karakter alt efter vejret, årstiderne og tidspunktet på dagen. Du ved det straks, når du er ved at nå til vejs ende på den stejle sti gennem birkeskoven. Landskabet åbner sig, og du fornemmer de bratte fald omkring Preikestolens fjeldplateau, der har et overraskende lille areal.

Måske har du hørt, at Tom Cruise var deroppe for nylig for at filme den næste Mission Impossible-film – men det er meget vigtigere, at du kommer hjem med din helt egen version af et af de smukkeste udsigtspunkter i verden. Sørg for at læse vores sikkerhedstips, inden du tager på vandretur til Preikestolen.

Kjerag - jætten blandt alle vandremål

Sværhedsgrad: Rød (krævende)

Dette fjeld er jætten blandt alle vandremål. Ikke nok med, at Kjerag er højere end Preikestolen, men det byder også på en forrygende afslutning i form af Kjeragbolten – den store, runde kampesten, der sidder fastklemt højt til vejrs mellem to fjeldsider. Naturen må have været i det legesyge hjørne, da den valgte at sætte en klippeblok fast her.

Kjerag er et trækplaster for de største vovehalse. Selvom du ikke kan se kanten med det samme, når du kommer til tops, kan du fornemme den afgrund, der venter forude. På sådan en tur er det helt i orden at have sommerfugle i maven. Måske er det den måde, fjeldet tårner sig over fjorden på? 1.000 meters lodret klippevæg af granit har trods alt en vis effekt på os mennesker. Så snart man nævner Kjerag over for basejumping-entusiaster og bjergklatrere, får de svedige håndflader og et drømmende udtryk i øjnene. Men dem af os, der ikke har behov for de vilde adrenalinkick, kan stadig få lyst til at træde ud på klippeblokken. Det vil med garanti afsløre, hvem der lider af højdeskræk uden at vide det.

Kjerag-ruten er en krævende vandretur, der byder på en utroligt smuk udsigt og oplevelser, du aldrig vil glemme. Sørg for at forberede dig i god tid, så du får en sikker vandretur til Kjerag.

Efter Preikestolen og Kjerag trænger du måske til at hvile benene. Det gør du nemt på en tur til Stavanger, som er det kulinariske centrum i Fjord Norge. I denne charmerende by finder du et bredt udvalg af restauranter, heriblandt to med Michelinstjerner. Og du må ikke gå glip af de skønne sandstrande ved Jæren, som ligger syd for byen.

Trollpikken - stenformationen, der kom op at stå igen

Sværhedsgrad: Blå (medium)

Glem alt om vandfald og fjorde et øjeblik og træk på smilebåndet ved synet af Trollpikken, en fallosformet stenformation, der har fået ny status som et muntert symbol på saft og kraft i den norske natur.

Selvom den i dag er Dalane-distriktets øjesten, er det kun takket være frivillig indsats og en storstilet indsamling, at denne 'ståtrold' kom med på vores liste over ikoniske vandreture. I juni 2017 blev Trollpikken nemlig ødelagt af dybe borehuller, tilsyneladende på grund af hærværk, som fik den til at knække. Lokalbefolkningen i stenens hjemkommune, Eigersund, arbejdede ihærdigt for at få den genrejst ved hjælp af hejseværk, stålstænger og epoxy.

Landskabet omkring Trollpikken er som taget ud af en Tolkien-roman med kuperet terræn, mindre fjelde, klippeblokke og drivende skyer. Vikingerne har også haft deres gang blandt lyngen og granitblokkene i dette område, hvor Trollpikken blev dannet under den sidste istid for 10.000 år siden.

Trollpikken er et rigtig godt sted at starte eller slutte din rundtur til ikoniske destinationer i den sydvestlige del af Norge. Og forlystelsesparken Kongeparken i Ålgård er et populært udflugtsmål for børn i alle aldre.
Sådan bliver du klar til en vandreferie

Benøvelser og moderat cardio-træning

En vandretur i de norske fjelde kan ikke sammenlignes med en almindelig gåtur! Sørg for, at hele din krop og især dine ben er klar til sightseeing i et helt andet tempo, end du er vant til.

Hvis du ikke er i form, er et otteugers træningsprogram normalt tilstrækkeligt til, at du kan blive klar til nedennævnte vandreture.

Fokuser på at styrke ben og balder med øvelser såsom benløft, squat og lunges.

Intensitetsmæssigt skal du træne på et niveau, hvor du kan føre en samtale, mens du træner – men husk at trække vejret!

Lange, raske gåture vil også styrke din udholdenhed og gøre dig klar til masser af spændende vandreture i Norge.

Sæt dig ind i ruten på forhånd

Hvis du vil ud på alle disse ikoniske vandreture, skal du være forberedt på at tilbringe omtrent 11 timer i bil, og at man kører cirka 460 kilometer i alt. Kortet nedenfor viser, hvor de forskellige ruter findes.

Ikoniske vandreruter i Fjord Norge
Trolltunga er den mest spektakulære fjellformasjonen i Noreg. Den ligg 1180 moh, omlag 700 meter over Ringedalsvatnet. Her er det fantastisk og luftig… Read more
Trolltunga
Med voldsom kraft faller Langfoss som et brudeslør ned over den nakne, steile fjellveggen. Ikke så overraskende kanskje da, at CNN og… Read more
Langfoss
Preikestolen er den mest kjente turistattraksjonen i Ryfylke og Rogaland. Den rager 604 meter over Lysefjorden. Read more
Preikestolen
Kjerag - majesteten i Ryfylke innerst i Lysefjorden! Med 1084 meter rager Kjerag høyest av alle toppene i Lysefjorden. NB! Ikke gå til Kjerag på… Read more
Kjerag
Trollpikken er en spesiell stein som ble verdenskjent da den ble kuttet ned en natt i juni 2017. Denne handlingen falt ikke i god jord.… Read more
Trollpikken
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Vær sikker

  Sikkerhed på fjeldet

  Vær forberedt på lidt af hvert

  Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie.

  1. Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.
  2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.
  3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.
  4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.
  5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.
  6. Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.
  7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.
  8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.
  9. Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.

  Læs de norske fjeldregler med supplerende information.

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen