VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The Kjeragbolten boulder wedged in a mountain crevasse above the Lysefjord in Norway
Safety tips for summer hiking to Kjerag.
Photo: Kristian Paulsen (selvestepaulsen.no) / Fuglefjellet / Bleed / Visitnorway.no

muteplay/pauseplay/pause

Sikkerhed på din vandretur til Kjerag

Med sine 1.084 meter over havet er Kjerag det højeste fjeld ved Lysefjorden. Her kan du tage billeder af Kjeragbolten, en fastklemt kampesten, og nyde udsigten fra højsletten. Kjerag er også et populært mål for bjergbestigere og basejumping-entusiaster.

Kun i sommerperioden

Vandreture til Kjerag er begrænset til visse tider af året. Indtil vejen mellem Sirdal og Lysebotn åbner omkring midten af maj, er der normalt kun adgang til Kjerag for besøgende med særligt udstyr og under ledsagelse af en guide. I vinterhalvåret ligger der dyb sne, og turen kræver brug af ski eller snesko. Sæsonen slutter, når vejen lukkes på grund af sne i oktober/november.

6-10 timers vandring

Vandreturen til Kjerag er cirka 11 kilometer lang, og det tager mellem seks og ti timer at gå op til toppen og tilbage igen. Du skal sørge for at være i god fysisk form inden du begiver dig ud på denne fjeldvandring, da den omfatter stigninger på 800 meter i alt. Nogle steder skal du ved egen hjælp trække dig op og fire dig ned med en wire, så det er en krævende tur selv for erfarne vandrere. Udgangspunktet er parkeringspladsen ved Øygardstøl. Spørg personalet på parkeringspladsen til råds om de aktuelle vejrforhold. De vil give dig alle de oplysninger, du har brug for. Vær særligt opmærksom i tilfælde af regnvejr, da stien kan blive glat.

Det rigtige vandreudstyr 

Pak en 30-liters rygsæk, så du har god plads til alt det, du kan få brug for i de norske fjelde. Kort og kompas, et førstehjælpssæt, en fuldt opladet mobiltelefon og en pandelampe er bare nogle af de ting, vi vil råde dig til at have med i rygsækken. Se en udførlig pakkeliste længere nede på siden.

Varmt og praktisk tøj

Sørg altid for at have det rigtige fodtøj med – til denne tur anbefales vandrestøvler. Ruten til Kjerag går over ujævnt terræn, hvor du får brug for god støtte til fødder og ankler. Der er af og til kraftige vindstød på Kjerag, så tag vind- og vandtæt overtøj på. Din rygsæk bør altid indeholde et ekstra sæt tøj inklusive kasket eller hue, vanter og halstørklæde.

Sådan kommer du hertil 

Du kan tage bilfærgen til turister fra Stavanger til Lysebotn og køre videre derfra til Øygardstøl i egen bil eller med taxa. Du kan også køre mod Lysebotn via Sirdalen. Om sommeren er der busservice til Kjerag/Øygardstøl fra Stavanger. Busserne afgår tidligt om morgenen og kører retur til Stavanger om eftermiddagen. Se andre muligheder for transport til Kjerag og rundt i området.

Se de seneste opdateringer hos Kjerag Turistinformation på Facebook.

Mad og drikke til hele turen

Sørg altid for at have tilstrækkelige mængder mad og drikke med, når du tager på vandretur. Det er vigtigt, at du har proviant nok til at "lade op" en del gange undervejs, så du ikke risikerer at løbe tør for energi.

Ture med guide

Hvis du mangler erfaring eller ikke er sikker på, at du kan klare denne rute, vil vi råde dig til at tage med på en guidet tur. En god guide kan sørge for, at en dårlig dag ender med at blive en fantastisk oplevelse. 

Andre vandreruter i området

Kjerag og områderne omkring fjeldet byder på mange andre vandreture, hvor du også kan vælge nemmere ruter. Se andre vandremuligheder i området.

 

Vejret i fjeldene

Selvom vejrudsigten lover sol og tørvejr, skal du være opmærksom på, at vejret kan ændre sig meget hurtigt. Derfor skal du altid tjekke vejrudsigten, inden du tager på fjeldvandring. Spørg også de lokale beboere, hvordan de mener, at vejret vil blive dén dag. De er ofte klar over, om der er risiko for regn og blæst, og det kan der sagtens være, selvom meteorologerne har lovet fint og roligt vejr.

Vejrudsigt fra Yr, leveret af Meteorologisk Institutt i Norge og NRK (det norske svar på DR). Download Yr's gratis vejr-app til iOS eller Android.​

A man in proper mountain hiking gear is standing above Lysefjorden in Fjord Norway
Pakkeliste for fottur om sommeren.
Photo: Kristian Paulsen (selvestepaulsen.no) / Bleed / visitnorway.com
Pakkeliste — tag dette med på din vandretur
PLAY VIDEO

Pakkeliste til din fjeldvandring

En god rygsæk fyldt med det rigtige udstyr er den vigtigste forudsætning for, at du kan få en fantastisk oplevelse i fjeldene. Vælg en rygsæk med en kapacitet på 30 liter, så der er god plads til alt det, du har brug for.

Beklædning

 • Vandrestøvler
 • Jakke og bukser i vind- og vandtæt materiale
 • Uldundertøj og uldtrøje
 • Ekstra sæt tøj og sokker/strømper
 • Hue eller kasket, halstørklæde og vanter

​Udstyr

 • Mad og drikke nok til hele turen
 • En fuldt opladet mobiltelefon, pakket i en plastikpose for at undgå fugt- og vandskader
 • Lille pandelampe og ekstra batterier
 • Solbriller og solcreme
 • Plastikposer til affald og andre formål
 • Førstehjælpssæt og ekstra vabelplastre
 • Kort og kompas
 • Lommekniv
 • Vandrestave – så du bedre kan holde balancen i ujævnt terræn
 • Refleksvest, så du er let at få øje på
Vanligste feil: erfaringer fra turer i norske fjell om sommeren
Vanligste feil: erfaringer fra turer i norske fjell om sommeren.
Photo: Film production: Kristian Paulsen (selvestepaulsen.no) / Bleed / Visitnorway.com
Typiske fejl - lær af andres fejl
PLAY VIDEO

Tips og gode råd

Hvert år tager frivillige norske redningsfolk ud for at hjælpe nødstedte folk i fjeldene, som for eksempel kan være udmattede eller kommet til skade, i tvivl om ruten eller i vanskeligheder, fordi det er blevet mørkt. Ofte er der tale om turister, som er iført hverdagstøj og ikke har ordentligt udstyr med. Derfor er der en række ting, du bør være klar over, inden du tager på fjeldvandring i Norge.

Glad smiley:

 • Indhent oplysninger om længde, varighed og anbefalet fysisk form for den vandretur, du har tænkt dig at tage på.
 • Tjek vejrforholdene, og følg altid de råd, du får af lokale beboere i fjeldområdet.
 • Køb eller lej det rette udstyr til din vandretur.
 • Sørg altid for at have tilstrækkelig mad og drikke samt et ekstra sæt tøj i rygsækken.
 • Undersøg mulighederne for at tage med på en guidet tur.

Sur smiley:

 • Lad være med at bruge jeans, træningssko eller andre slags hverdagstøj.
 • Undgå at starte turen for sent på dagen – ellers risikerer du at skulle vandre i mørke.
 • Tag aldrig på fjeldvandring, hvis du ikke er i god fysisk form.
 • Du kan ikke nøjes med at have et kort på din mobile enhed, da der ikke altid er tilstrækkelig mobildækning i fjeldene.
 • Efterlad intet, herunder affald.

Læs mere om Kjerag

Vær sikker

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen