Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Norway in a nutshell®
Norway in a nutshell®.
Photo: Paal Audestad
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Kolde landskaber, varme mennesker

Den legendariske ”Norge i en nøddeskal”-rundtur tager dig med gennem landskabet, der var inspirationen bag den store animerede filmsucces ’Frost’ (2013). Her kan du komme helt tæt på den spektakulære natur, smage de friske varer, trække frisk luft og fylde hukommelseskortet med minder.

Original engelsk tekst: Ando Woltmann

”Lige når du tror, at nu kommer der endnu et hårnålesving, overraskes du i stedet over at se en sø, et vandfald eller en dal”, skriver John Mulholland, redaktør på den britiske søndagsavis The Observer, efter at have opdaget de norske fjeldvejes anarkistiske, men logiske sving på egen krop.

Selvom den blev bygget i 1850 er Stalheimskleiva i det vestlige Norge stadig landets stejleste vejstrækning.

Men en tur på vejen føles mere som en tur i Tivolis rutsjebane end det velfungerende stykke ingeniørkunst, den faktisk er.

Midt mellem Voss og Gudvangen snor vejen sig ned ad fjeldet gennem 13 hårnålesving, før den når Nærøydalen.

Undervejs passeres det 240 meter høje vandfald Sivlefossen og den mindre, men mere imponerende Stalheimsfos. Det er i sandhed en lang og snoet vej.

Stalheimskleiva

Stalheimskleiva.
Photo: Rolf M. Sørensen

Bliv på vejen

Nærøyfjorden er dette landskabs hjerte. Og hvis din sjette sans fortæller dig, at du har set det før, så har den muligvis ret.

Det er nemlig her, skaberne af Disney-fænomenet ’Frost’ fandt inspiration til at skabe det magiske univers Arendal, hvor Anna og Elsa skal så frygteligt meget igennem før de endelig finder hinanden.

For få årtier siden var der nærmest ingen veje på disse kanter, kun 2.000 meter høje fjelde omkransende dybe dale og smalle fjordarme, alt sammen udskåret under istiden. Kigger du lidt nærmere efter, kan du se bittesmå fjeldgårde og hytter, der klamrer sig til de stejle fjeldsider.

Den relativt korte Nærøyfjord, der er en sidearm til den noget større Sognefjord, er den ene af to repræsentanter for de norske fjorde på UNESCOs verdensarvsliste. Og ja, den er ret magisk.

Du bør ikke glemme din selfie stick på bådturen – hvem ved, måske dukker der en prinsesse eller en talende snemand op i baggrunden?

Mange af bondemændene holder stædigt fast i århundredegamle teknikker og traditioner, og de taler med en dialekt, som selv nordmændene har svært ved at forstå.

Aurlandsfjord

Aurlandsfjord.
Photo: Flam Guide Service

Mere fjord for pengene

”Det er den mest populære rundtur i Norge, nærmest en institution, og der er en god grund til hvorfor den er blevet en klassiker”, siger Heine Eliassen, salgs- og marketingsdirektør hos Fjord Tours.

Deres Norge i en nøddeskal-rundtur er fleksibel, idet den kan arrangeres som en dagstur eller som en længere rejse med både bus, tog og færge som transportmidler. Det er let at hoppe af og på undervejs. ”Rundturen er ærligt talt en af de bedste i Norge, selve højdepunktet på rejsen i et land, hvor det ikke skorter på spektakulære naturoplevelser”, uddyber Eliassen.

Hvis Norges høje priser skræmmer dig, så er der håb forude. ”Takket være gunstige vekselkurser har det aldrig været et bedre tidspunkt at besøge Norge end nu. Du får mere fjord for pengene end nogensinde før”, smiler han.

Start turen i enten Bergen eller Oslo, og kør med tog på en helt enestående jernbane. Den 496 kilometer lange Bergensbanen klatrer op til 1.237 meters højde for at krydse fjeldene mellem Norges to største byer.

Langs sneklædte fjeldtoppe, forbi dybe og mytiske fjorde, over smukke fjeldvidder, gennem smalle dale og med ustandseligt mageløse udsigter – denne tur er et lynkursus i norsk natur.

Flam RailwayFoto: Morten Rakke

Fjordenes hovedstad

For at komme fra Bergen og ned til fjordene skal du skifte til Flåmsbanen i Myrdal. Denne 20 kilometer lange sidebane er fuld af utroligt stejle og snoende passager, og den omtales ofte som en af de mest betagende jernbanestrækninger i verden.

Toget ankommer til Flåm, en lille landsby klemt inde mellem fjeldene på et lille stykke land helt nede ved Aurlandsfjorden. Her summer af liv. Der bor blot 350 mennesker i Flåm, men her er en enorm krydstogtshavn – for byen er det vigtigste knudepunkt for oplevelse af fjordene i det vestlige Norge. Herfra er det let at sejle hen til den nærliggende Nærøyfjord.

”Sommeren er populær og travl, med godt vejr og masser af tilgængelige aktiviteter, ikke blot for naturelskere”, siger Fátima Domínguez, teamleder hos Visit Sognefjord. Du kan dog prøve Norge i en nøddeskal-turen på alle årets årstider.

”Efteråret er for mig den smukkeste årstid, hvor de grønne farver forvandles til okker og gul”, siger Domínguez. ”Vinteren er mere stille, men en god mulighed for at se det hele klædt i hvidt, mens foråret byder på buldrende vandfald på grund af al smeltevandet”

Fjordsafari med RIB-båd, vandring, cykling, kajak, fiskeri, skiløb, klatring, museumsbesøg, lokal mad, kultur og ekstremsport – Fjord Tours har en bred vifte af aktiviteter hele året rundt, samt en række forskellige hoteller undervejs. Når alt kommer til alt er vi alle sammen forskellige, og derfor gives der rig mulighed for at skræddersy turen som man vil.

 

Spisetid

Fra Myrdal oppe i fjeldene er der en to-timers togtur ned ad bakke til Bergen på vestkysten.

For nyligt er Bergen blevet medlem af UNESCOs ’Creative Cities Network’ inden for gastronomi, som en af blot 18 byer verden over.

”Bergen har været en vigtig eksportør af fisk og skaldyr i over 800 år”, forklarer Fredrik Saroea, forsanger i det træningsdragtbeklædte partyrockband Datarock og medejer af restauranten/klubben Lysverket.

Og det er da heller ikke svært at få øje på byens tætte forbindelser til havet og dens maritime historie. ”Mange unge kokke med erfaring fra udenlandske Michelin-restauranter er så småt vendt tilbage til byen, med ønsker om at undersøge de lokale produkter og deres muligheder. Det er næsten ligesom en græsrodsbevægelse, hvor leverandører, kokke og ejere alle er med til at trække i samme retning”, siger Saroea.

De hanseatiske bygninger på Bryggen, det maleriske Fiskemarked, de brostensbelagte stræder og gyder i centrum samt Fløibanen – en 850 meter lang kabelbane op til toppen af et af Bergens syv omgivende fjelde – bidrager alle til byens kulturliv og liv i gaden.

Bryggen in BergenFoto: Girish Chouhan/visitBergen.com

Ærefrygtindgydende

Tilbage på Stalheimskleiva er natten ved at falde på. Under stjernehimlen og midt i en intens stilhed kan man let blive eftertænksom. ”Der er noget ærefrygtindgydende over at stirre ud i horisonten og tænke, at med mindre vi ødelægger planeten – hvis eller når – så vil disse storslåede naturlandskaber stadig være her efter vi har stillet træskoene”, skriver John Mulholland fra The Observer.

”Det ville være skønt, hvis vi kunne tage lige så godt vare på disse landskaber som de forrige generationer – ellers vil fjorde som denne (og byer som Bergen) være endnu mere truede af klimaforandringer end de allerede er”. En rejse gennem disse områder vil helt sikkert ændre din måde at gribe tingene an på. Det er i sandhed dit livs rundtur.

Norway in a Nutshell trip

Norway in a Nutshell trip.
Photo: Paal Audestad/fjordtours.com

Opdag Fjord Norges perler

Flere historier fra Fjord Norge

Overnatningssteder i Fjord Norge

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen