VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A person on the mountain plateau Trolltunga above Lake Ringedalsvatnet in the Hardangerfjord region, Fjord Norway
Trolltunga and the Ringedalsvatnet lake.
Photo: Till Hanten / Destination Hardanger Fjord
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Den unge amerikaner Addie Minnis var mere end selvsikker, før hun trådte ud i den norske natur. Men det kunne have endt helt, helt galt.

"Jeg er sikkert den mest uforberedte person til nogensinde at have sat fod i Hardangerfjord-regionen i Norge. Jeg gjorde præcis det modsatte af, hvad man bør, på denne 23 kilometer lange og fantastiske vandretur."

Sådan begyndte 23-årige Addie Minnis sin blog post om hendes tur til den ikoniske Trolltunga.

Trolltunga, en klippeformation cirka 1.100 meter over havets overflade, er et af de mest kendte naturlige udsigtspunkter i Norge. Men vandreturen dertil er krævende, og hvert år sendes redningshold ud for at finde vandrere, der er i problemer.

Det vidste Addie intet om. Hun tog af sted uden at forberede sig ordentligt, efter at have set et smukt billede af Trolltunga på fotodelingstjenesten Pinterest. Hun var jo ung, veltrænet, og i selskab med to andre erfarne rejsende. Hvad kunne gå galt?

"Jeg skulle have gjort mit hjemmearbejde. Så havde vi måske været i stand til at forudse vejrskiftet og de andre vanskeligheder på vandreturen," siger Addie.

"Jeg troede, at jeg ville dø"

Trolltunga
Trolltunga.
Photo: Addie Minnis

En af de store fejl, de tre rejsevenner begik, var at være iført tøj, der blot passede til vejret ved vandringens begyndelse. De tænkte ikke over, at vejret på fjeldet hurtigt kan skifte, eller at vejret oppe på toppen kan være helt anderledes.

En anden fejl var deres fodtøj. På fødderne havde Addie gummistøvler, der konstant truede med at falde af. Drengene havde løbesko på. Ingen af dem havde rigtige vandrestøvler med.

"Jeg troede, at det ville være en let to-timers vandretur. Derfor endte turen med at være meget forhastet og alt for farlig, det kunne sagtens have endt med forfrysninger eller døden," skriver Addie.

Selvom hun blev fortalt, at regn og tåge ville gøre turen svær, ville Addie og de to venner bevise, at de sagtens kunne nå op til klippen og tilbage igen før solnedgang, selvom de blev advaret om, at de startede turen for sent.

Hvis forholdene er svære kan vandreturen tage over 10 timer at gennemføre - langt mere end de to timer, de oprindeligt havde regnet med.

Glatte stier, udmattelse og for lidt mad var med til at gøre turen ubehagelig. Men det var intet mod de kolde temperaturer.

"Jeg blev virkelig bange. Jeg har aldrig før været tæt på hypotermi, så jeg troede helt sikkert, at jeg skulle dø. Jeg kunne ikke mærke mine fingre eller mine tæer, og jeg blev klar over, at jeg bestemt ikke er uovervindelig. Et øjeblik troede jeg, at de ville falde af, men det gjorde de heldigvis ikke," siger Addie.

Alligevel håber hun at få mulighed for at besøge Trolltunga igen. Men næste gang vil hun være ordentligt forberedt.

"Jeg skal helt sikkert til Norge igen. Jeg vil altid fortælle mine venner og bekendte, at det er mit yndlingsrejsemål, og at de selv må se at komme af sted."

Trolltunga
Trolltunga.
Photo: CNES / Airbus / Bleed / Google Earth

Der er som regel sikkerhedspersonale til stede på parkeringspladsen, og de kan hjælpe dig med at finde ud af, om du er ordentlig forberedt til den udfordrende tur. På trods af dette har den lokale redningstjeneste travlt. Blandt andet måtte de af sted for at hente en mor, der havde medbragt sin etårige søn i en bæresele. Både mor og barn havde forfrysninger, da de blev fundet.

Antallet af besøgende på Trolltunga er steget markant de seneste år.

Normalt kan du vandre til Trolltunga fra midten af maj til midten af september. Du må ikke tage turen om vinteren.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen