Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Hoteller

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Nordic Campers - den eneste rigtige måde at se Norge!

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Authentic Scandinavia - spændende ture i Norge

  Up Norway - skræddersyede rejser

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Tours - oplev Norge i en Nøddeskal® med bare én billet

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Booknordics.com aktiviteter, safari, udflugter, ekspeditioner, hytter og eventyrophold

  Expa Rejser -  Oplevelser og udfordringer

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Hytter og feriehuse

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

 • Offers

Search
or search all of Norway

Kan man udfordre en historisk vejstrækning i et historisk køretøj? Sagtens. Se en gruppe venner teste deres klassiske biler på Norges snoede fjeldveje.

Omkring 700 meter over Geirangerfjorden står en usædvanlig gruppe mennesker ved siden af vejen. De griner og krammer hinanden. Det er lang tid siden, de har set hinanden. De er klædt i klassiske mekaniker-overalls, tresseragtige James Bond-jakkesæt og andet tøj, der matcher deres stilfulde og klassiske sportsvogne – 15 af slagsen. Hvert år i maj samles disse usædvanlige turister for at køre i de norske fjelde.

Ud at køre med de skøre

De bor i forskellige byer og nogle gange i forskellige lande, men de har én ting til fælles: En passion for klassiske sportsvogne, og alle de ting der følger med. Køretøjerne behøver ikke være dyre eller dyrebare, men de skal være retro på den ene eller anden måde. Det handler om at lægge armen i den åbne bilrude, trykke sømmet i bund og få et afbræk fra hverdagens trædemølle i storbyen.

Tanken om den årlige køretur i fjeldene blev bragt til live, da nordmændene Bjarne Reistad og Johnny Strand organiserede den første tur for Alfisti (passionerede Alfa Romeo-ejere) rundt om Geirangerfjorden. Det inspirerede dem til at starte en ny tradition for ejere af klassiske køretøjer uanset bilmærke – dog med den ene regel, at køretøjet skal være i GT-klassen.

"GT – der jo står for 'Gran Touring' – er en biltype fra sportsvognenes guldalder. De blev bygget til daglig transport og lange afstande," forklarer Reistad, der også er en af bagmændene bag Classic Car Show, der afholdes hvert efterår i hjembyen Trondheim.

"Norge er det eneste land i Europa med en kombination af dybe fjorde og stejle fjelde. De norske bjergpas ligner dem i Centraleuropa, dog noget kortere og ikke så høje. Slutningen af maj og begyndelsen af juni er en god periode at køre i, for vejene er fri men der er stadig sne i fjeldene."

Siden 2009 har utallige entusiaster tilsluttet sig turen. Den Oslo-baserede industridesigner Robert Myrene har været en flittig deltager siden starten af denne såkaldte Gentlemen Drivers Weekend.

Hvad er formålet med turen?
"Duften af de forårsspirende blomster gennem utætte døre, med hænderne solidt plantet på rattet på vej ned mod den isblå fjord, usikker på om bremserne nu er gode nok, er skøn," siger Myrene. "Fans af de klassiske biler ved om nogen, at bremserne ikke bør overophedes og at motorens temperatur under kørsel bør holdes omkring de 100 grader. Der er dog rig mulighed for at holde bilen nogenlunde afkølet, da temperaturerne i maj og hele sommeren i disse fjelde ikke er særligt høje."

Hvilket udstyr kræves til sådan en tur?
"Smalle sko, frem for alt. Et kort fra dengang bilen var ny, samt en kikkert. Nogle kan lide at have kørehandsker på, men jeg foretrækker at kunne mærke rattet."

Hvad med reservedele?
"En ekstra tandrem, gaffatape, noget ståltråd, og rigeligt med Castrol Classic motorolie på en gammeldags oliekande."

Intet værktøj?
"Som regel plejer der at være en negativ sammenhæng mellem hvor meget værktøj man medbringer, og hvad der rent faktisk går i stykker undervejs. Så hvis man ikke tager værktøj med, kommer man i problemer, ikke sandt?"

Præcis hvor succesfuld er kombinationen af klassiske sportsvogne og den norske ødemark?
"Mange af bilerne har et design med chassis, motor og gear der er velegnede til kørsel i denne type landskab. Omgivelserne er ofte ganske uberørte, og man får let følelsen af at befinde sig i den samme tidsperiode som bilens produktionsår."

Hvordan er vejene at køre på?
"En tur over Valdresflya på tør asfalt i strålende solskin mellem fire meter høje snedriver – det er en oplevelse fra en anden verden. At køre igennem skyerne fra Geiranger og op til Djupvasshytta er også noget specielt," forklarer Myrene. "Bemærk, at det moderne Norge byder på perfekte, nærmest overdådige vejforhold med dramatisk afkortede køretider på grund af de mange tunneller. Derfor føles det lidt heldigt, at man stadig kan finde alternative, klassiske veje i fjeldene med hårnålesving og deslige. Beviset på det gode match: På den meget snoede fjeldvej Trollstigen spinder motoren som en kat."

Hvad snakker I om inde i bilen?
"Vi kører i en Citroën SM fra begyndelsen af 1970erne med en jævn og kraftfuld V6 Maserati motor, så vi behøver ikke snakke. Det er dog helt lovligt at føre samtaler om køretøjets fortræffeligheder, der jo er helt intakte selv efter 45 års brug. Det sker også, at vi diskuterer designet på den Lamborghini Espada vi kan se i bakspejlet, den strømlinede Dino der lige strøg forbi os, eller den just fortærede panna cotta på Hotell Utsikten i Geiranger. Og vi kommenterer selve turen og den vidunderlige følelse det giver at køre på helt rene veje efter uger med forårsregn. På vores ture skinner solen naturligvis altid."

Hvordan påvirker sådan en tur venskabet?
"Kabinen i en klassisk bil bringer helt naturligt folk tættere sammen, og de mange kvalitetstimer i godt selskab gør det let at træffe beslutningen om at gøre det hele igen til næste sommer."

Hvor bør man stoppe og indtage et måltid mad undervejs?
"Et stop ved det anerkendte bageri i Lom er et must, det samme er en double espresso på Herangtunet i Valdres. Den berømte kagebuffet på Hjelle Hotel, den perfekt afbalancerede frokost på Fossheim i Lom, rømmegrøt – alle er naturlige stop. Og undervejs kan man smage på de mange gode gedeoste fra de lokale bondemænd," forklarer Myrene. "At være en god chauffør handler også om at kunne parkere. At slappe af i de behagelige og nærmest luksuriøse omgivelser er en naturlig del af en hektisk lang weekend. I de senere år har mange fjeldveje i Norge fået moderne faciliteter, der udgør et alternativ til de traditionelle pit stops. Nøgleordene er flot arkitektur, god mad og service."

Hvor kan det anbefales at overnatte?
"Der er mange fornemme hoteller, som Union i Geiranger, Alexandra i Loen, Solstrand i Osøyro, Kviknes i Balestrand – alle med overdådige buffeter og særligt indbudte danseorkestre. Der er også mere low-key alternativer som Walaker, Union Øye, Juvet eller Storfjord Hotel. Hvis du tager helt til Ålesund er der jo Brosundet Hotel, og om torsdagen har Invit Restaurant 50 meter derfra en himmelsk tapas-buffet helt indtil midnat."

Hvordan spenderer I aftenerne efter middagen?
"What happens in Geiranger, stays in Geiranger..."

Nu er det din tur til at sidde bag rattet

Kør i din egen bil – hvad enten det er en klassiker eller ej – og nyd Norges fjeldlandskab i dit eget tempo. Lad køretøjet bestemme. De prisvindende nationale turistveje er en god start, når du skal planlægge dit livs køretur med ligesindede venner.

Kreativ brug af arkitektur og kunst bringer de besøgende feriebilister helt tæt på nogle af de imponerende udsigter og naturoplevelser, der er så mange af i Norge. Hertil kommer naturligvis et utal af andre veje, med både traditionelle og stilfulde, moderne hoteller undervejs. Læs mere om at køre i Norge.

A car on a pier of a lake with the beautiful, snow-capped mountain tops in the background
Balestrand.
Photo: Kimm Saatvedt

Flere rundture

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen