Skip to main content

Rundture i Østlandets dale

En ferietur til dalene i Østlandet bliver aldrig en flad fornemmelse. Planlæg nogle begivenhedsfulde dage ved hjælp af disse ekspert-råd.

Det bugter sig i bakke, dal

Han forlod barndommens verdensberømte fjorde til fordel for de mindre spektakulære landskaber i det østlige Norge. Bergenfødte Ove Gjesdal, turistchef for Lillehammer og Gudbrandsdalen, forklarer: "Jeg blev hurtigt grebet af de mange skjulte aktiviteter her. Der sker noget interessant hele året rundt. Jeg er til cykling, skiløb og andre aktive udfoldelser, og jeg er blevet afhængig af kulturfestivaler og mange af de andre begivenheder, regionen er så kendt for."

Så sæt i gear og tag på en rundrejse gennem nogle af Østlandets mange dale, der føles vidunderligt endeløse. Gør nogle spontane pauser undervejs ved de mange attraktioner og seværdigheder. Det varierede landskab skifter nærmest uden varsel mellem bølgende bakker og mere dramatiske fjelde.

Som rejsende har du den fordel, at klimaet er stabilt, mens variationerne i årets sæsoner er tydelige. Herunder kan du finde ud af, hvordan du kan besøge flere af dalene på samme ferie.

Dag 1: Oslo–Lillehammer

Køretid fra Oslo til Lillehammer: Cirka 2 timer og 15 minutter.
Distance: 183 kilometer

Den olympiske by Lillehammer ligger i den sydlige ende af Gudbrandsdalen. De traditionelle træhuse i hovedstrøget Storgata har mange specialforretninger, restauranter og kulturoplevelser.

Besøg det anerkendte Lillehammer Kunstmuseum, og fortsæt til friluftsmuseet Maihaugen. Afslut dagen med at se de olympiske skihopsfaciliteter på Lysgårdsbakken, hvor der også er en flot udsigt over byen. Få en god nats søvn i Lillehammer.

Dag 2: Lillehammer–Hafjell–Hunderfossen

Køretid fra Lillehammer til Hafjell: Cirka 20 minutter.
Distance: 16 kilometer.

Køretid fra Hafjell til Hunderfossen: Cirka 7 minutter.
Distance: 4 kilometer.

Fra Lillehammer går turen til Hafjell, et af Norges største skisportssteder. Om sommeren forvandles skibakkerne til en af landets mest avancerede mountainbike-parker. 

På den anden side af dalen kan du køre i bobslæde med hjul. Her ligger også forlystelsesparken Hunderfossen Eventyrpark, med familievenlige overnatningsalternativer.

Dag 3: Hunderfossen–Ringebu–Muen

Køretid fra Hunderfossen til Ringebu: Cirka 40 minutter.
Distance: 43 kilometer.

Køretid fra Ringebu til Muen: Cirka 30 minutter.
Distance: 30 kilometer.

Fortsæt mod nord gennem Gudbrandsdalen ad hovedvej E6. Stop ved Ringebu Stavkirke, før du forlader hovedvejen og fortsætter til Venabygdsfjellet, som du kan udforske til fods eller til hest.

Muen-fjeldet er et godt sted at indtage panoramaudsigten over Rondane Nationalpark, før natten tilbringes på et hotel eller en campingplads i eller nær Ringebu.

Dag 4: Ringebu–Gålå–Elgtårnet

Køretid fra Ringebu til Gålå: Cirka 30 minutter.
Distance: 30 kilometer

Køretid fra Gålå til Elgtårnet: Cirka 50 minutter.
Distance: 40 kilometer

Kryds den U-formede Gudbrandsdalen, med start i Gålå, kendt for sine årlige teaterforestillinger under åben himmel af skuespillet ’Peer Gynt’. Gålå er et glimrende udgangspunkt for en køretur på Peer Gynt-vejen, via Fefor og hele vejen ned til Espedalen.

Fra toppen af Elgtårnet kan du være heldig at spotte elge. Lidt længere mod syd finder du navnkundige Helvete, med nogle af Nordeuropas største naturlige jættegryder.

Dag 5: Elgtårnet/Espedalen–Fagernes

Køretid fra Elgtårnet/Espedalen til Fagernes: 2 timer og 40 minutter.
Distance: 165 kilometer

Et besøg til Valdres er næste punkt på listen. Vandreturen over højderyggen Besseggen er blevet omtalt af National Geographic som en af verdens bedste vandreture, og Bukkelægret er en anden vandretur i over 2.000 meters højde. Fjeldlandsbyen Beitostølen ligger for foden af fjeldene i Jotunheimen. 

Klimaet i Valdres er ret forudsigeligt, og om vinteren er der snegaranti – et must hvis du besøger med ski i bagagen. Smag på områdets berømte 'rakfisk' (gæret ørred), der endda har sin egen festival – Rakfiskfestivalen hvert år i november.

Der er velegnede overnatningssteder at finde mange steder, for eksempel i Fagernes.

Dag 6: Fagernes–Nesbyen eller Elverum

Køretid fra Fagernes til Nesbyen i Hallingdal: Cirka 1 time og 40 minutter.
Distance: Cirka 90 kilometer.

Køretid fra Fagernes til Elverum: Cirka 2 timer og 40 minutter.
Distance: 175 kilometer.

Halvvejs mellem Bergen og Oslo byder Hallingdal på mange forskellige aktiviteter. Dalen er et veludviklet område når det kommer til vandring, cykling og skiløb. De små byer Gol, Geilo, Ål, Nesbyen og Hemsedal er alle glimrende udgangspunkter, med fine overnatningsmuligheder. I Langedrag Naturpark og Bjørneparken i Flå kan du komme i nærkontakt med bjørne og andre dyr fra dette område.

Alternativ rute: Til Elverum i Østerdalen.
Hvis du i stedet kører mod øst kommer du til Østerdalen, formet af Norges længste elv, Glomma. Syd for byen Glåmdalen skifter dallandskabet navn til Glåmdal. Denne dal tilbyder mange aktiviteter både på og ved siden af elven, samt naturligvis på fjeldet. Overnat i Elverum.

Dag 7: Nesbyen–Nore i Numedal

Køretid fra Nesbyen til Nore: Cirka 1 time.
Distance: 65 kilometer.

Numedal er den sydligste af Østlandets lange, frodige dale. Her kan du se hele fire stavkirker, der alle vidner om en lang og interessant historie. Numedals traditioner som handelsrute i middelalderen fejres hver sommer i løbet af Middelalderuka-festivalen.

Den enorme Hardangervidda Nationalpark er glimrende terræn for vandring og skiløb, og hele Numedalen har specialiseret sig i træhytter og andre behagelige overnatningsmuligheder.

Dag 8: Nore–Rjukan

Køretid fra Nore til Rjukan: Cirka 1 time og 50 minutter.
Distance: 110 kilometer.

Fra Numedal giver vejen til den lille fjeldby Rjukan i Telemark prøver på det norske landskabs karakteristiske charme. Rjukan ligger dybt nede i en usædvanligt smal dal – så smal, at der om vinteren skal et solspejl til at dirigere solens stråler fra toppen af fjeldet og ned i byen.

Også her byder fjeldplateauet Hardangervidda på gode vandre- og skimuligheder, afhængigt af sæsonen. Fra Gaustatoppen (1.883 meter over havets overflade) kan du på en klar dag se en sjettedel af hele Norge.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider