Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Two people looking at the view towards Rondane from Sohlbergplassen viewpoint
Sohlbergplassen.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Se mange af Norges menneskeskabte vidundere på én uge

Riv en uge ud af feriekalenderen og oplev nogle af Norges arkitektoniske mesterværker – lige fra trækirker fra det 12. århundrede til topmoderne high-tech hoteller, der smelter sammen med naturen.

Norge er mest kendt for at have mageløs natur, men hvis du er mere interesseret i arkitektur end natur får du også let tiden til at gå. Denne ruteplan er sat sammen af arkitekten Espen Surnevik og fører dig forbi noget af det bedste arkitektur i Norge.

Et af Surneviks egne værker, kirken i Våler, blev kåret som bedste religiøse bygning af Archmarathon i 2016. Surneviks tegnestue vinder ofte priser for deres bygninger rundt om i Norge, og er også kendt udenlands for deres evne til at kombinere funktionalitet med poesi.

Espen Surnevik

Espen Surnevik.
Photo: Espen Surnevik

Architectural roundtrip
Kort: Kartverket (Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0)


Dag 1

Start i Oslo ved det imponerende rådhus, et sandt vartegn for hovedstaden, beliggende på havnefronten. Indenfor er væggene dekoreret med kunst fra 1900 til 1950, der viser den norske dagligdag.

Opførelsen stod på mellem 1931 og 1950 under ledelse af arkitekterne Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson.

Kør i bil til Våler i Solør, hvor en nyligt opført og prisvindende kirke tegnet af Espen Surnevik har erstatte den gamle, nedbrændte kirke. Indenfor leger interiøret med lysindfaldet. I denne del af Norge er der desuden en masse aktiviteter at tage sig til hele året rundt.

Køretid i bil fra Oslo: Cirka 2 timer og 30 minutter. Afstand: 167 kilometer.


Dag 2:

Dit næste stop er Lillehammer og Bjerkebæk, hvor forfatteren Sigrid Undset (1882-1949), nobelprisvinder i litteratur, boede. Besøgscentrets karakteristiske former blev udtænkt af Carl-Viggo Hølmebakk AS. Det åbnede i 2007, på Undsets 125 års fødselsdag. Der er naturligvis masser af andre ting at foretage sig i dette olympiske område (Vinter-OL blev afholdt i Lillehammer i 1994).

Køretid i bil fra Våler: Cirka 1 time og 40 minutter. Afstand: 118 kilometer.

Fortsæt mod Sohlbergplassen, en menneskeskabt udsigtsplatform over Atnesjøen i Rondane Nationalpark. Udsigtspunktet er en del af den nationale turistvej gennem området og er ligesom Bjerkebæk tegnet af Carl-Viggo Hølmebakk. Udsigten mod Rondane er præcis den samme som i Harald Sohlbergs berømte maleri ’Vinternatt i Rondane’.

Køretid i bil fra Lillehammer: Cirka 2 timer og 40 minutter. Afstand: 196 kilometer.


Dag 3:

Overnat i Alvdal og start dagen på Aukrustsenteret. Denne forlystelsespark er opført til minde om Kjell Aukrust, en af Norges mest skattede forfattere og særligt kendt for sine humoristiske beskrivelser af personer og livet på landet. Besøgscentret er et mesterværk kreeret af den internationalt anerkendte arkitekt Sverre Fehn.

Køretid fra Sohlbergplassen: Cirka 1 time. Afstand: 80 kilometer.

Juvet Landskapshotell ligger ved de fjorde, der blev indskrevet på UNESCOs verdensarvsliste i 2005. Arkitekthuset bag er Jensen & Skodvin, der baserede deres tegninger på idéen om at have så lidt indflydelse på naturen som muligt. Hotellet åbnede i 2010 og blev hurtigt et rejsemål i sig selv. Det anbefales at reservere et godt stykke tid i forvejen, hvis du vil overnatte på dette absolut enestående hotel.

Køretid fra Alvdal: Cirka 4 timer og 50 minutter. Afstand: 331 kilometer.

Dag 4:

Start dagen med et besøg på Norsk Bremuseum i Fjærland. Arkitekten bag den gletsjerinspirerede bygning er Sverre Fehn, der vandt Pritzker-prisen i 1997. Museet har en stor samling af information om gletsjere samt interessante udstillinger, der afslører den evige is’ hemmeligheder. 

Køretid fra Juvet: Cirka 4 timer (inklusiv 1 færgeoverfart). Afstand: 216 kilometer.

På denne tur bliver der kun tid til at se én af Norges tilbageværende stavkirker, men hvilken én! Urnes Stavkirke menes at være den ældste af de karakteristiske trækirker, og dens udsmykning viser antageligt et bindeled mellem vikingetiden og kristendommen. Urnes Stavkirke er på UNESCOs liste over verdensarv.

Køretid fra Fjærland: Cirka 1 time og 30 minutter. Afstand: 60 kilometer.


Dag 5

Fra et historisk sted til det næste: velkommen til Bryggen i Bergen. Række efter række af tidligere lagerbygninger fra det 14. århundredes hanseatiske stil udgør denne brygge, der emmer af historie. I dag er bygningerne optaget af finurlige butikker, værtshuse og restauranter – og naturligvis også optaget på UNESCOs verdensarv. Bergen er Norges andenstørste by og har masser af gode restauranter og underholdningstilbud til et længere ophold, skulle det friste.

Køretid fra Urnes: Cirka 4 timer og 50 minutter. Afstand: 260 kilometer.

Dag 6

Tyssedal vandkraftværk i Odda Kommune har fungeret siden 1906 og huser et stort museum, der er interessant for både arkitektur- og industrihistorie. Det norske direktorat for kulturmindeforvaltning (Riksantikvaren) har officielt taget dette museum under dets vinger. Arkitekt: Thorvald Astrup. Området besøges traditionelt af mange vandrere, og der er derfor godt med overnatningsmuligheder og spisesteder.

Køretid fra Bergen: Cirka 3 timer (inklusiv 1 færgeoverfart). Afstand: 141 kilometer.


Dag 7

Rjukans industriarv er en historisk overraskelse lige midt i den vilde natur. Rjukan er opkaldt efter den nærliggende Rjukanfossen (’den rygende fos’), og dette 100 meter høje vandfald har spillet en af hovedrollerne i Norges industrihistorie, særligt under Anden Verdenskrig. Der er mange steder at besøge, heriblandt Vemork, der var verdens største kraftværk ved dets åbning i 1934. Har du tid til overs kan du kombinere dit besøg med en vandretur i fjeldene, bare få minutter fra Rjukan centrum.

Køretid fra Tyssedal: Cirka 3 timer og 10 minutter. Afstand: 190 kilometer.

Tilbage til udgangspunktet – Oslo. Tillykke, du har nu set den norske arkitekturs højdepunkter fra de seneste 1.000 år på én og samme tur. Ikke dårligt.

Køretid fra Rjukan: 3 timer og 15 minutter. Afstand: 177 kilometer.


Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad