Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Woman guide standing on the Nigardsbreen glacier
Glacier hiking at Nigardsbreen.
Photo: Karl Eirik Haug / Making Waves / Visitnorway.com

Lad din rejse til Norge være mere bæredygtig. Mød syv forskellige personer, der kan give dig store miljøvenlige oplevelser - lige fra gletsjervandring til hvalsafari.

 1. 1. Gletsjerguiden på Nigardsbræen

  Linn Larsson, Nigardsbræen

  I de næste fem timer vil vi have is under fødderne. Linn Larsson er certificeret gletsjerguide hos Jostedalen Breførarlag. Hun er ved at forsyne os med udstyr til den oplevelse, vi længe har set frem til – en vandretur på enorme isterninger skabt af naturens hånd. 'Vi' er en gruppe på tolv ivrige deltagere fra Kina, USA, Frankrig, Italien og Norge.

  Den mægtige Nigardsbræ er en udløber af Jostedalsbræen, den største gletsjer på det europæiske fastland. I den skarpe morgensol virker den mere imponerende end de mest berømte bygningsværker i verden. "Jeres sikkerhed," siger Linn med et smil, "er det allervigtigste i dag. Så hør godt efter."

  Linns opgave består først og fremmest i at føre os sikkert op af den stejle bræ og ned igen efter fem timers vandring. Isøkserne får os til at se ret seje ud, og vi føler os helt stolte.

  Linn Larsson and another person on the Nigardsbreen glacier, Fjord Norway
  Linn Larsson, Nigardsbreen.
  Photo: Karl Eirik Haug / Making Waves / Visitnorway.com

  "Sørg for at holde øksen nedad, så spidsen vender bagud. I må aldrig lægge den fra jer på isen, for overfladen er så glat, at øksen nemt glider væk," forklarer Linn med rolig, men fast stemme.

  Så er der klatrejernene, som ligner noget fra en rustning – en slags jernsandaler med pigge, der griber godt fast i underlaget. Trin for trin viser Linn os, hvordan vi får dem til at sidde rigtigt stramt rundt om vores nyindkøbte vandrestøvler.

  Hele gruppen bindes sammen med et langt, kraftigt sikkerhedsreb gjort fast på vores seler, der ligner en besynderlig blanding af læderbælter og undertøj.

  Linn og hendes kollega tjekker grundigt efter, at alle er iført varmt, vindtæt tøj, inden hun tålmodigt svarer på vores mange spørgsmål. Langsomt og i gåsegang begynder vi vandringen op af bræen.

  Den 27-årige guide har tre års erfaring med gletsjervandring. Hver morgen sender turarrangøren op til ti fagfolk ud for at teste ruterne på isen, inden de begynder dagens vandreture.

  "Husk, at det er voldsomme ting, vi har med at gøre: En kubikmeter is vejer et ton," siger Linn. På selve gletsjeren, Jostedalsbræen, er isen op til 600 meter tyk. Dens mest kendte afstikker, Nigardsbræen, bevæger sig nedad mod dalen med cirka én meter hver dag. Den skrumper omkring 30 meter i alt i løbet af et normalt år. "Nu skal I koncentrere jer!" råber Linn.

  Vi løfter forsigtigt vores støvleklædte fødder hen over de smalle sprækker, der går ti meter eller endnu længere ned i isen. En halv time senere står vi endelig mere trygt på gletsjerens plateau.

  "Er I klar til at smile til fotografen?" Linn snupper deltagernes kameraer og smartphones efter tur og hjælper os med at forevige det store øjeblik. Så snart vi har fast grund under fødderne igen, ryger der masser af isbilleder ud på de sociale medier, så andre kinesere, russere, amerikanere og folk i resten af verden kan se med.

  Tiden er inde til, at Linn får isøkserne tilbage, selvom vi ikke er meget for det. Her bagefter føles det, som om vores gletsjervandring var ganske krævende (som forventet), men også ret ukompliceret.

  I området omkring Nigardsbræen og Jostedalsbræen er der adskillige guidede gletsjervandringer, med vekslende sværhedsgrad og tidsforbrug.

  Læs mere om de norske gletsjere.

 2. 2. Den frivillige viser vej

  Jorid Rajala, Den Norske Turistforening

  Når du tager ud at vandre i den norske natur, har du mere end 20.000 kilometer afmærkede stier at vælge imellem.

  Du ved, at du er på rette spor, når du bliver ved med at støde på varder, klippevægge, træer og pæle markeret med håndmalede "T"-symboler. Dette vigtige bogstav er det velkendte symbol for Den Norske Turistforening (DNT) – landets største organisation for udendørsaktiviteter.

  Frivillige medlemmer som Jorid Rajala sørger for, at de praktiske T-skilte bliver vedligeholdt og malet op med jævne mellemrum, så du altid kan vandre trygt og finde vej tilbage til basen, inden det bliver alt for mørkt.

  Læs mere om vandring i Norge.

 3. 3. Den miljøvenlige hyttevært på Gjendesheim

  Marius Haugaløkken, Gjendesheim, Jotunheimen

  "Bæredygtighed er vores livsnerve," siger Marius Haugaløkken. Siden 2011 har han stået for driften af den bemandede hytte Gjendesheim, som ligger ved den naturlige adgangsvej til fjeldområdet Jotunheimens østlige del, tæt på vandrestien til Besseggen.

  Gjendesheim bruger en syvpersoners elbil til at hente gæster i, og de har for nylig installeret en ny ladestander til private elbiler. Restauranten serverer frisklavet mad af råvarer, der hovedsageligt stammer fra lokale producenter. "Det er måske nok lidt dyrere og mere besværligt at få fat i, men det er det hele værd," siger Marius Haugaløkken. Han er holdt op med at sælge vand på flaske. "Vores postevand er den reneste drikkevare, du kan tage med på fjeldvandring."

  Marius Haugaløkken drinking a cup of coffee, Gjendesheim
  Marius Haugaløkken, Gjendesheim.
  Photo: Kristoffer Mæle Thuestad

  Gjendesheim er Den Norske Turistforenings mest besøgte hytte. Den fejrede 140 års fødselsdag i 2018. Hos Gjendesheim samarbejder man også med andre hytter i området om det såkaldte Besseggen-patruljeprojekt, hvor en faglært person hjælper vandrerne med at komme sikkert hjem efter en dag i fjeldet. "Det er lykkedes os at opfylde vores mål, nemlig at undgå farlige situationer, hvor turisterne bliver alt for kolde eller usikre på, hvor stien er," forklarer Marius Haugaløkken.

  Det er let at nå frem til Gjendesheim med offentlig transport - der er daglige busforbindelser fra Oslo, Fagernes, Gol og Otta om sommeren.

 4. 4. Hundeslædeføreren i Alta

  Trine Lyrek, Trasti & Trine hundeslædeture, Alta

  "Vores firma, Trasti & Trine, tilbyder hundeslædeture med vægt på informative oplevelser og ren fornøjelse. Vores gæster skal have fokus på deres egne præstationer og en dyb respekt for dyrene og naturen. For eksempel involverer vi gæsterne aktivt, når de selv skal gøre hundene og slæderne klar inden turen. Takket være vores store erfaring har vi en god føling for hver enkelt gæsts kompetencer," siger Trine.

 5. Efter et eventyrligt ridt med de kvikke hunde i de sneklædte skove rundt om Alta, serverer Trine og hendes stab et lokalt, økologisk måltid mad. "Uanset om du spiser morgenmad, frokost i fjeldet eller syv retter i restauranten, kan vi fortælle dig, hvor hver eneste ingrediens stammer fra," fortæller Trine ivrigt. Som en ekstra bonus bruger lokalbefolkningen i den lille by Alta nu også sommercaféen og bageriet som populære steder at mødes. "Det betyder alt sammen rigtig meget for os," tilføjer Trine.

  Læs mere om hundeslædekørsel i Norge.

 6. 5. Fjeldhytteværtinden i Jotunheimen

  Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu, Jotunheimen

  Det er ganske vist – den stolthed over lokale madvarer, der har grebet nordmændene i de senere år, er også nået op i fjeldene.

  Solbjørg Kvålshaugen har drevet turisthytten Fondsbu i den sydlige del af fjeldområdet Jotunheimen i mere end 10 år. Fondsbu har altid været kendt for at have et passioneret forhold til friske råvarer. Højdepunkterne i deres tre- eller fireretters middage er ofte lam, kalvekød og renkød fra lokale producenter og ørred fra den nærliggende sø, Bygdin.

  Solveig Kvålshaugen near a lake in Jotunheimen, Eastern Norway
  Solveig Kvålshaugen, Fondsbu.
  Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

  "Her på Fondsbu får du mad, vi selv har lavet med kærlighed og respekt for vores gæster," lover Solbjørg Kvålshaugen. Som bestyrer af Fondsbu har hun også medvirket i den populære norske TV-dokumentarserie 'Fjellfolk', hvor seerne fik et kig ind i den travle dagligdag på landet.

  Fondsbu er et godt udgangspunkt for vandreture. Det er let at komme hertil om sommeren, med daglige busser fra Oslo, Årdal, Bergen og Lillehammer. Du kan også krydse den 20 kilometer lange fjeldsø Bygdin i en lille båd, der korresponderer fint med busserne fra Fagernes og Gjendesheim.

  Læs mere om Jotunheimen.

 7. 6. Sneeksperten i Oslo Skimore

  Mads Mørch, Oslo

  "Vores mål er at blive det første CO2-neutrale alpine skiområde," siger Mads Mørch, snemanager hos Oslo Skimore (tidligere Oslo Vinterpark).

  "På trods af, at anlæggene for nylig er blevet udbygget kraftigt, bruger vi ikke mere energi, end vi gjorde i 2002. I 2012 var Oslo Skimore banebrydende inden for overgangen til elektrisk transport, da vi indførte den første eldrevne snescooter i Norge."

  Mads Mørch
  Mads Mørch.
  Photo: Ina Mørch

  Parkens nye snekanoner forventes at være mere energieffektive end dem, de erstatter.

  "Sidst, men ikke mindst, opfordrer vi altid vores ansatte og de stadigt flere gæster til at benytte kollektiv transport. Overordnet set er vi certificeret som Miljøfyrtårn," fortæller Mads, inden han suser ned ad bakken på den friske sne, han selv har haft fornøjelsen af at præparere.

  Oslo Skimore er blot en kort metrotur fra centrum af Oslo. Så glem ikke skiene på din næste city break i den norske hovedstad!

  Læs mere om alpint skiløb i Norge.

 8. 7. Kaptajnen på hvalsafari i Vesterålen

  Geir Maan, Whale Safari Andenes

  "Selvfølgelig bruger mit mandskab og jeg al vores erfaring, så vi kan nærme os hvalerne uden at forstyrre dem i deres naturlige omgivelser," siger Geir Maan. Han er kaptajn på en af bådene hos den største udbyder af de populære hvalsafarier, hvor turisterne får chancen for at komme helt tæt på de norske farvandes majestæter. Og sikke et syn! Disse giganter kan nå en vægt på omkring 60 tons.

  Captain Geir Maan, Andenes Whale Safari
  Captain Geir Maan, Andenes Whale Safari.
  Photo: Andenes Whale Safari

  Arrangører af hvalsafariture i Norge følger først og fremmest de retningslinjer, der er udarbejdet af The International Whaling Commission og The Whale and Dolphin Conservation Society.

  Desuden har de fleste selskaber selv indført strenge metoder, tilpasset de lokale forhold med respekt for dyrelivet og miljøet. "Hos Whale Safari Andenes har det udmøntet sig i forskellige tiltag, for eksempel at vi løbende arbejder på at mindske støj og forurening. Vi holder også en respektfuld afstand til hvalerne i enhver situation," siger kaptajn Maan, inden han står til havs med en ny gruppe spændte passagerer ud for øgruppen Vesterålen i Nord-Norge.

  Læs mere om dyresafari i Norge.

Bliv inspireret

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen