Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Chefs garnishing food in kitchen Chefs garnishing food in kitchen
Umami, Harstad.
Photo: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norsk madkultur blomstrer op, når bladene falder.

Efterårets smag

Hver sæson har sine smage og dufte.

Hvor foråret og sommeren er perfekt til lette, forfriskende anretninger, er det norske køkken noget tungere om efteråret, der domineres af kraftigere retter, ofte tilberedt over lang tid.

Smalhans, Oslo Smalhans, Oslo
Smalhans, Oslo.
Photo: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com

Hummer, æbler og hjort

I Stavanger i det vestlige Norge driver chefkokken Svein Erik Renaa restauranten Re-Naa, der er ét af fem norske spisesteder med stjerner i Michelinguiden.

Den prisvindende madkunstner har sine egne efterårstraditioner og yndlingsråvarer.

Re-Naa, Stavanger Re-Naa, Stavanger
Re-Naa, Stavanger.
Photo: Tom Haga / Renaa Restauranter

"Først og fremmest de forskellige slags svampe tidligt på sæsonen, og naturligvis hummer fra oktober og fremefter. Vejrskiftet i september er som regel godt for rodfrugterne. Sæsonens farver er også inspirerende."

Menuen på Re-Naa afspejler altid årstiden. Efteråret er ingen undtagelse, siger Renaa.

"Hjort og andet vildt er vigtige ingredienser for os fra september og fremefter. Og sæsonens saftige æbler, pærer og bær er karakteristiske for vores desserter."

En kraftigere smag

Mange af Norges madtraditioner har dybe rødder i landets historie for jagt, landbrug og fiskeri. Hummersæsonen varer fra oktober og til jul, mens havørred og krabbe fra Nord-Norge er blandt alt det gode fra havet i samme periode.

Jagtsæsonen beriger landets borde med kød fra rensdyr, elg, hjort og rype - alt sammen delikatesser med karakteristisk smag.

Steigen, Nordland Steigen, Nordland
Steigen, Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

En anden vigtig råvare er lam, ikke bare som hovedingrediens i den norske nationalret fårikål, men også som den vigtigste del af de mange forskellige langtidskogte efterårsretter.

Sven Erik på Re-Naa pointerer forskellene på madlavning i de forskellige sæsoner.

"Måden vi tilbereder maden på varierer en anelse om efteråret. Når det begynder at blive koldere udenfor, må vi have noget mere power i maden, der derfor er lidt federe. Det giver alt i alt en rigere smag, kort sagt."

Skarvheimen, Buskerud Skarvheimen, Buskerud
Skarvheimen, Buskerud.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com / Visitnorway.com

Naturens eget spisekammer

Efteråret er også høsttid, og mange nordmænd bruger deres fritid udendørs ved at plukke frugter, bær, svampe og muslinger, mens de får motion samtidig.

Tørring, bejdsning, gæring og frysning er bare et par måder at konservere udbyttet, mens årstidens æbler typisk er perfekte i marmelade og tærter.

Steigen, Nordland Steigen, Nordland
Steigen, Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Sven Erik Renaa er selv glad for at høste, særligt svampe. Men mesterkokken indrømmer, at han ikke altid har så meget tid som han kunne ønske.

"Jeg er derude selv så ofte jeg kan, men vi køber naturligvis en del til restauranten. Der er en lokal pensionist der forsyner os med svampe, og vi køber alt han leverer. Det er en del af hans liv, og det vil vi gerne støtte."

Steigen, Nordland Steigen, Nordland
Steigen, Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Sæsonens mad og drikke

Hvor skal du gå ud og spise? Find ud af det herunder.

×
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad