Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Fretheim Hotel Fretheim Hotel
Credits
Fretheim Hotel.
Photo: Fretheim Hotel
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

To nætter. Mange minder

Adskillige af Norges højdepunkter – det være sig aktiviteter, madretter og ikoniske naturperler – kan opleves på bare én cykeltur, takket være et samarbejde mellem en række historiske hoteller og spisesteder. Ruten? Den hedder Rallarvegen.

Original engelsk tekst: Mikael Lunde

Det er mere end 100 år siden, at Bergensbanen – jernbanen tværs over fjeldene mellem Norges to største byer, Oslo og Bergen, blev bygget. I en tid uden moderne udstyr.

Banens højeste punkt er Finse Station, i 1.222 meters højde. Her kan du stå af toget og spise middag på fjeldhotellet ved navn Finse 1.222 – og du vil sikkert finde ud af, at det også er et fabelagtigt udgangspunkt for eventyr.

”Du vågner op lige midt i et utroligt landskab. Du er på det højeste punkt langs Bergensbanen. Mod syd blinker isen på Hardangerjøkulen til dig, tværs over Finsevatnet”, siger Trygve Norman, bestyrelsesformand for hotellet.

Der er bare natur så langt øjet rækker. Og det er som om, at den kalder på dig.

Rallarvegen
Credits
Rallarvegen.
Photo: Sverre Hjørnevik/visitnorway.com

Credits
Rallarvegen.
Photo: Sverre Hjørnevik/visitnorway.com

Betagende udsigter

Du har muligvis set stedet før, uden at vide det. Det var nemlig i Finse, at ’Slaget om Hoth’ fra ’Star Wars Episode V: Imperiet slår igen’ (1980) blev optaget, midt om vinteren. Om sommeren ser området noget anderledes ud – sneen er væk, erstattet af mos og lyng. Der er ingen træer så højt oppe.

Det er også her Rallarvegen starter. Rallarvegen blev bygget mellem 1902 og 1904 som adgangsvej for jernbanearbejderne, og den er spækket med historie. I dag er det en populær cykelrute, der tager dig med gennem en række skiftende landskaber hele vejen ned til fjorden ved Flåm, 50 kilometer mod nordvest.

Rallarvegen er også én af mange ’rundture’ udbudt af De Historiske – en samling af nogle af Norges bedste hoteller og restauranter – og du kan opleve ruten som en del af en all-inclusive, tredages cykelferie. Vågn op i Finse, pak en madpakke og find din lejecykel, og så af sted ned mod det historiske Fretheim Hotel i Flåm, lige i tide til en velfortjent gourmetmiddag.

Finere madlavning

”På alle disse rundture får du smagt lidt på Norge – i mere end én forstand”, siger Nils Henrik Geitle, direktør for De Historiske. Samarbejdet inkluderer 53 hoteller og 19 restauranter rundt omkring i landet – og endda et skib.

Fælles for dem alle er, at de har dybe historiske rødder. Medlemskab af klubben er et kvalitetsstempel, idet alle ansøgere skal opfylde strenge optagelseskrav. Kun få slipper igennem nåleøjet.

På rundturene kan man kombinere mange af hotellerne, restauranterne og aktiviteterne og få én samlet oplevelse. ”De er meget populære, især turene til Trolltunga og Preikestolen”, siger Geitle, med henvisning til to af Norges – og verdens – mest berømte naturlige udsigtspunkter. Klippeformationerne Trolltunga og Preikestolen befinder sig begge langt inde i den uberørte norske natur, og en anstrengende vandretur er krævet for at opleve dem. Det går ikke med høje hæle. Måske er det derfor, at udsigterne på toppen føles så velfortjente. Og det vil den tre-retters menu tilbage på hotellet også føles som, efter turen tilbage er veloverstået.

”Maden er en vigtig del af oplevelsen. Der er ikke to steder, der har den samme menu, så hvert enkelt sted tilbyder nye smagsoplevelser”, siger Geitle og bemærker, at seks af medlemmerne er med i White Guide, en fællesnordisk restaurantguide.

Trolltunga

Foto: Till Hanten / Destination Hardanger Fjord

Preikestolen in Stavanger (Pulpit Rock)
Credits
Preikestolen in Stavanger (Pulpit Rock).
Photo: Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com

Credits
Preikestolen in Stavanger (Pulpit Rock).
Photo: Terje Rakke/Nordic Life AS - Visitnorway.com

Smør madpakken

Tilbage i Finse starter dagen ved morgenbordet. Brødet er lige taget ud af ovnen, og alt, der hører til, er lokalt fremstillet. Hvis du spiste lam eller rensdyr til aftensmad dagen før, passerer du gården, der leverede det, på din tur ned til Flåm senere på dagen – Haugen Gardsmat. Undervejs bør du tage en god, lang pause for at indtage den medbragte madpakke.

”Vi serverer slet ikke frokost på Finse. Det ligger i den norske ånd, at man bør spise sin mad i det fri. På din cykel kan du komme langt ind i naturen før frokosttid”, siger Trygve Norman. Toget på Bergensbanen kører ind i en tunnel efter Finse, men Rallarvegen fortsætter op til 1.343 meters højde før nedkørslen til fjordene begynder. Men bare rolig – ruten kan udføres af alle i nogenlunde god form. Et naturligt sted at spise madpakken er Grønndalen ved Hallingskeid, næste station på Bergensbanen.

Flåmsbanen

Snart passeres den spektakulære bro Kleiva, og rutens mest sceniske strækning påbegyndes. Neden for Myrdal støder du på Flåmsbanen, en 20 kilometer lang sidebane, der forbinder Bergensbanen med fjordene, og som regnes for at være en af verdens absolut smukkeste jernbanestrækninger. Selve Flåmsbanen er en rundtur i sig selv (også arrangeret af De Historiske), uden cykling.

Jernbanen ender i Flåm, ved havets overflade. Selv om Flåm ligger langt inde i landet, omringet af enorme fjelde og kun forbundet med havet via Sognefjorden, er byens færgeleje faktisk et af Norges mest travle på grund af de mange krydstogtsskibe. Mens byen summer af liv på en normal sommerdag, er der oppe i fjeldene lidt uden for byen musestille. Ethvert billede, du måtte have set fra de norske fjorde, kunne snildt have været taget her.

”På cyklen kører du ned gennem dalen ad 23 hårnålesving. Så kommer du til et vidunderligt kulturlandskab. Det første, du kommer forbi, er en gård der sælger gedeost, og derefter er der vandfald på begge sider”, siger Norman. ”Heldigvis er der ikke så mange turister i dalen, den er faktisk meget ’hemmelig’. Vi anbefaler vores gæster at tage direkte til Fretheim, at blive i haven og nyde et glas velfortjent Rallar-øl”.

 

Flåm

Foto: Sverre Hjørnevik/visitnorway.com

Dybe rødder

Øllet brygges på Ægir – et mikrobryggeri i Flåm, et af Norges allerbedste. ”Mange af vores gæster tager til ølsmagning der”, siger Connie Konglevoll, salgschef på Fretheim Hotel. Ægir åbnede i 2007, men ’lokal mad’ er ikke noget nyt syn på disse kanter. Ost og tørret kød fra husdyr, der frit strejfer omkring på sommersæterne. Frugt og vilde bær til saft, cider og syltetøj. Opskrifterne er formentligt ældre end hotellet. ”Hotellets rødder går tilbage til det 19. århundrede, dengang var det en bondegård”, siger Konglevoll. ”Bondemanden, Christen Fretheim, begyndte så at tilbyde husly til de engelske herremænd, der kom for at fiske i Flåmselven og for at gå på jagt i fjeldene”. Det blev snart en populær turistdestination, og gården blev bygget om til et hotel.

”Den er smukt beliggende i den inderste del af Aurlandsfjorden, en afstikker til Sognefjorden, og omgivet af høje fjelde. Naturen er betagende”, siger hun. I nærheden ligger den smalle og UNESCO-beskyttede Nærøyfjord. ”Vi anbefaler også at besøge Otternes – et lille fjeldsamfund, hvor du kan indtage et måltid mad, drikke en kop kaffe og bare nyde udsigten over fjorden”, siger Konglevoll.

Man kan få mange dage til at gå med aktive oplevelser i naturen omkring Flåm. Takket være jernbanen og færgerne er det let at tage til andre dele af Norge – hvor man så igen kan bruge de næste tre-fire dage på rundture.

Ægir Brewery
Credits
Ægir Brewery.
Photo: Thor Brødreskift

Credits
Ægir Brewery.
Photo: Thor Brødreskift

Book dit ophold på et af De Historiske

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad