Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fretheim Hotel
Fretheim Hotel.
Photo: Fretheim Hotel
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Adskillige af Norges højdepunkter – det være sig aktiviteter, madretter og ikoniske naturperler – kan opleves på bare én cykeltur, takket være et samarbejde mellem en række historiske hoteller og spisesteder. Ruten? Den hedder Rallarvegen.

Original engelsk tekst: Mikael Lunde

Det er mere end 100 år siden, at Bergensbanen - jernbanen tværs over fjeldene mellem Norges to største byer, Oslo og Bergen - blev bygget. I en tid uden moderne udstyr.

Banens højeste punkt er Finse Station, i 1.222 meters højde. Her kan du stå af toget og spise middag på fjeldhotellet ved navn Finse 1.222 - og du vil sikkert finde ud af, at det også er et fabelagtigt udgangspunkt for eventyr.

"Du vågner op lige midt i et utroligt landskab. Du er på det højeste punkt langs Bergensbanen. Mod syd blinker isen på Hardangerjøkulen til dig, tværs over Finsevatnet," siger Trygve Norman, bestyrelsesformand for hotellet.

Der er bare natur så langt øjet rækker. Og det er som om, at den kalder på dig.

Rallarvegen
Rallarvegen.
Photo: Sverre Hjørnevik / Visitnorway.com

Betagende udsigter

Du har muligvis set stedet før, uden at vide det. Det var nemlig i Finse, at 'Slaget om Hoth' fra 'Star Wars Episode V: Imperiet slår igen' (1980) blev optaget, midt om vinteren. Om sommeren ser området noget anderledes ud – sneen er væk, erstattet af mos og lyng. Der er ingen træer så højt oppe.

Det er også her Rallarvegen starter. Rallarvegen blev bygget mellem 1902 og 1904 som adgangsvej for jernbanearbejderne, og den er spækket med historie.

I dag er det en populær cykelrute, der tager dig med gennem en række skiftende landskaber hele vejen ned til fjorden ved Flåm, 50 kilometer mod nordvest.

Rallarvegen er også én af mange 'rundture' udbudt af De Historiske – nogle af Norges bedste hoteller og restauranter – og du kan opleve ruten som en del af en all-inclusive, tredages cykelferie. Vågn op i Finse, pak en madpakke og find din lejecykel, og så af sted ned mod det historiske Fretheim Hotel i Flåm, lige i tide til en velfortjent gourmetmiddag.

Fretheim Hotel
Fretheim Hotel.
Photo: Fretheim Hotel

Finere madlavning

"På alle disse rundture får du smagt lidt på Norge - i mere end én forstand," siger Nils Henrik Geitle, direktør for De Historiske. Samarbejdet inkluderer 58 hoteller og 22 restauranter rundt omkring i landet - og endda et skib.

Fælles for dem alle er, at de har dybe historiske rødder. Medlemskab af klubben er et kvalitetsstempel, idet alle ansøgere skal opfylde strenge optagelseskrav. Kun få slipper igennem nåleøjet.

På rundturene kan man kombinere mange af hotellerne, restauranterne og aktiviteterne og få én samlet oplevelse. "De er meget populære, især turene til Trolltunga og Preikestolen," siger Geitle, med henvisning til to af Norges - og verdens - mest berømte naturlige udsigtspunkter. Klippeformationerne Trolltunga og Preikestolen befinder sig begge langt inde i den uberørte norske natur, og en anstrengende vandretur er krævet for at opleve dem. Det går ikke med høje hæle. Måske er det derfor, at udsigterne på toppen føles så velfortjente. Og det vil den tre-retters menu tilbage på hotellet også føles som, efter turen tilbage er veloverstået.

"Maden er en vigtig del af oplevelsen. Der er ikke to steder, der har den samme menu, så hvert enkelt sted tilbyder nye smagsoplevelser," siger Geitle.

A group biking along a lake at Rallarvegen
Rallarvegen.
Photo: Morten Knudsen

Smør madpakken

Tilbage i Finse starter dagen ved morgenbordet. Brødet er lige taget ud af ovnen, og alt, der hører til, er fra lokalområdet. Hvis du spiste lam eller rensdyr til aftensmad dagen før, passerer du gården, der leverede det, på din tur ned til Flåm senere på dagen; Haugen Gardsmat. Undervejs bør du tage en god, lang pause for at indtage den medbragte madpakke.

"Vi serverer slet ikke frokost på Finse. Det ligger i den norske ånd, at man bør spise sin mad i det fri. På din cykel kan du komme langt ind i naturen før frokosttid," siger Trygve Norman.

Toget på Bergensbanen kører ind i en tunnel efter Finse, men Rallarvegen fortsætter op til 1.343 meters højde før nedkørslen til fjordene begynder. Men bare rolig - ruten kan udføres af alle i nogenlunde god form. Et naturligt sted at spise madpakken er Grønndalen ved Hallingskeid, næste station på Bergensbanen.

Flåmsbanen

Snart passeres den spektakulære bro Kleiva, og rutens mest sceniske strækning påbegyndes. Neden for Myrdal støder du på Flåmsbanen, en 20 kilometer lang sidebane, der forbinder Bergensbanen med fjordene, og som regnes for at være en af verdens absolut smukkeste jernbanestrækninger. Selve Flåmsbanen er en rundtur i sig selv (også arrangeret af De Historiske), uden cykling. Jernbanen ender i Flåm, ved havets overflade.

Selv om Flåm ligger langt inde i landet, omringet af enorme fjelde og kun forbundet med havet via Sognefjorden, er byens færgeleje faktisk et af Norges mest travle på grund af de mange krydstogtsskibe. Mens byen summer af liv på en normal sommerdag, er der oppe i fjeldene lidt uden for byen musestille. Ethvert billede, du måtte have set fra de norske fjorde, kunne snildt have været taget her.

"På cyklen kører du ned gennem dalen ad 23 hårnålesving. Så kommer du til et vidunderligt kulturlandskab. Det første, du kommer forbi, er en gård der sælger gedeost, og derefter er der vandfald på begge sider," siger Norman. "Heldigvis er der ikke så mange turister i dalen, den er faktisk meget 'hemmelig'. Vi anbefaler vores gæster at tage direkte til Fretheim, at blive i haven og nyde et glas velfortjent Rallar-øl."

Ægir, Flåm
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift

Dybe rødder

Øllet brygges på Ægir - et mikrobryggeri i Flåm, et af Norges allerbedste. "Mange af vores gæster tager til ølsmagning der," siger Connie Konglevoll, salgschef på Fretheim Hotel. Ægir åbnede i 2007, men 'lokal mad' er ikke noget nyt syn på disse kanter. Ost og tørret kød fra husdyr, der frit strejfer omkring på sommersæterne. Frugt og vilde bær til saft, cider og syltetøj. Opskrifterne er formentligt ældre end hotellet.

"Hotellets rødder går tilbage til det 19. århundrede, dengang var det en bondegård," siger Konglevoll. "Bondemanden, Christen Fretheim, begyndte så at tilbyde husly til de engelske herremænd, der kom for at fiske i Flåmselven og for at gå på jagt i fjeldene." Det blev snart en populær turistdestination, og gården blev bygget om til et hotel.

"Det er smukt beliggende i den inderste del af Aurlandsfjorden, en afstikker til Sognefjorden, og omgivet af høje fjelde. Naturen er betagende," siger Konglevoll. I nærheden ligger den smalle og UNESCO-beskyttede Nærøyfjord. "Vi anbefaler også at besøge Otternes - et lille fjeldsamfund, hvor du kan indtage et måltid mad, drikke en kop kaffe og bare nyde udsigten over fjorden," siger Konglevoll.

Man kan få mange dage til at gå med aktive oplevelser i naturen omkring Flåm. Takket være jernbanen og færgerne er det let at tage til andre dele af Norge - hvor man så igen kan bruge de næste tre-fire dage på rundture.

Historiske Hoteller & Spisesteder i Norge

Overnatning langs Rallarvegen
Overnat på de historiske hoteller Finse 1222 og Fretheim i Flåm undervejs på din cykeltur ad Rallarvegen.
Læs mere og bestil
Finse 1222 er et hotell som ligger på Finse, Bergensbanens høyeste punkt, 1222 meter over havet. Finse nås bare med tog eller… Read more
Finse 1222
Ægir er vårt eige bryggeri som opna i 2007 og er eit av dei beste handverksbryggeria i Noreg. Bygget Ægir BryggeriPub på… Read more
Ægir BryggeriPub
Den kjende og populære Rallarvegen langs Bergensbanen og Flåmsbana (Haugastøl – Finse - Myrdal - Flåm) er ei 80 kilometer lang sykkelrute frå… Read more
Rallarvegen sykkelrute
Med fortiden som inspirasjonskilde kan Fretheim Hotel by på tette møter med det beste av sognekulturen gjennom kortreiste smaker, spektakulær utsikt… Read more
Fretheim Hotel
Hvert år ankommer der adskillige hundredetusinder turister til Flåm – denne lille landsby er nemlig beliggende midt i noget af… Read more
Flåm
Rundtur til byerne, fjordene og det arktiske
Nydelige Solstrand Hotel & Bad ligger ved Bjørnefjorden, bare 30 km syd for Bergen og flyplassen. Gjennomført høy kvalitet, fin utsikt og spa. Read more
Solstrand Hotel & Bad
Førsteklasses boutiquehotell med syv unike gjesterom i et hus fra 1845. Camillas Hus ligger i et hyggelig strøk bak Slottet, en… Read more
Camillas Hus
Hotell øverst i Holmenkollen med 85 gjesterom, restaurant, selskapslokaler og møtefasiliteter. Turstier, skiløyper og alpinanlegg finnes i umiddelbar… Read more
Lysebu
Brand new Svalbard Hotel consists of 17 double rooms, including 2 handicap-friendly rooms. The hotel also offers conference facilities for small… Read more
Svalbard Hotell
Med fokus på nordiske teknikker, lokale arktiske råvarer og en vinkjeller som har blant Skandinavias største utvalg, blir Huset sett på som en av… Read more
Huset Restaurant
De Historiske Hoteller
Vertshuset Røros ligger i hovedgaten Kjerkgata, hos oss bor du midt i Røros sentrum. Read more
Vertshuset Røros
Gloppen hotell er eit sveitsarstilhotell frå 1866. Hotellet har restaurant og Bar, og ligg fint til i Sandane sentrum.  Kurs… Read more
Gloppen Hotell
Nydelig lite hotell i bygg fra 1890. Nær Nygårdsparken, Universitet og Grieghallen. Kort avstand til sentrum, jernbane og bussterminal. Read more
Hotel Park
Svinøya er et levende, lite fiskevær på en øy i Svolvær havn (med broforbindelse og kort vei inn til sentrum). Read more
Svinøya Rorbuer
Høyevarde fyr er et eksklusivt og unikt kulturminne. Når du ankommer stedet, enten med båt eller bil, så senkes automatisk skuldrene. Dette er et… Read more
Høyevarde - fyrhotell & selskapslokale
I det gamle ladestedet Sogndalstrand - tre mil sør for Egersund - finner du Sogndalstrand kulturhotell. Sogndalstrand kulturhotell består av 10 hus. I… Read more
Sogndalstrand kulturhotell
Hotell øverst i Holmenkollen med 85 gjesterom, restaurant, selskapslokaler og møtefasiliteter. Turstier, skiløyper og alpinanlegg finnes i umiddelbar… Read more
Lysebu
Grand Terminus ligger sentral i Bergen sentrum like ved jernbanestasjonen og busstasjonen. Sjarmerende hotell med atmosfære i en elegant, klassisk… Read more
Grand Terminus
Stig inn - i nye oaser på Grand Hotell i Egersund! Når vi nå har utvidet, er det med stolthet vi åpner dørene til nye rom og møtesteder. Vi tilbyr 101… Read more
Grand Hotell Egersund
Røros Hotell er Rørosregionens største hotell med 157 komfortable rom i forskjellige størrelser og et utvalg av moderne… Read more
Røros Hotell
Nermo Hotell er en tradisjonsrik familiebedrift som byr på et opphold i nydelige omgivelser i Hafjell, med utsikt over Gudbrandsdalen. I våre… Read more
Nermo Hotell
Med fortiden som inspirasjonskilde kan Fretheim Hotel by på tette møter med det beste av sognekulturen gjennom kortreiste smaker, spektakulær utsikt… Read more
Fretheim Hotel
I over 200 år har gjestfrihet og service vært målet for Fru Haugans Hotel. Tradisjon og historie er noe man virkelig kan fornemme når man kommer til… Read more
Fru Haugans Hotel
Hotell, møtefasiliteter og selskapslokaler på en øy i Drøbaksundet, 35 kilometer syd for Oslo. På… Read more
Oscarsborg Hotel & Resort
Bergens eldste familiedrevne hotell i dag med en fin kombinasjon av tradisjonell stil og moderne, prisbelønnet innredning. Sentral beliggenhet i… Read more
Augustin Hotel
Adresse: Gamle Engøvei 25, 3145 Tjøme Telefon: (+47) 33 30 31 00 Engø Gård Hotel & Restaurant er en eksklusiv og fredfull idyll med en anerkjent… Read more
Engø Gård Hotel & Restaurant
Herantunet er et unikt designhotell bestående av fem temarom og en leilighet med egen inngang. Vi leier også ut lekre leiligheter i nabobygningen - en… Read more
Herangtunet Boutique Hotel Norway
The venerable Bekkjarvik Gjestgiveri guest house The distinguished old guest-house Bekkjarvik Gjestgiveri is a late sixteen hundred Century. Offers… Read more
Bekkjarvik Gjestgiveri
Lillesand Hotel Norge er et sjarmerende fullservice hotell som ligger midt i Lillesand sentrum, bare et steinkast fra brygga og Blindleia. Read more
Lillesand Hotel Norge
Rederiet Hotell - midt i Farsund sentrum. Ditt naturlige valg i Farsund når det gjelder overnatting, mindre kurs og konferanser. Read more
Rederiet Hotell
Sola Strand Hotel ligger idyllisk til ved sanddynene på Solastranden, like utenfor Stavanger. Read more
Sola Strand Hotel
Vi er et lite hotell med Røros kirke som nærmeste nabo. Erzscheidergården fra 1600-tallet bærer Bergstadsjelen med seg, og preges av den samme… Read more
Erzscheidergården
Refsnes Gods ligger landlig til på Jeløy med fantastisk utsikt over Oslofjorden hvor gjestfrihet og omtanke for husets gjester står i sentrum. Read more
Hotell Refsnes Gods
Finse 1222 er et hotell som ligger på Finse, Bergensbanens høyeste punkt, 1222 meter over havet. Finse nås bare med tog eller… Read more
Finse 1222
Hotellet ligger idyllisk til ved Selbusjøen, ved RV705 mellom E6 ved Stjørdal og den historiske gruvebyen Røros. Kun 1 times kjøring fra Trondheim.… Read more
Selbusjøen Hotell & Gjestegård
Fjord Norway's best kept secret - your home away from home. Welcome to YOUR Åmot Read more
Villa Åmot
Sundvolden er et av Norges eldste gjestgiverier, med en unik kombinasjon av moderne komfort og ærverdige tradisjoner med aner helt tilbake til… Read more
Sundvolden Hotel
Flott hotel frå slutten av 1800- talet i sentrum av Balestrand. 190 rom, dei fleste med balkong og fjordutsikt. 10 demi-suiter i hovudbygget.… Read more
Kviknes Hotel
Røisheim hotell ligg i Bøverdalen på nordsida av Jotunheimen nasjonalpark. Hotellet er ein gammal verna skysstasjon med ei helt unik atmosfære og eit… Read more
Røisheim hotell
Hotel Union Øye har en fantastisk historie og kan skilte med besøk av en rekke nobiliteter. Det er restaurert i opprinnelig stil, hvor ingen… Read more
Hotel Union Øye
Likar du god atmosfære, god mat og ramsalt kystkultur? Då er Knutholmen og fiskevêret Kalvåg ein stad du vil trivast. Read more
Knutholmen
Hotellet ligger rolig og solrikt plassert med utsikt sørover, her ser man hele bygden Nesflaten og mye av vakre Suldalsvannet, en kort avstikker fra… Read more
Energihotellet
Fjærland Fjordstove Hotel er eit lite hotell med 15 rom og fleire store stover. Hotellet ligg ved fjorden med utsikt over majestetisk natur.Vi tar i… Read more
Fjærland Fjordstove Hotel
Bergen Børs Hotel ligger midt i hjerte av byen, like ovenfor Fisketorget. Det gamle børsbygget er et utsøkt hotell med en delikat klassisk/moderne… Read more
Bergen Børs Hotel
Kronen Gaard Hotell er et annerledes, koselig og intimt hotell. Hovedhuset i sveitserstil ble bygget i 1898 av trelasthandler Gabriel Block Watne til… Read more
Kronen Gaard Hotel
GamlaVærket - en prisbelønnet kulturperle. Å bo på et gammelt "teglverk" er naturligvis noe helt spesielt. Særpreget hotell med personlighet som gir… Read more
GamlaVærket Hotell & Restaurant
Hotel Ullensvang ligg vakkert til ved fjordkanten i Lofthus, midt i Noregs største frukthage. Det tradisjonsrike hotellet er omkransa av eit… Read more
Hotel Ullensvang
Store Ringheim Hotell og Restaurant ligg sentralt på Voss, berre 1,2 km frå sentrum på vegen mot Mølstertunet. Read more
Store Ringheim Hotell og Restaurant
Med fantastisk beliggenhet på Fredriksten festnings historiske grunn - kun en flott spasertur unna Halden sentrum Read more
Fredriksten Hotell
Velkomen til Walaker hotell, eit av Noregs mest særprega hotell. Midt i den flotte Lustrafjorden, ein fjordarm av Sognefjorden, i den idylliske… Read more
Walaker Hotell
Haaheim Gaard har mange ulike tilbod og mange ulike grupper av gjester; selskap og jubileum, romantisk helg for to, kurs- og møtegrupper,… Read more
Haaheim Gaard
Utne Hotel, er eit av Norges eldste hotell i kontinuerlig drift, med bevilling sidan 1722. Sersjant Børsem fekk i 1722, som delbetaling etter… Read more
Utne Hotel
Har du sett TV Serien "Kampen om Tungtvannet"? Du har nå muligheten til å overnatte i den svært ærværdige og herskapelige villaen som ble brukt som… Read more
Rjukan Admini Hotel
Hotell, konferansefasiliteter og selskapslokaler i historiske omgivelser på Kongsvinger festning, 95 kilometer fra Oslo sentrum. Festningen ble… Read more
Festningen Hotel & Resort
Hotel Brosundet ligger i Apotekergata og er omsluttet av særegne butikker, private boliger, svevende sjøfugl og fredfulle båter. Vi… Read more
Hotel Brosundet
Velkommen til Losby Gods, strategisk plassert på et av Norges beste golfanlegg Read more
Losby Gods
Historisk hotell midt i Drøbak, en liten by ved Oslofjorden 35 kilometer syd for Oslo.  I dag er Reenskaug et moderne hotell med… Read more
Reenskaug Hotel
Dalen Hotel, eventyrhotellet fra 1894 Read more
Dalen Hotel
Nydelige Solstrand Hotel & Bad ligger ved Bjørnefjorden, bare 30 km syd for Bergen og flyplassen. Gjennomført høy kvalitet, fin utsikt og spa. Read more
Solstrand Hotel & Bad
Tradisjonsrikt hotell som ligger på toppen av Stalheimskleiva. Utsikten utover Nærøydalen, som sammen med Nærøyfjorden er… Read more
Stalheim Hotel
I Nusfjord opplever du historiens sus, med overnatting i rorbuer i en geografisk ramme du knapt finner maken til. Read more
Nusfjord
Gamlebyen Hotell er et sjarmerende og unikt hotell, med beliggenhet midt i hjertet av Gamlebyen. Read more
Gamlebyen Hotell Fredrikstad
Victoria Hotel er byens eldste hotell og ligger i sentrum av Stavanger. Read more
Victoria Hotel
Adresse: Nedre Langgate 49, 3126 Tønsberg Telefon: (+47) 33 35 97 00 Hotel Klubben ønsker deg velkommen til Vestfold og Tønsberg. Hotellet ligger i… Read more
Hotel Klubben
Straand Hotel i Vrådal er et helårsåpent hotell med 125 rom, moderne kurs & konferanse avdeling, restaurant, bar og svømmebasseng. Read more
Straand Hotel
Gamleposten 5444 – skap magiske augeblikk. Gamleposten 5444 på Espevær er ein serveringstad med kortreiste smakar og historier.… Read more
Gamleposten 5444
Britannia Hotel re-åpner 1.april 2019. Hotellet får 259 helt nye rom og suiter i tillegg til seks spennende og ulike mat- og drikkekonsept. Britannia… Read more
Britannia Hotel
Bårdshaug Herregård ligger i byen Orkanger, 42 km sør-vest for Trondheim i stille og rolige omgivelser. Bårdshaug Herregård var hjemmet til gründeren… Read more
Bårdshaug Herregård
Romantisk, historiske og komfortable suiter midt i Trehusbyen Risør med unik innredning og maritim atmosfære. Read more
Det Lille Hotel Risør
De Historiske Spisesteder
Oslos eldste kulturhus tilbyr personlig gjestfrihet og rike opplevelser i en ramme av historisk atmosfære og tradisjon. Gamle Logen ble opprinnelig… Read more
Gamle Logen møte- og konsertsal
Bryggen Tacteursted serverer tradisjonskost med solid håndverk og et moderne kjøkken inspirert av bergensk og hanseatisk matkultur. Read more
Bryggen Tracteursted
Historisk spisested i byens første rådhus fra 1641 Read more
Gamle Raadhus Restaurant
Selskapslokale i hovedstadens fyr, rett utenfor Bygdøy, hvor det har blinket velkommen til hovedstadens havn siden 1874. Her kan man arrangere selskap… Read more
Dyna Fyr
Midt inne i Fredrikstens festning i Halden ligger Restaurant Curtisen. Huset er bygget i Empir stil i 1754 og oppført etter den berømte arkitekten… Read more
Restaurant Curtisen
Del en god historie og et godt måltid på Røros’ eldste spisested. På Kaffestuggu sitter historien i veggene og skaper… Read more
Kaffestuggu - der historier skapes
Elegant brasserie på Akershus festning med utsikt over Rådhusplassen og Aker Brygge. Read more
Festningen Restaurant
Velkommen til Værtshuset Bærums Verk. Vårt matkonsept er inspirert av Herregårdsmåltider som ble servert på norske storgårder i siste halvdelen av… Read more
Værtshuset Bærums Verk
Hos oss finner du mer en 30 champagner, 120 viner og et utvalg av whisky, grappa, cognac m.m. Read more
Altona Vinbar
Dette er ei matperle midt i bymarka som serverer kortreist mat i naturlige omgivelser. Lian ble tatt i bruk som serveringssted allerede på 1930-tallet… Read more
Lian Restaurant
Statholdergaarden er Bernt Stiansens gourmetrestaurant. Stiansen ble i 1993 Norges første verdensmester i kokekunst. Restauranten har med sitt særegne… Read more
Statholdergaarden
Gourmetrestaurant i historisk funkisbygg med praktfull utsikt over byen Read more
Ekebergrestauranten
Sommeråpen restaurant i et unikt sjøbad som regnes som et av hovedverkene i norsk funkis-arkitektur. Her kan du dra rett fra stranden og spise deilig… Read more
Ingierstrand Bad Restaurant
Fløien Folkerestaurant fra 1925 er en av Bergens mest særpregede restauranter med en eventyrlig utsikt over Bergen. Read more
Fløien Folkerestaurant
Med fokus på nordiske teknikker, lokale arktiske råvarer og en vinkjeller som har blant Skandinavias største utvalg, blir Huset sett på som en av… Read more
Huset Restaurant
Restauranten har utsikt over Smedasundet fra de fleste bordene. Lothes bruker kun ferske råvarer fra områdets beste leverandører og produsenter. I… Read more
Lothes Mat & Vinhus
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
    Your Recently Viewed Pages

    Tilbage til toppen