Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Nome, Alaska
Sydpolen.
Photo: Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Opdagere af en anden verden

Norge har uden tvivl fostret en imponerende række polarforskere, heriblandt Roald Amundsen og Fridtjof Nansen.

Kender du allerede lidt til udforskningen af polarområderne, behøver Roald Amundsen og Fridtjof Nansen ikke nærmere introduktion. Men de er langt fra de eneste polarfarende nordmænd. Børge Ousland og Erling Kagge er to moderne udforskere, der har holdt den norske tradition for opdagelsesrejser i live.

The North Pole
Nordpolen.
Photo: Fridtjof Nansen / Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Fridtjof Nansen, Paris
Paris, Frankrig.
Photo: Dornac & Cie / Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Eclipse, Arctic Ocean
Ishavet.
Photo: Fridtjof Nansen / Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Ajon, Russia
Ajon, Rusland.
Photo: Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Ad

Roald Amundsen: Første mand på Sydpolen

Roald Amundsen skrev historie og blev norsk folkehelt, da han slog Kaptajn Robert F. Scott i kapløbet om først at betræde Sydpolen. I følgeskab med fire mænd satte han foden på det Jordens sydligste punkt den 14. december 1911. Som om at dette ikke var nok, var han også første mand gennem Nordvestpassagen, og den første til at flyve tværs over Ishavet.

En række steder, skibe og mennesker, for eksempel forfatteren Roald Dahl, er opkaldt efter Roald Amundsen.

Fridtjof Nansen: På ski tværs over Grønland

Fridtjof Nansen blev verdensberømt, da han som første mand krydsede den grønlandske indlandsis på ski, og derefter prøvede at nå frem til Nordpolen med skibet Fram. I dag huskes han dog for meget andet end blot polarekspeditionerne. Nansen var en dygtig videnskabsmand, diplomat og filantrop. Han brugte sit kendte navn i politisk øjemed, da han søgte at afslutte unionen med Sverige i 1905. Efter Første Verdenskrig arbejdede han ustoppeligt med at forbedre flygtninges vilkår – en indsats, der blev belønnet med Nobels Fredspris i 1922.

Børge Ousland: Enmands-ekspeditioner

I 1994, omkring 85 år efter Roald Amundsen nåede frem til Sydpolen, gentog den norske polarfarer Børge Ousland bedriften. Forskellen var dog, at Ousland gjorde det alene, hvilket aldrig var sket før. Men hvor Amundsen havde båret sælskind, havde Ousland været iklædt Gore-Tex, og i stedet for at bestemme retningen med ur, kalender og sekstant fandt Ousland vej ved hjælp af GPS-teknologi. Ouslands slæde var af kevlar og vejede blot seks kilo – en del mindre end Amundsens.

Erling Kagge: De tre polers sejrsherre

Børge Ousland tog ikke altid af sted alene – ofte var han i selskab med ligesindede eventyrer. I 1990 rejste han for eksempel 800 kilometer på ski sammen med Erling Kagge, en anden fremtrædende norsk opdagelsesrejsende.

Efter at have været på Nordpolen i 1990 og på Sydpolen i 1992, besteg Kagge Mount Everest i 1994. Dette gjorde ham til den første i historien til at nå ”de tre poler”.

Find ud af mere om polarforskerne

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad