Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

SKAM, en norsk tv-serie om teenagere, har taget verden - og Danmark - med storm. Nu laver fans deres egne undertekster og rejser til Norge.

Efter knap tre sæsoner, hvor vi har fulgt en gruppe normale teenageres op- og nedture, har den norske tv-serie SKAM produceret af det norske tv-selskab NRK fundet sit publikum – og lidt til.

Fans fra hele verden tager til Norge for at besøge de steder, der optræder i det norske tv-fænomen

Serien er baseret på interviews og forskning om unge i gymnasiealderen, hvilket gør, at den bliver både troværdig og medrivende. Hver episode skildrer hvad der sker i løbet af en uge, og de medvirkende har hver især deres egen profil på sociale medier såsom Instagram, hvor de poster opslag i løbet af ugen.

❤️

Et bilde publisert av Noora Sætre (@loglady99)

 

For yngre seere er det en tv-serie, der i høj grad afspejler deres eget liv. For voksne er det en sjælden fremstilling af, hvordan de husker deres egen ungdom.

På et år gik tv-serien fra at være niche til at være et universelt fænomen i Norge, men med tredje sæson hoppede de internationale seere også med på SKAM-vognen.

Officielt vises serien kun i Norge og Danmark, men ifølge det norske Dagbladet og NRK har man modtaget ansøgninger og andre anmodninger om engelske undertekster fra Argentina, USA, New Zealand, Storbritannien, Holland, Schweiz, Polen, Litauen, Australien, Ungarn, Mexico, Rusland, Frankrig, Tyskland, Italien og Kina.

Ifølge NRK betyder dyre musiklicenser uden for Norge, at de indtil videre ikke har været i stand til at eksportere serien ud over til DR3 i Danmark. Og danskerne elsker SKAM. I øjeblikket udgør danske seere 28 procent af seriens samlede seertal, hvilket ifølge NRK har resulteret i, at danskerne nu laver deres egne SKAM-parodier og lærer norsk slang såsom 'hooking' (gå i seng med) og 'serr' (seriøst).

Glad kattehooker. Fredagjo

Et bilde publisert av @isakyaki

 

Men nogle gør mere end det. De tager til Norge.

For eksempel danske Sarah Elisabeth Nedergaard, der for nylig skrev for VICE om sin rejse til Oslo med tre af sine venner alene med det formål at tage et selfie i skolegården på det gymnasium, hvor en stor del af serien er blevet optaget.

"Det er frikvarter, og en gruppe femtenårige kigger mistænksomt på os fire voksne damer, mens vi står og fniser lidt kikset ovre i hjørnet," skriver hun om deres ankomst til skolegården.

Det varer ikke længe, før klokken ringer, og de er alene. Hun er splittet. Det er cool, men samtidig langt ude. Hun beslutter sig for at sætte sig på bænken i skolegården. Bænken, hvor en eller anden har skrevet 'SKAM' med en overstregningstusch.

"Jeg tager mig sammen, ordner min læbestift og tager billedet," skriver hun.

"Sara, din latterlige, næsten 13 år gamle taber."

Selvom det officielt kun er danskerne, der har tilladelse til at deltage i SKAM-festen, har internationale fans lavet deres egne undertekster, så de også kan følge Isak, Noora, William, Vilde, Sana og de andre karakterer, som nordmændene i disse dage stifter nærmere bekendtskab med.

Især den seneste sæson, hvor Isak kæmper med sin homoseksualitet, er blevet godt modtaget af de internationale LBTQ-seere, som har savnet at se en mere realistisk skildring af deres liv på skærmen.

Et bilde publisert av @jonas9000

 

En af seriens fans er 'Glee'-stjernen Kevin McHale, og den engelske avis The Guardian har for nylig publiceret en lang artikel om serien, hvor de sammenlignede den med et andet skandinavisk tv-fænomen, nemlig Nordic Noir.

"De fleste dramaserier undervurderer de unge," udtaler Håkon Moslet, børne- og ungechef på NRK, i artiklen.

"Der er mange tunge emner, man skal forholde sig til, når man er mellem 15 og 19 år. Samtidig begynder der at ske magiske ting. SKAM er alle disse forfærdelige og smukke ting pakket ind i et univers, som mange mennesker kan forholde sig til og sætte sig ind i. Og det udspiller sig på en måde, de fleste mennesker ikke har set før."

Måske lokker Isak også SKAM-rejsende til fra andre nationer. Zain Hussain fra Storbritannien skriver på Twitter, at han vil flytte til Norge, bare for at han kan løbe ind i Isak og kæresten Even.

Hvis man er fristet til at tage en tur til Oslo og se nogle af stederne fra SKAM, kan vi anbefale at tage sporvognen til Biermanns Gate og derfra gå til Beierbrua, hvor Noora og William kysser for første gang. (Caféen Hønse-Lovisa for enden af bakken har gode vafler.) Hvis du foretrækker en park, kan du også besøge St. Hanshaugen, hvor man ser dem skændes.

Du kan også gå en tur rundt i Oslo, hvor du vil finde masser af andre steder, der optræder i tv-serien. Men gå uden om gymnasiet – vi skal jo helst ikke forstyrre den næste generation, mens de laver lektier, bare fordi vi gerne vil have taget et selfie.

Om SKAM

SKAM er en norsk dramaserie, der handler om dagligdagen for en række elever på Hartvig Nissen-skolen, et gymnasium i bydelen Frogner i det vestlige Oslo. Serien er skabt af NRK - det norske svar på DR.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen