Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Hobbyredaktøren

Marie Rodahl, 17 år, Trondheim
Den norske TV-serie SKAM har medført et internationalt fokus på de unge jenter og gutter i Norge. Vi har mødt 10 af virkelighedens norske teenagere.
Marie Rodahl, Trondheim
Marie Rodahl, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen

"Det hele startede som en slags terapi efter en hård tid, hvor jeg følte for at skrive og bruge tiden til noget fornuftig og indholdsrigt. Så startede jeg ”Poepress”, mit magasin."

Hvordan gjorde du?
Jeg kontaktede folk jeg så op til og var nysgerrig efter at vide mere om, blandt andre Ruby Dagnall, som spiller Emma i SKAM. Jeg kontaktede også folk med en cool udtryksmåde, kunstnere fra Trondheim. Hurtigt fandt jeg ud af, at det kunne blive ret godt – og så gav jeg det mere opmærksomhed. Jeg stod på gågaden i Trondheim og solgte bladet på en kold vinterdag sidste år, og siden har jeg fået blod på tanden med flere magasiner og nye historier. Mit mål er et udgive et nyt magasin den 15. juni, som så kan sælges i Trondheim og andre steder i landet.

Hvorfor lige netop et magasin?
Fordi der kan ingen bestemme, hvad jeg skal skrive eller ej, jeg er min egen chef. Jeg kan godt lide at lære om mennesker og kulturforskelle, og om hvorfor vi er som vi er, og så var det altså bladformatet, der var det bedste format. Det er også på de sociale medier nu.

Hvad er du ellers optaget af for tiden?
Jeg brænder for mange forskellige ting, men min hovedsag er, at politikerne skal indse, at olien vil ødelægge vores fine natur i vores langstrakte land, samt at den udsætter jordkloden for alt for meget CO2. Hvis de begynder at bore efter olie ved Lofoten, så dummer de sig gevaldigt.

Hvad er det vigtigste, der er sket i dit liv?
At lave et magasin, og at få en masse nye venner efter jeg har meldt mig ind i Natur og Ungdom. Jeg fulgte mit hjerte, og endte op ved guldkrukken for enden af regnbuen. Jeg kunne aldrig have forudset dette for et år siden: Det er som om, at jeg vågnede fra en dårlig nats søvn og indså, at ”her er alt godt”. Nu, hvor jeg har udgivet mit magasin, har jeg fået en masse selvtillid og motivation til at bruge min stemme noget mere. Uanset hvor genert jeg er i virkeligheden, så giver de sociale medier mulighed for at udtrykke mig der, og jeg kan skrive frit i mit magasin.

Hvad er det bedste ved at bo hvor du bor?
At det er lige nøjagtigt langt nok væk fra byen til, at jeg lugte gødningen når jeg er uden for om foråret og sommeren. Og at jeg let kan komme ind til byens liv. Det allerbedste ved Trondheim er, at det hele hænger så godt sammen, med sporvogn og bus som gør det let at komme til andre dele af byen. Og selvom det er en ganske lille by, sker her jo stadig en masse. Det er måske nok den tredjestørste by i Norge, men den føles ikke overvældende eller kvælende. Det kan jeg godt lide.

Når du får besøg udefra, hvad viser du dem så?
Vores dejlige natur! Vi har masser af skove og søer, som er flotte hele året rundt. Der er også superflot på Bakklandet, et hyggeligt sted med farverige, små træhuse og en række caféer. Her er altid så fredeligt, og det ligger lige ved Nidelven.

Dejligt. Ingen bekymringer?
Jo! Alt fra bumser i panden og eksaminer til store, komplicerede ting, som når statsledere bruger magt på forkerte måder. Jeg er meget optaget af, at det skal være så retfærdigt som muligt, men når jeg ser fremtiden sådan som den tegner sig nu, så bliver jeg bange for, at min generation ikke kommer til at opleve en grøn, lykkelig verden. Ingen magtfulde mennesker bekymrer sig om miljøet, for det kan ikke betale sig. De er også ligeglade med flygtninge og sult. Det kan heller ikke betale sig. Det bekymrer mig og gør mig ked af det på samme tid. Hvis mine børn skal vokse op i en forurenet, grå verden med mangel på empati, så flytter jeg hellere til Mars!

Vi må hellere snakke om noget rart igen – hvad kan gøre dig glad?
At der er så mange mennesker, der er aktive i organisationer, som arbejder for at gøre verden til et bedre sted. Og at folk stiller op som frivillige til alt muligt. Personligt bliver jeg meget glad, når solen skinner og jeg kan cykle og bade – leve i nuet, med andre ord. Og når folk siger, at de ser op til mig! Så begynder jeg næsten at grine. Det er simpelthen så hyggeligt at høre. At jeg har en stemme, og at den bliver hørt af andre derude. Jeg elsker at bo i landet med mest pressefrihed. Det gør mig utroligt glad, og jeg vil bruge den frihed til noget godt.

Hvad drømmer du om at lave, når du bliver voksen?
Om at gøre verden mere grøn og mere miljøvenlig. Og det skal være enkelt, så det ikke kun er os miljøforkæmpere, der tænker grønt. Det skal være den moderne tænkemåde. At tage os af det, vi har, er allervigtigst. Jeg ved, og det ved jeg med sikkerhed, at jeg skal forandre noget til det bedre. Uanset om det er for en lille befolkningsgruppe eller et helt land. Jeg giver ikke op! Så uanset om jeg ender op som journalist, redaktør eller måske lærer, er jeg indstillet på at forandre verden.

Fra en verden til en anden: Hvad synes du om SKAM?
Hvor skal jeg starte? Der er rigtigt meget godt ved serien. Først og fremmest er det en serie med en ekstremt virkelighedstro følelse – det handler om ægte mennesker, der lever et ægte liv. Og i sæson 3, hvor Isak og Even blev et par, blev jeg så stolt over Norge, for det er et pragteksempel på, hvordan man kan normalisere homoseksualitet. Jeg kan godt lide at se SKAM, for jeg føler mig forstået, samtidig med at det er sjovt og anderledes. Og nu hvor sæson 4 er startet, føler jeg, at Julie Andem har lavet noget stort. Hun sætter fokus på det, man ikke normalt taler om. Det er ikke så godt, at serien nu bliver mere og mere populær i udlandet…

Dette bør du ikke gå glip af i Trondheim

Marie Rodahl, Trondheim

Marie Rodahl, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen
Marie Rodahl, Trondheim

Marie Rodahl, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om SKAM

SKAM er en norsk dramaserie, der handler om dagligdagen for en række elever på Hartvig Nissen-skolen, et gymnasium i bydelen Frogner i det vestlige Oslo. Serien er skabt af NRK - det norske svar på DR.

Mød de unge

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen