Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Den omvendte

Leonora Tuvin, 17 år, Straume ved Bergen
Den norske TV-serie SKAM har medført et internationalt fokus på de unge jenter og gutter i Norge. Vi har mødt 10 af virkelighedens norske teenagere.
Leonora Tuvin, Bergen
Leonora Tuvin, Bergen.
Photo: Alexander Benjaminsen

"Det vigtigste, der er sket for mig, er, at jeg har taget imod Jesus – eller rettere, jeg har bestemt mig for at være kristen. Efter den aften i niende klasse, hvor jeg tog imod Jesus i Tremor-kirken, har mit liv ændret sig totalt. Jeg gik fra at være en meget genert pige til at være tryg ved mig selv og mere udadvendt end før. Jeg turde række hånden op i klassen, og jeg blev meget mere bevidst om de valg, jeg tager, og de værdier jeg har nu. Jesus er vigtig for mig."

De lyder jo godt og bekymringsfrit…?
Jeg plejer ikke at bekymre mig så meget, for jeg giver alle mine bekymringer til Gud. Men hvis der skulle være noget, må det være, at jeg ikke får sagt eller vist ofte nok til min familie, at jeg elsker dem.

Hvad drømmer du om at lave senere i livet?
At blive norsk- eller engelsklærer på gymnasiet, eller at blive præst. Jeg ser meget op til de undervisere, jeg har i dag. De er gode forbilleder med gode værdier og evner til at lære fra sig. Så jeg drømmer velsagtens om at være et forbillede for andre, at folk kan se op til mig og tænke, at ”hun er en god person, med gode værdier”. Ellers drømmer jeg om at rejse rundt i verden, få nye indtryk og opleve ting, jeg ikke oplever herhjemme i Bergen. Jeg ønsker at se verden med mine egne øjne, ikke gennem TV og sociale medier, sådan som vi normalt gør i dag.

Hvad er det bedste ved at bo hvor du bor?
Jeg bor to steder, for mine forældre er skilt – i Straume og i Foldnes. Begge steder kan jeg vågne op til fuglesang og stilhed, selvom det er inde i byen med biler, mennesker og huse. Det er dejligt at kunne gå ud i haven og se ud over vandet og føle, at jeg er langt ude på landet, selvom det nærmeste indkøbscenter ligger få hundrede meter væk.

Hvis du får besøg og skulle vise byen – hvad ville du så vise frem?
Jeg ville tage dem med ud på fisketur i vores båd. Sejle ud til holmene ved ni-tiden om aftenen, for da er solen så flot og vandet er som regel helt stille. Fuglekvidder kan stadig høres, for vi er tæt på land, men alligevel er der ensomt på det stille vand. Jeg ville sejle længere ud og vise skærgården og horisonten, hvor havet og solen mødes. Det er noget af det flotteste jeg ved. Hvis vi ikke kunne sejle, ville jeg tage dem med op på et fjeld, der hedder Liatårnet, det højeste fjeld på Sotra. Her er der en fin udsigt over havet mod vest, Bergen by mod øst, og ellers bare hav og øer. Alt bliver så småt deroppe…

Hvad kan du ellers lide at lave?
Jeg elsker karate. Og at skrive, noveller og digte. Jeg kan lide at skrive om hverdagssituationer, kærlighed og krimi. Når jeg skriver krimi, plejer jeg altid at lade handlingen foregå i et område, hvor jeg selv har været, sådan at jeg kender gaderne og mulighederne der. Så bliver det sjovere og mere spændende at skrive, jeg kan virkelig leve mig ind i det og gøre det mere ægte. Hvis jeg ikke vil skrive en hel novelle, kan jeg finde på at tage en hel normal situation, som for eksempel at gå ned af trappen, og gøre det til et tankereferat fra en person, og krydre det lidt hist og pist med nogle anderledes vinkler.

Hvad kan du udtrykke i dine skriverier, som du ellers ikke kan få ud?
Følelser, og gerne en beskrivelse af en stemning jeg synes er vanskelig, som jeg ikke kan udtrykke mundtligt. At kunne formulere mig på en sådan måde, at jeg kan blive glad af at læse det igen på et senere tidspunkt. Ingen ville kunne forstå det, hvis jeg sagde, at jeg gerne vil være en sommerfugl, men hvis jeg skriver det ned, kan jeg bedre forklare det jeg mener på en enkel og præcis måde. Når jeg skriver, bliver det gemt, og jeg har noget fint at se tilbage på.

Karate, sagde du. Er du nådesløs?
Når jeg træner karate er jeg i min egen lille boble. Kun mig, bevægelserne jeg laver og instruktionerne fra træneren tæller. Fuld kropskontakt er ikke tilladt, så når vi går mod hinanden har vi altid kontrol, og respekt for modstanderen. Et lille spark i maven er fint, og det skal til for at få adrenalinet op før konkurrence. Da skal man ikke være for nådesløs. Ikke at have kontrol bliver set som respektløst over for modstanderen og klubben, for en af hovedreglerne er, at man ikke bare må fare løs på modstanderen med fuld styrke. Nådesløs er jeg hvis jeg træner alene og vil have mine følelser ud. Så plejer jeg som regel at se en person foran mig, og så kører jeg bare løs.

Hvorfor kan du lide at se SKAM?
Serien er meget gennemført, og karaktererne er meget forskellige, men godt lavet ud fra de personligheder, der kan være i en gruppe af venner, i klassen eller andre steder. Jeg kan se mig selv i nogle af Noora og Sanas værdier og personligheder, for eksempel at de ikke drikker alkohol og at de er bevidste om, hvad de selv mener og tænker. Når jeg ser SKAM kan jeg godt tænke ”jeps, jeg er vist ikke alene”.

Er der noget i dit liv, du synes er pinligt?
Jeg synes i hvert fald det er pinligt, at jeg er så bange for edderkopper! Da jeg var tre år, trådte jeg på en edderkop midt om natten, og den hang fast i min uldsok. Jeg prøvede at tage den af, men den ville ikke slippe. Jeg skreg, og edderkoppen gav ikke slip før min far kom og tog den. Siden da har jeg været bange for edderkopper, selvom jeg godt ved, at de ikke er farlige.

Dette bør du ikke gå glip af i Bergen

Leonora Tuvin, Bergen

Leonora Tuvin, Bergen.
Photo: Alexander Benjaminsen
Leonora Tuvin, Bergen

Leonora Tuvin, Bergen.
Photo: Alexander Benjaminsen
Leonora Tuvin, Bergen

Leonora Tuvin, Bergen.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om SKAM

SKAM er en norsk dramaserie, der handler om dagligdagen for en række elever på Hartvig Nissen-skolen, et gymnasium i bydelen Frogner i det vestlige Oslo. Serien er skabt af NRK - det norske svar på DR.

Mød de unge

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen