Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Woman standing on the Nigardsbreen glacier
Nigardsbreen.
Photo: Karl Eirik Haug / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norge er fyldt med dygtige folk, som yder en stor indsats for at gøre din tur både sikker og bæredygtig. Her kan du møde ti af dem og komme med bag kulisserne, hvor de arbejder med alt fra gletsjervandring til hvalsafari.

Sikkerhed og bæredygtighed i centrum

1. Gletsjerguiden

Linn Larsson, Nigardsbreen

Hun er vores rollemodel, leder og heltinde. I hvert fald de næste fem timer. Linn Larsson er certificeret gletsjerguide hos Jostedalen Breførarlag. Hun er ved at forsyne os med udstyr til den oplevelse, vi længe har set frem til – en vandretur på enorme isterninger skabt af naturens hånd. 'Vi' er en gruppe på tolv ivrige deltagere fra Kina, USA, Frankrig, Italien og Norge.

Den mægtige Nigardsbræ er en udløber af Jostedalsbræen, den største gletsjer på det europæiske fastland. I den skarpe morgensol virker den mere imponerende end de mest berømte bygningsværker i verden. "Jeres sikkerhed," siger Linn med et smil, "er det allervigtigste i dag. Så hør godt efter."

Linns opgave består først og fremmest i at føre os sikkert op af den stejle bræ og ned igen efter fem timers vandring. Isøkserne får os til at se ret seje ud, og vi føler os helt stolte.

Linn Larsson, Nigardsbreen
Linn Larsson, Nigardsbreen.
Photo: Karl Eirik Haug / visitnorway.com

"Sørg for at holde øksen nedad, så spidsen vender bagud. I må aldrig lægge den fra jer på isen, for overfladen er så glat, at øksen nemt glider væk," forklarer Linn med rolig, men fast stemme.

Så er der klatrejernene, som ligner noget fra en rustning – en slags jernsandaler med pigge, der griber godt fast i underlaget. Trin for trin viser Linn os, hvordan vi får dem til at sidde rigtigt stramt rundt om vores nyindkøbte vandrestøvler.

Hele gruppen bindes sammen med et langt, kraftigt sikkerhedsreb gjort fast på vores seler, der ligner en besynderlig blanding af læderbælter og undertøj.

Linn og hendes kollega tjekker grundigt efter, at alle er iført varmt, vindtæt tøj, inden hun tålmodigt svarer på vores mange spørgsmål. Langsomt og i gåsegang begynder vi vandringen op af bræen.

Den 27-årige guide har tre års erfaring med gletsjervandring. Hver morgen sender turarrangøren op til ti fagfolk ud for at teste ruterne på isen, inden de begynder dagens vandreture.

"Husk, at det er voldsomme ting, vi har med at gøre: En kubikmeter is vejer et ton," siger Linn. På selve gletsjeren, Jostedalsbræen, er isen op til 600 meter tyk. Dens mest kendte udløber, Nigardsbræen, bevæger sig ned mod dalen med omtrent en meter om dagen. Man forventer, at den vil skrumpe med helt op til 70 meter i år frem for cirka 30 meter inden for et normalt år. "Nu skal I koncentrere jer!" råber Linn.

Vi løfter forsigtigt vores støvleklædte fødder hen over de smalle sprækker, der går ti meter eller endnu længere ned i isen. En halv time senere står vi endelig mere trygt på gletsjerens plateau.

"Er I klar til at smile til fotografen?" Linn snupper deltagernes kameraer og smartphones efter tur og hjælper os med at forevige det store øjeblik. Så snart vi har fast grund under fødderne igen, ryger der masser af isbilleder ud på de sociale medier, så andre kinesere, russere, amerikanere og folk i resten af verden kan se med.

Tiden er inde til, at Linn får isøkserne tilbage, selvom vi ikke er meget for det. Her bagefter føles det, som om vores gletsjervandring var ganske krævende (som forventet), men også ret ukompliceret. Alt sammen takket være Linns omhyggelige forberedelser og vigtige sikkerhedsforanstaltninger.

Her kan du møde nogle af de andre professionelle folk, der lægger lige så meget vægt på sikkerhed og bæredygtighed som Linn.

2. Redningslederen

Sverre Molven, Røde Kors redningshold, Odda

Sverre Molven
Sverre Molven.
Photo: Sverre Molven

Hvis du ser omridset af Sverre Molven på din tur til Norge, er det sandsynligvis fordi, du har brug for hjælp i en farlig situation. Sverre er en af de flere hundrede mænd og kvinder hos Norges Røde Kors, der kommer nødstedte turister til undsætning.

Du vil være meget bedre stillet ved at følge hans gode råd om, hvordan du undgår uønskede situationer. Den slags kan opstå, når vejret pludselig slår om, hvis det bliver tidligt mørkt, hvis vandreturen tager længere tid end forventet eller på grund af andre uheldige overraskelser, der kan gå ud over hele din ferie.

"Forud for turen skal du orientere dig om præcis den form for vandring, du vil ud på – og du skal sætte dig ind i alle detaljerne. Sørg for at have ekstra varmt tøj med i rygsækken i tilfælde af, at du bliver våd og kold. Tag så meget mad og drikke med, at der er nok til den værst tænkelige situation," siger Sverre Molven. "Og lyt altid til, hvad de lokale folk har at sige." Det er godt at vide, at Sverre og hans kolleger findes, men de kan slippe for strabadserne med at rykke ud i nødsituationer, hvis du planlægger din tur fornuftigt fra starten.

3. Den frivillige

Jorid Rajala, Den Norske Turistforening

Jorid Rajala
Jorid Rajala.
Photo: DNT / Jorid Rajala

Når du tager ud at vandre i den norske natur, har du mere end 20.000 kilometer afmærkede stier at vælge imellem.

Du ved, at du er på rette spor, når du bliver ved med at støde på varder, klippevægge, træer og pæle markeret med håndmalede "T"-symboler. Dette vigtige bogstav er det velkendte symbol for Den Norske Turistforening (DNT) – landets største organisation for udendørsaktiviteter.

Frivillige medlemmer som Jorid Rajala sørger for, at de praktiske T-skilte bliver vedligeholdt og malet op med jævne mellemrum, så du altid kan vandre trygt og finde vej tilbage til basen, inden det bliver alt for mørkt.

4. Den miljøvenlige hyttevært

Marius Haugaløkken, Gjendesheim, Jotunheimen

Marius Haugaløkken, Gjendesheim
Marius Haugaløkken, Gjendesheim.
Photo: Kristoffer Mæle Thuestad

"Bæredygtighed er vores livsnerve," siger Marius Haugaløkken. Siden 2011 har han stået for driften af den bemandede hytte Gjendesheim, som ligger ved den naturlige adgangsvej til fjeldområdet Jotunheimens østlige del.

Gjendesheim bruger en syvpersoners elbil til at hente gæster i, og de har for nylig installeret en ny ladestander til private elbiler. Restauranten serverer frisklavet mad af råvarer, der hovedsageligt stammer fra lokale producenter. "Det er måske nok lidt dyrere og mere besværligt at få fat i, men det er det hele værd," siger Marius Haugaløkken. Han er holdt op med at sælge vand på flaske. "Vores postevand er den reneste drikkevare, du kan tage med på fjeldvandring."

Gjendesheim, som fejrede 140-års jubilæum i 2018, er DNT's mest besøgte hytte. Hos Gjendesheim samarbejder man også med andre hytter i området om det såkaldte Besseggen-patruljeprojekt, hvor en faglært person hjælper vandrerne med at komme sikkert hjem efter en dag i fjeldet. "Det er lykkedes os at opfylde vores mål, nemlig at undgå farlige situationer, hvor turisterne bliver alt for kolde eller usikre på, hvor stien er," forklarer Marius Haugaløkken.

5. Hundeslædeføreren

Trine Lyrek, Trasti & Trine hundeslædeture, Alta

Trine Lyrek
Trine Lyrek.
Photo: Trine Lyrek

"Vores firma, Trasti & Trine, tilbyder hundeslædeture med vægt på informative oplevelser og ren fornøjelse. Vores gæster skal have fokus på deres egne præstationer og en dyb respekt for dyrene og naturen. For eksempel involverer vi gæsterne aktivt, når de selv skal gøre hundene og slæderne klar inden turen. Takket være vores store erfaring har vi en god føling for hver enkelt gæsts kompetencer," siger Trine.

Trine og hendes stab serverer også økologisk mad lavet på lokale råvarer. "Uanset om du spiser morgenmad, frokost i fjeldet eller syv retter i restauranten, kan vi fortælle dig, hvor hver eneste ingrediens stammer fra," fortæller Trine ivrigt. Som en ekstra bonus bruger lokalbefolkningen i den lille by Alta nu også sommercaféen og bageriet som populære steder at mødes. "Det betyder alt sammen rigtig meget for os," tilføjer Trine.

6. Færgemanden

Johannes Borlaug, Fjord1, Sognefjord

Johannes Borlaug, Fjord1
Johannes Borlaug, Fjord1.
Photo: Karl Eirik Haug / visitnorway.com

"Kør bilen på plads i køen!" råber Johannes Borlaug, som er ansvarlig for at holde styr på færgedækket, hvor han har arbejdet de sidste 30 år.

"Det holder mig ung, når jeg løber rundt her fra for til agter på de mange 15-minutters sejladser over Sognefjord," siger han, inden han forsvinder ind mellem de tætpakkede biler og busser.

Ligesom resten af besætningen har han ansvaret for passagerernes sikkerhed. I dag indgår nøgleordet 'bæredygtighed' også for alvor i virksomheden. Færgeselskaber som Fjord1 udfaser nemlig de traditionelle dieseldrevne skibe og er nu ved at få bygget miljøvenlige elfærger. Nogle af disse nye færgetyper besejler allerede de norske fjorde, hvor både besætninger og passagerer har taget varmt imod dem.

7. Fjeldhyttens værtinde med passion for lokal mad

Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu, Jotunheimen

Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu
Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu.
Photo: Mari Kolbjørnsrud

Det er ganske vist – den stolthed over lokale madvarer, der har grebet nordmændene i de senere år, er også nået op i fjeldene.

Solbjørg Kvålshaugen har drevet turisthytten Fondsbu i den sydlige del af fjeldområdet Jotunheimen i mere end 10 år. Fondsbu har altid været kendt for at have et passioneret forhold til friske råvarer. Højdepunkterne i deres tre- eller fireretters middage er ofte lam, kalvekød og renkød fra lokale producenter og ørred fra den nærliggende sø, Bygdin.

"Her på Fondsbu får du mad, vi selv har lavet med kærlighed og respekt for vores gæster," lover Solbjørg Kvålshaugen. Som bestyrer af Fondsbu har hun også medvirket i den populære norske TV-dokumentarserie 'Fjellfolk', hvor seerne fik et kig ind i den travle dagligdag på landet.

8. Naturvejlederen

Henrik Lilleheim, parkeringspladsen for fjeldvandring til Kjerag

Henrik Lilleheim
Henrik Lilleheim.
Photo: Henrik Lilleheim

Flere og flere af de parkeringspladser, hvor vandreruterne til kendte naturseværdigheder starter, har nu sine egne 'vagter' eller rettere naturvejledere, der yder en vigtig service på stedet.

Henrik Lilleheim står klar til at tage imod dig på parkeringspladsen Øygardsstøl. Her vil han forklare, at ruten til den populære Kjeragbolten er 11 kilometer ud og hjem, at det er en vandretur på mellem seks og ti timer, og at den omfatter stigninger på 800 meter i alt. Nogle steder skal du ved egen hjælp trække dig op med en wire.

"Jeg prøver aldrig at få tingene til at lyde lettere, end de er," siger han. "Jeg tjekker altid, om vandrerne har det rigtige udstyr. Det er før hændt, at jeg har givet folk besked på at vende om og komme tilbage med bedre udrustning. Min vigtigste opgave som naturvejleder er at hjælpe dig med at få en fantastisk oplevelse. Service og sikkerhed går hånd i hånd, når man vil have en unik og usædvanlig oplevelse i den norske natur," tilføjer Henrik med et smil.

9. Sneeksperten

Mads Mørch, Oslo Vinterpark, Oslo

Mads Mørch
Mads Mørch.
Photo: Ina Mørch

"Vi satser på at blive det det første alpinanlæg med CO2-neutral drift," siger Mads Mørch.

"På trods af, at anlæggene for nylig er blevet udbygget kraftigt, bruger vi ikke mere energi, end vi gjorde i 2002. I 2012 var Oslo Vinterpark banebrydende inden for overgangen til elektrisk transport, da vi indførte den første eldrevne snescooter i Norge."

Parkens nye snekanoner forventes at være mere energieffektive end dem, de erstatter.

"Sidst, men ikke mindst, opfordrer vi altid vores ansatte og de stadigt flere gæster til at benytte kollektiv transport. Overordnet set har vi Miljøfyrtårn-certificering i henhold til det anerkendte norske miljømærke af samme navn," fortæller Mads, inden han suser ned ad bakken på den friske sne, han selv har haft fornøjelsen af at præparere.

10. Kaptajnen

Geir Maan, Whale Safari Andenes

Captain Geir Maan, Andenes Whale Safari
Captain Geir Maan, Andenes Whale Safari.
Photo: Andenes Whale Safari

"Selvfølgelig bruger mit mandskab og jeg al vores erfaring, så vi kan nærme os hvalerne uden at forstyrre dem i deres naturlige omgivelser," siger Geir Maan. Han er kaptajn på en af bådene hos den største udbyder af de populære hvalsafarier, hvor turisterne får chancen for at komme helt tæt på de norske farvandes majestæter. Og sikke et syn! Disse giganter kan nå en vægt på omkring 60 tons.

Arrangører af hvalsafariture i Norge følger først og fremmest de retningslinjer, der er udarbejdet af The International Whaling Commission og The Whale and Dolphin Conservation Society.

Desuden har de fleste selskaber selv indført strenge metoder, tilpasset de lokale forhold med respekt for dyrelivet og miljøet. "Hos Whale Safari Andenes har det udmøntet sig i forskellige tiltag, for eksempel at vi løbende arbejder på at mindske støj og forurening. Vi holder også en respektfuld afstand til hvalerne i enhver situation," siger kaptajn Maan, inden han står til havs med en ny gruppe spændte passagerer.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen