Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo
Oslo.
Photo: Kurt Hamann / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Fakta og tal

Her finder du baggrundsinformation om Norge, herunder landets geografi, historie, dyreliv, vintersport, Nobels Fredspris, jul, kongefamilien og mere.

Historie

11.000 år siden: Første spor efter menneskelig bebyggelse i Nord-Norge
800–1066: Vikingetiden 1030: Olaf Haraldsson dræbes ved Slaget på Stiklestad. Han var drivkraften bag Norges konvertering til Kristendom, og blev senere kanoniseret, og kendt som Skt. Olav.
1349: Den sorte død slår halvdelen af Norges indbyggere ihjel
1450: Norge lægges under det danske rige. Her skulle landet forblive de næste
400 år 1814: Løsrivelse fra Danmark. Freden i Kiel overdrager Norge til Sverige. Den norske grundlov skrives 1825: Den første norske immigrationsbølge til USA. Den store udvandring starter
1905: Unionen med Sverige opløses og Norge bliver uafhængig
1960erne: Der findes olie i Nordsøen, en opdagelse der ændrer landets formuer betragteligt
1972: Norge stemmer nej til EU-medlemskab (dette gentages i 1994)
1994: Vinter-OL afholdes i Lillehammer

Fjorde

Norge har den højeste koncentration af fjorde i verden, og der findes ikke noget sted på jorden med lige så mange fjorde som i Vest-Norge. Fjordene blev formgivet af gletsjernes tilbagetog og senere fyldt med havvand, og har sidenhen gjort Norge berømt.

To af fjordene, Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, optræder på UNESCOs verdensarvsliste. Sognefjorden, den længste, og Hardangerfjorden, kendt for sine kirsebær og æbletræer, er blandt de mest besøgte. Men Lysefjorden lige udenfor Stavanger (hjemsted for den berømte Preikestolen) og Nordfjorden længere mod nord er også populære feriedestinationer.

Magasinet National Geographic har udråbt fjordene til 'verdens bedste uspolerede rejsedestination', og den respekterede amerikanske avis Chicago Tribune har inkluderet Norges fjorde på dens liste Syv Naturvidundere.

Nordlys og midnatssol

Nordlys (Aurora Borealis) er et almindeligt naturfænomen, der kan observeres nord for polarcirklen fra sent efterår til tidligt forår. Nordlysbæltet strækker sig fra Lofoten i Nord-Norge og følger kysten hele vejen op til Nordkap. Det betyder, at der ikke findes noget sted på jorden, hvor der er større sandsynlighed for at se nordlyset end i Nord-Norge, hvor det ene sted kan være lige så godt som det andet.

Om sommeren derimod går solen ikke ned nord for polarcirklen, hvilket betyder at besøgende i Nord-Norge på denne tid af året kan opleve dagslys 24 timer i døgnet - et fænomen der kaldes 'midnatssol'.

Vikinger

Udover at være berømmede for deres bådbyggeri og evner udi sejlads havde vikingerne også et rygte som plyndrere. De var dog også handelsmænd, opdagelsesrejsende og bosættere, og arven fra vikingetiden (år 800-1050) lever videre i Norge. Vikingeskibsmuseet i Oslo huser to af verdens bedst bevarede langskibe af træ, helt tilbage fra det 9. århundrede.

Lofotr Vikingmuseum i Borg på Lofoten-øerne, Karmøy Kulturopplevelser i Rogaland, og Stiklestad Nasjonale Kultursenter i Nord-Trøndelag er alle gode steder at lære mere om vikingernes historie.

Samerne

Samerne er Norges oprindelige befolkning. Samerne, kendt for de farverige klædedragter og deres store rensdyrflokke, har levet i det nordlige Skandinavien i over 10.000 år. I dag har de deres eget parlament i Karasjok (indbyggertal: 3.000 indbyggere), den samiske hovedstad i Norge, der kan fremvise en stortrivende samisk kultur. Rendrift er stadig vigtigt i den samiske kultur, hvor den tilvejebringer kød, pels og transport - slædekørsel med rensdyr er populært i Finnmark om vinteren.

Vintersport

Norges meritter i Vinter-OL kan ikke matches af andre, og i alt har landet vundet 368 medaljer (132 guld, 125 sølv, 111 bronze). Vinter-OL i Lillehammer i 1994 var de bedste nogensinde for Norge, der på hjemmebanen vandt 26 medaljer (10 af guld) og dermed toppede medaljeranglisten. De mest kendte vintersportsatleter i de seneste år tæller blandt andet langrendsløberne Marit Bjørgen og Petter Northug, snowboarderen Terje Håkonsen og den alpine skiløber Aksel Lund Svindal.

Dyreliv

Dyrelivselskere forkæles i Norge, hvor elg, rensdyr, rådyr, los og ræv alle færdes frit. Du kan se ulve i de mest øde egne af Norge, brune bjørne i Pasvikdalen i Finnmark, isbjørne på Svalbard, og endda moskusokse, en efterkommer fra den seneste istid, i Dovre.

Norge huser også to af verdens bedste fugleklipper, Røst og Runde. Den nord-norske halvø Varanger er et andet godt sted for fuglekiggeri, med masser af trækfugle i sæsonen. Hvalsafari er en populær aktivitet i havet ud for Vesterålen.

Kongefamilien

Kong Harald V, Norges konge, og Dronning Sonja har to børn: en søn, Kronprins Haakon, som er gift med Kronprinsesse Mette-Marit, med hvem han har to børn; og en datter, Prinsesse Märtha Louise, som er gift med Ari Mikael Behn, med hvem hun har tre børn.

Nobels Fredspris

Nobels Fredspris uddeles af den norske Nobel Komité, og er den eneste Nobelpris der ikke gives i Stockholm. Prisuddelingen, hvor modtageren leverer sin takketale, foregår hvert år den 10. december på Oslos Rådhus, samme dato som Alfred Nobel døde i 1896.

I 2018 blev prisen givet til Denis Mukwege og Nadia Murad for deres kamp mod seksuel vold som et våben i bevævnede koflikter. Andre prismodtagere de senere år er blandt andet USA's tidligere præsident Barack Obama, børnerettighedsforkæmperne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, den kinesiske dissident Liu Xiaobo og kvindesagsforkæmperne Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman.

Ofte gives fredsprisen til en organisation frem for enkeltpersoner - for eksempel gik prisen til ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) i 2017, OPWC (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) i 2013, og til den Europæiske Union i 2012.

17. maj, Norges nationaldag

Efter at have været under dansk styre i 400 år fik Norge sin egen grundlov, underskrevet på Eidsvoll den 17. maj 1814, og indgik derefter en løs union med Sverige. Selvom landets fulde uafhængighed måtte vente indtil 1905, forbliver dagen for underskrivelsen af grundloven Norges officielle nationaldag. Nu om dage fejres den med børneoptog (ikke militære parader) og festivitas over hele Norge. Traditionelle bunader (nationale klædedragter) bæres af mange nordmænd den 17. maj.

Fiskeri

Enestående ferskvands- og dybhavsfiskeri gør Norge til en helt speciel destination for lystfiskere. Lige siden de første britiske lystfiskere fandt vej til Norge i den første halvdel af det 19. århundrede, har Norge været et af lystfiskernes favoritsteder. Her finder man alt, hvad man har brug for til en fantastisk fiskeferie: et bredt udvalg af fiskefyldte farvande, en uberørt natur, og - ikke mindst - store fisk.

En tur til Norge giver gode muligheder for at fange enorme laks, ørreder, gedder, torsk og helleflyndere - foruden de mange andre fiskearter. En kyststrækning på 83.281 kilometer, over 400 lakseførende elve og utallige andre elve og søer at fiske i, gør sammen med et begrænset pres på det meste fiskeri, at fisken kan trives og vokse sig stor. Den norske kyst er også kendt for de enorme mængder 'skrei' (torsk), der dukker op i februar/marts måned hvert år for at gyde.

Polarcirklen og Nordkap

At krydse polarcirklen og at stå på Nordkap, Europas nordligste punkt, er på mange rejsendes lister over ting man bare skal gøre i Nord-Norge.

Jul i Norge

Tiden op til jul er en speciel tid i Norge. Stearinlys lyser hjemmene op i de kolde, mørke vintermåneder. De fleste norske byer har julemarkeder, sæsonbestemte koncerter og udstillinger på denne tid af året.

Oslos største julemarked er på Folkemuseet på Bygdøy. Bergen derimod er kendt for sin honningkageby, som opbygges hvert år på Torgallmenningen. Minebyen Røros i Østlandet er et magisk sted at besøge i december, og Tregaardens julehus i Drøbak er Skandinaviens eneste helårsåbne julebutik.

Typisk julemad er blandt andet ribbe (en slags flæskesteg), pinnekjøtt (saltet og tørret (til tider røget) lammeribben) og lutefisk (tørfisk der er blødgjort i vand og lud før tilberedning).

Generelt

Styreform: Konstitutionelt monarki og parlamentarisk demokrati
Statsoverhoved: Statsminister Erna Solberg
Indbyggertal: 5.312.343 indbyggere (pr. august 2018)
Hovedstad: Oslo
Vigtigste turistbyer: Oslo (676.462 indbyggere), Bergen (280.203), Stavanger/Sandnes (210.241), Trondheim (194.051), Kristiansand (91.331), Tromsø (76.062), Ålesund (47.700).
Sprog: Norsk bokmål, nynorsk og sami
Religion: Den norske kirke (protestantisme)
Valuta: Norske kroner (NOK) 1 krone = 100 øre
Tidszone: Greenwich Mean Time (GMT) +1 time
Nationaldag: 17. maj

Læs mere i brochuren 'Dette er Norge 2018' fra det norske udenrigsministerium.

Geografi

Område: 385.155 kvadratkilometer
Kystlinje: Norges kystlinje strækker sig over 25.148 kilometer; uden fjorde og bugter ville kystlinjen dog kun være 2.532 kilometer
Største sø: Mjøsa, 362 kvadratkilometer
Længste elv: Glomma, 600 kilometer
Højeste punkt: Galdhøpiggen, 2.469 meter
Største gletsjer (også det europæiske fastlands største): Jostedalsbreen, 487 kvadratkilometer
Længste fjord: Sognefjorden, 204 kilometer
Mest kendte vandfald: Vøringsfossen, 182 meter

12 berømte nordmænd

 • Roald Amundsen (polarforsker)
 • Fridtjof Nansen (polarforsker, videnskabsmand og humanist)
 • Thor Heyerdahl (opdagelsesrejsende)
 • Edvard Grieg (komponist)
 • Ole Bull (musiker)
 • Edvard Munch (kunstner)
 • Henrik Ibsen (dramatiker)
 • Knut Hamsun (forfatter)
 • Gro Harlem Brundtland (politiker)
 • Sonja Henie (skøjteløber og skuespillerinde)
 • a-ha (popband)
 • Jo Nesbø (kriminalforfatter)

Norske helligdage 2018/2019

  2018 2019
Nytårsdag 1. januar 1. januar
Palmesøndag 25. marts 14. april
Skærtorsdag 29. marts 18. april
Langfredag 30. marts 19. april
Påskedag 1. april 21. april
2. Påskedag 2. april 12. april
Offentlig fridag 1. maj 1. maj
Kristi Himmelfartsdag 10. maj 30. maj
Grundlovsdag 17. maj 17. maj
Pinsedag 20. maj 9. juni
2. Pinsedag 21. maj 10. juni
Juledag 25. december 25. december
2. Juledag 26. december 26. december