Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Ægir, Flåm Ægir, Flåm
Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Flåmsbrygga/Thor Brødreskift
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Historien om de norske mikrobryggeriers megasucces

For ikke så længe siden drak nordmændene den øl, der tilfældigvis var i hanen. Men for nylig er hundredvis af norske mikrobryggerier dukket op, for med internationalt anerkendte mikro-øl at slukke tørsten på de øl-elskende nordmænd.

Original engelsk tekst: Mikael Lunde

Evan Lewis, Ægir, Flåm
Credits
Evan Lewis, Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

Credits
Evan Lewis, Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

Gik du ind på en bar i Norge for ti år siden havde du valget mellem en normal øl… eller slet ingen øl. Kan du ikke lide fadøl? Bare ærgerligt.

”Værre endnu, du kunne holde én finger op – og dermed have bestilt en øl”, siger Evan Lewis, medejer og brygmester på Ægir Bryggeri. ”At have én øl til alle landets smagsløg er jo absurd. Det ville være det samme som hvis der kun blev serveret cheeseburgere som det eneste mad”.

Men spoler du frem til dagens Norge er det en helt anden historie. Interessen for (og tørsten efter) mikrobryggede øl er eksploderet. Nye mikrobryggerier skyder op stort set månedligt, og mange har allerede høstet international anerkendelse.

”Sidst jeg kiggede efter var der registreret 188 små bryggerier i Norge. Det er altså mange. Jeg vil lykønske de norske bryggere – de er nået langt på kort tid”, siger Lewis.

Det startede i USA

Lewis startede som hobby-brygger da han var 17 år gammel og stadig i high school i New York tilbage i 1989. På den tid var revolutionen i ølbranchen allerede godt i gang ’over there’. Senere flyttede han til Californien, hvor han blev vant til at der fandtes en øl for enhver smag og til enhver lejlighed.

For 12 år siden overtog han og konen Aud Melås så en café i Flåm – den lille norske landsby, der ligger så smukt ved fjorden, omgivet af fjelde, langt fra den norske kyst.

Men for øl-entusiasten Lewis var det en kæmpe skuffelse.

”Jeg tænkte, at hvis byen skulle have et værtshus, så skulle vi selv brygge øllene”, siger Lewis. Som sagt, så gjort. Bryggeriet fik navn efter Ægir, der i den nordiske mytologi var konge over havet og brygmester for de andre guder. I dag er det et af Norges førende mikrobryggerier.

Da de startede var den norske øl-revolution allerede ved at tage form.

Ægir, Flåm
Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

En samlet indsats

For ti år siden ville en nordmand have tabt kæben over udvalget af øl på landets pubber og barer – nogle gange over hundrede forskellige, varierende i type, fra den klassiske pilsnerøl til spontant gærede surøl, portere og en lang række hvedeøl og pale ales. Og ofte brygges øllen inde ved siden af.

”Det er ret normalt, ja. Importen af øl er også steget enormt”, siger Tore Nybø. Han er CEO på Nøgne Ø, mikrobryggeriet der ofte krediteres for at have startet hele bølgen i Norge.

Nøgne Ø blev grundlagt i Grimstad i det sydøstlige Norge i 2002. Da Nybø købte sig ind i bryggeriet et par år senere var det tæt på konkurs.

”Der var ikke noget marked for specielle øl. Vi distribuerede selv vores øl fra vores privatbiler, samt i Vinmonopolets butikker”. Også Nybø var allerede hjemmebrygger på det tidspunkt.

Ved hjælp af en samlet indsats fra alle bryggeriets medstiftere, venner og bekendte lykkedes det for det lille firma at overvinde de svære tider og faktisk opskalere produktionen.

Selvom Nøgne Ø i dag har en stor produktion af de såkaldte mikroøl, anses bryggeriet stadig for at frembringe nogle af de bedste øl på markedet, i følgeskab med for eksempel Haandbryggeriet, Lervig, Austmann, Kinn – og Ægir. ”Succesen er ikke mindst på grund af den store åbenhed og gennemsigtighed i branchen”, siger Nybø, der bifalder samarbejdet og følelsen af sammenhold mellem konkurrenterne – eller ’kollegerne’, som de siger.

Ægir, Flåm
Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga
Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad
Credits
Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad.
Photo: Nøgne Ø

Credits
Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad.
Photo: Nøgne Ø

En helt ny verden at opdage

Mikrobryggerier dukker op i stor stil over hele verden og brygger gode øl, men det er ikke givet, at disse øl vinder indpas i Norge.

”Det værste der kunne ske er, at nogle bryggerier leverer nogle øl under gennemsnittet, og at de der smager dem derfor synes, at disse mikroøl ikke er noget for dem. Heldigvis har kvaliteten af øllene fra de norske mikrobryggerier altid været høj”, siger Evan Lewis.

Tore Nybø er enig: ”Vores motto er at vi nægter at gå på kompromis. Det har kostet os mange liter øl gennem årene. Men hvis vi sendte en gennemsnitlig øl på markedet, ville det skade hele branchen”.

Ifølge Nybø eksploderede trenden i Norge for omkring fire-fem år siden. Mange øldrikkere er nu meget bevidste om, hvilken slags øl de skyller ned, de eksperimenterer med forskellige typer og smagsvarianter, og nogle prøver endda kræfter med lidt hjemmebryggeri.

”Der er så meget at opdage, når man først er kommet godt i gang og skummet har lagt sig. Lidt efter lidt vil du smage og opleve øl på en helt ny måde”, siger han. ”Når jeg mødes med mine venner har vi typisk fire forskellige slags øl med hver, og vi smager omkring en deciliter ad gangen”.

”Det er så meget mere givende end hvis vi alle sad med hver vores sixpack”.

Sådan kommer du i gang

Flere og flere brygger deres egne øl. ”At brygge er socialt, det er sjovt, og det er let at prøve – med simple midler”, siger Tore Nybø. Her er nogle tips til hvordan du kommer i gang.

For det første bør du undersøge, om du kender nogle der allerede brygger. ”Hvis ja, så er det et godt udgangspunkt”, siger Nybø.

”Men uanset hvad, bør du ikke blive skræmt over ikke at have kolde opbevaringsrum eller andre faciliteter. Da jeg startede, gjorde jeg det derhjemme ved hjælp af store pander og kølebokse. Det er lettest at starte med at brygge ale, for de skal gære ved stuetemperatur”, siger han.

Evan Lewis anbefaler at kigge forbi butikker med speciale i hjemmebryggeri for at få gode råd, det rette udstyr og bøger om emnet. Så skulle man være godt klædt på. ”Det er vigtigt at tage sig god tid, at lære af sine fejl, og at brygge med andre – så kan I dele oplevelserne. Og vær ikke bange for at fejle. Man kan altid starte forfra”, siger han.

”Man bør tage nogle forholdsregler når det kommer til desinfektion, renlighed og nøjagtighed – det er dét, der adskiller en god brygmester fra gennemsnittet. Men det har aldrig været lettere end nu. Det er verdens bedste tidsfordriv”, siger Lewis.  

Bryggeprocessen

Her er Evan Lewis’ hurtige sammenkog af bryggeprocessen.

”Hovedingrediensen i øl er malt – det vil sige spiret og tørret korn, hovedsageligt byg. Et malteri spirer og tørrer kornkernerne, for at udvikle enzymer der er vigtige for bryggeprocessen. Derefter valses malten – vi har 22 forskellige slags på Ægir – og blander den med varmt vand så man får en slags grød kaldet mæsk”.

”I mæskningen forvandler enzymerne stivelsen til maltose. Den deraf følgende væske kaldes urt. Urten koges, og der tilsættes humle på nøje planlagte tidspunkter for at får den rette aroma, bitterhed og smag. Humle er øllens krydderi”.

”Derefter afkøles urten til den korrekte fermenteringstemperatur (mellem 8 og 25 grader, afhængig af øltypen), og der tilsættes gær. Over de følgende dage vil gæren omsætte sukkeret til alkohol, kuldioxid og smag”.

Find dit lokale mikrobryggeri

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad