Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatning

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

  Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

  Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

  Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

  Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

 • Offers

Search
or search all of Norway
A serving of different beers and foods at Ægir in Flåm, Fjord Norway
A serving of different beers and foods at Ægir in Flåm.
Photo: Flåmsbrygga / Thor Brødreskift

For ikke så længe siden drak nordmændene den øl, der tilfældigvis var i hanen. Men for nylig er hundredvis af norske mikrobryggerier dukket op, for med internationalt anerkendte mikro-øl at slukke tørsten på de øl-elskende nordmænd.

Original engelsk tekst: Mikael Lunde

Mikrobryggerierne: En revolution

Gik du ind på en bar i Norge for ti år siden havde du valget mellem en normal øl… eller slet ingen øl. Kan du ikke lide fadøl? Bare ærgerligt.

”Værre endnu, du kunne holde én finger op – og dermed have bestilt en øl”, siger Evan Lewis, medejer og brygmester på Ægir Bryggeri. ”At have én øl til alle landets smagsløg er jo absurd. Det ville være det samme som hvis der kun blev serveret cheeseburgere som det eneste mad."

Men spoler du frem til dagens Norge er det en helt anden historie. Interessen for (og tørsten efter) mikrobryggede øl er eksploderet. Nye mikrobryggerier skyder op stort set månedligt, og mange har allerede høstet international anerkendelse.

”Sidst jeg kiggede efter var der registreret 188 små bryggerier i Norge. Det er altså mange. Jeg vil lykønske de norske bryggere – de er nået langt på kort tid”, siger Lewis.

”At have én øl til alle landets smagsløg er jo absurd. Det ville være det samme som hvis der kun blev serveret cheeseburgere som det eneste mad."

Evan Lewis in his brewery, Ægir, Flåm, Fjord Norway
Evan Lewis, Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift / Flåmsbrygga

Det startede i USA

Lewis startede som hobby-brygger da han var 17 år gammel og stadig i high school i New York tilbage i 1989. På den tid var revolutionen i ølbranchen allerede godt i gang ’over there’. Senere flyttede han til Californien, hvor han blev vant til at der fandtes en øl for enhver smag og til enhver lejlighed.

For 12 år siden overtog han og konen Aud Melås så en café i Flåm – den lille norske landsby, der ligger så smukt ved fjorden, omgivet af fjelde, langt fra den norske kyst.

Men for øl-entusiasten Lewis var det en kæmpe skuffelse.

”Jeg tænkte, at hvis byen skulle have et værtshus, så skulle vi selv brygge øllene”, siger Lewis. Som sagt, så gjort. Bryggeriet fik navn efter Ægir, der i den nordiske mytologi var konge over havet og brygmester for de andre guder. I dag er det et af Norges førende mikrobryggerier.

Da de startede var den norske øl-revolution allerede ved at tage form.

Sådan kommer du i gang

Flere og flere brygger deres egne øl. ”At brygge er socialt, det er sjovt, og det er let at prøve – med simple midler”, siger Tore Nybø. Her er nogle tips til hvordan du kommer i gang.

For det første bør du undersøge, om du kender nogle der allerede brygger. ”Hvis ja, så er det et godt udgangspunkt”, siger Nybø.

”Men uanset hvad, bør du ikke blive skræmt over ikke at have kolde opbevaringsrum eller andre faciliteter. Da jeg startede, gjorde jeg det derhjemme ved hjælp af store pander og kølebokse. Det er lettest at starte med at brygge ale, for de skal gære ved stuetemperatur”, siger han.

Evan Lewis anbefaler at kigge forbi butikker med speciale i hjemmebryggeri for at få gode råd, det rette udstyr og bøger om emnet. Så skulle man være godt klædt på. ”Det er vigtigt at tage sig god tid, at lære af sine fejl, og at brygge med andre – så kan I dele oplevelserne. Og vær ikke bange for at fejle. Man kan altid starte forfra”, siger han.

”Man bør tage nogle forholdsregler når det kommer til desinfektion, renlighed og nøjagtighed – det er dét, der adskiller en god brygmester fra gennemsnittet. Men det har aldrig været lettere end nu. Det er verdens bedste tidsfordriv”, siger Lewis.  

Ægir on a snowy evening, Flåm, Fjord Norway
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift / Flåmsbrygga

En samlet indsats

For ti år siden ville en nordmand have tabt kæben over udvalget af øl på landets pubber og barer – nogle gange over hundrede forskellige, varierende i type, fra den klassiske pilsnerøl til spontant gærede surøl, portere og en lang række hvedeøl og pale ales. Og ofte brygges øllen inde ved siden af.

”Det er ret normalt, ja. Importen af øl er også steget enormt”, siger Tore Nybø. Han er CEO på Nøgne Ø, mikrobryggeriet der ofte krediteres for at have startet hele bølgen i Norge.

Nøgne Ø blev grundlagt i Grimstad i det sydøstlige Norge i 2002. Da Nybø købte sig ind i bryggeriet et par år senere var det tæt på konkurs.

”Der var ikke noget marked for specielle øl. Vi distribuerede selv vores øl fra vores privatbiler, samt i Vinmonopolets butikker”. Også Nybø var allerede hjemmebrygger på det tidspunkt.

Ved hjælp af en samlet indsats fra alle bryggeriets medstiftere, venner og bekendte lykkedes det for det lille firma at overvinde de svære tider og faktisk opskalere produktionen.

Selvom Nøgne Ø i dag har en stor produktion af de såkaldte mikroøl, anses bryggeriet stadig for at frembringe nogle af de bedste øl på markedet, i følgeskab med for eksempel Haandbryggeriet, Lervig, Austmann, Kinn – og Ægir. ”Succesen er ikke mindst på grund af den store åbenhed og gennemsigtighed i branchen”, siger Nybø, der bifalder samarbejdet og følelsen af sammenhold mellem konkurrenterne – eller ’kollegerne’, som de siger.

Brewing tanks at Ægir, Flåm, Fjord Norway
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift / Flåmsbrygga

En helt ny verden at opdage

Mikrobryggerier dukker op i stor stil over hele verden og brygger gode øl, men det er ikke givet, at disse øl vinder indpas i Norge.

”Det værste der kunne ske er, at nogle bryggerier leverer nogle øl under gennemsnittet, og at de der smager dem derfor synes, at disse mikroøl ikke er noget for dem. Heldigvis har kvaliteten af øllene fra de norske mikrobryggerier altid været høj”, siger Evan Lewis.

Tore Nybø er enig: ”Vores motto er at vi nægter at gå på kompromis. Det har kostet os mange liter øl gennem årene. Men hvis vi sendte en gennemsnitlig øl på markedet, ville det skade hele branchen."

Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad
Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad.
Photo: Nøgne Ø

Ifølge Nybø eksploderede trenden i Norge for omkring fire-fem år siden. Mange øldrikkere er nu meget bevidste om, hvilken slags øl de skyller ned, de eksperimenterer med forskellige typer og smagsvarianter, og nogle prøver endda kræfter med lidt hjemmebryggeri.

”Der er så meget at opdage, når man først er kommet godt i gang og skummet har lagt sig. Lidt efter lidt vil du smage og opleve øl på en helt ny måde”, siger han. ”Når jeg mødes med mine venner har vi typisk fire forskellige slags øl med hver, og vi smager omkring en deciliter ad gangen."

”Det er så meget mere givende end hvis vi alle sad med hver vores sixpack."

Bryggeprocessen

Her er Evan Lewis’ hurtige sammenkog af bryggeprocessen.

”Hovedingrediensen i øl er malt – det vil sige spiret og tørret korn, hovedsageligt byg. Et malteri spirer og tørrer kornkernerne, for at udvikle enzymer der er vigtige for bryggeprocessen. Derefter valses malten – vi har 22 forskellige slags på Ægir – og blander den med varmt vand så man får en slags grød kaldet mæsk."

”I mæskningen forvandler enzymerne stivelsen til maltose. Den deraf følgende væske kaldes urt. Urten koges, og der tilsættes humle på nøje planlagte tidspunkter for at får den rette aroma, bitterhed og smag. Humle er øllens krydderi."

”Derefter afkøles urten til den korrekte fermenteringstemperatur (mellem 8 og 25 grader, afhængig af øltypen), og der tilsættes gær. Over de følgende dage vil gæren omsætte sukkeret til alkohol, kuldioxid og smag."

Drik dig vej gennem Norge

Man kan blive helt tør i halsen af at rejse. Sluk tørsten med nogle norske drikkevarer!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Smagen af Norge

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen