Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Langt, langt hjemmefra fandt en amerikansk topproducer musik i den stille, arktiske nat under nordlyset. Dette er hans musik til Norge.

Original engelsk tekst: Mikael Lunde​

Han blev udfordret til at genopdage naturens rytme i det norske nord

”Det går ikke så hurtigt som jeg havde troet”, siger Jonathan Brown. Det er efter midnat, og musikforfatteren og -produceren kigger op på det forunderlige nordlys. Det skinner svagt på den mørke, uendelige nattehimmel – som en malermesters bløde penselstrejf.

Sneen er dyb. Stilheden er dybere. Vi er 400 kilometer nord for polarcirklen, i Finnmark nær Alta.

Om sommeren går solen aldrig ned heroppe. Men nu har en fuldmåne taget dens plads. Den sprøde vinterluft bider let vores røde kinder.

John Brown
Foto: CH

To forskellige verdener

Skru tiden en uge tilbage, og den 34-årige musiker befinder sig i sit egentlige miljø. Det er februar, men i metropolen Los Angeles er det allerede stegende hedt, over 30°C.

Musikproduceren, forfatteren og den dobbelt Grammy-nominerede Brown har arbejdet med kunstnere som Pink, Eminem og The Black Eyed Peas.

Men her og nu, i stedet for at arbejde med tidens ypperste popstjerner, har han en helt anden udfordring. Han skal indfange lydene og stemningerne i Nord-Norge – i naturen, i kulturen og i de mange traditioner der findes her.

Opdag, genopdag

Nogle lyde og rytmer er ældgamle. Auroraerne, bølgerne, vinden ved kysten, selve fiskerne og deres bytte – de svævende havørne. Der har boet fiskere ved disse kolde, men altid isfri, kyster i mange tusinde år.

Tænk over det: Der var stærke rytmer i naturen længe før der var mennesker til at blive inspireret af dem. Langt væk fra den moderne musik, langt væk fra computeren, venter de på at blive genopdaget. Og det er, lidt forenklet, grunden til at Brown er i Nord-Norge.

I et flashback til natten under nordlyset gentager Brown: "Det bevægede sig langsommere. Da jeg så, hvordan lyset pulserede, tænkte jeg straks: ’Ah, nu er jeg med.’ Det var sådant et tempo jeg kunne bruge, jeg kunne allerede høre det i mit hoved."

Hvis du er opmærksom, kan du også høre det i hans musik til Norge. Du kan høre det i filmen herunder, på Browns rejse med egen musik som lydspor. Udover denne film er materialet og dens lyd også brugt i en række videoklip fra den arktiske vinter i Nord-Norge. 

Simpelt, fredeligt

Selvom også de fjerneste egne af Norge har moderne bekvemmeligheder og er godt forbundet til omverdenen, findes der ligeledes enorme ødemarker inde i landet, stort set uberørte og utæmmede. Hvis du kan genopdage naturens egne lyde og rytmer, kan du også bevidst slå fra.

Heroppe føles dagligdagens stress og jag langt væk. Som Brown udtrykker det; "Der er fred og ro overalt."

Og musikken er med vilje enkel og stille, men samtidig stærk og sublim.

Tag et par gode høretelefoner på, skru op for lyden og tag med på Browns rejse i den korte film herunder.

Oplev nordlyset

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen