Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Northern Norway Northern Norway
Credits
Northern Norway.
Photo: CH/visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hvordan smager det arktiske Norge? Her er en portion af regionens absolut smagfulde og varierede madkultur.

Original engelsk tekst: Mikael Lunde

Smagen af det arktiske

Nord-Norge bugner af madoplevelser.

Gemt bag den krogede kystlinje og de mange øer, fjorde og skær findes en enorm frossen ødemark, men takket være Golfstrømmen er de arktiske farvande altid isfri og fuld af fisk og skaldyr.

Indbyggerne heroppe er få og langt fra hinanden. Du vil ofte støde på traditionelle samiske rensdyrflokke, snescootere og hundeslæder på langfart.

På din rejse fra kysten og indenlands vil du også kunne se rener og elge, elve fulde af fisk samt forskellige vildtvoksende bær, enebær og purløg – alt sammen med til at inspirere og give smag til det lokale køkken.

Northern Norway
Credits
Northern Norway.
Photo: CH/visitnorway.com

Credits
Northern Norway.
Photo: CH/visitnorway.com

Udbud og efterspørgsel

På mange større og mindre havne langs den nordnorske kyst overdrager de lokale beboere deres fangst, bytte eller råvarer til Hurtigruten, den traditionsrige skibsrute der betjener den lange norske kyst.

”Vi har over 200 leverandører af fisk, kød og andre madvarer fra de områder, vi sejler forbi. Der er som regel en levering hver gang vi lægger til”, siger Jimmy Westberg, køkkenchef på MS Midnatsol – ét af 13 skibe i flåden.

I over 100 år har Hurtigruten sejlet med passagerer langs Norges spektakulære kyst, fra Bergen til Kirkenes nær den russiske grænse og Barentshavet. Det er en af de mest populære måder at opleve regionen på.

De rejsende har mulighed for at stå af og på undervejs for at opleve landet indefra og besøge de lokale restauranter, mens madoplevelsen på skibene er helt enestående i sig selv.

Vi møder Westberg idet han er ved at tilberede fisken til aftenens a la carte menu. ”Denne kleppert svømmede rundt i havet i går”, siger kokken. ”Det er sjovt at arbejde med helt frisk mad på denne måde.”

Som en del af underholdningstilbuddet om bord demonstrerer Westberg ofte hvordan man fileterer fisk, koger muslinger, skærer rensdyr kød ud eller tilbereder det traditionelle, saltede og tørrede fårekød i retten fenalår.

Northern Norway, Hurtigruten
Credits
Northern Norway, Hurtigruten.
Photo: CH/visitnorway.com

Credits
Northern Norway, Hurtigruten.
Photo: CH/visitnorway.com

Smagen af havet

På havnen i Tromsø hedder et af de mest populære spisesteder Emma’s Drømmekjøkken. ”Fordi hun er en drømmekvinde”, siger ejeren, Anne Brit Andreassen.

Emma er hendes alter ego. Men hun er samtidig også billedet på enhvers bedstemor eller yndlingstante – én, der har hjertet med i madlavningen. Signaturretten var faktisk kun beregnet som frokost for de ansatte – husets gratin med hvidfisk, makaroni og rejer i bechamelsauce, bacon, rå grøntsager og kartofler.

Stedet er på samme tid henslængt og elegant. Et af den norske dronnings yndlingssteder.

Fra stedets mere avancerede menu får vi serveret boknafisk, en traditionel variant af den tørrede, arktiske torsk. Den er mere fast end man skulle tro, og smagen er både salt og fuld af nuancer. Torsken serveres med sauteret kål og syltede gulerødder, sojasmør med chilli samt hvidløg, ingefær og forårsløg.

Maden kommer fra lokalområdets højland og farvand. Mange af opskrifterne kommer fra lokale mødre og bedstemødre.

I forhold til den sparsommelige befolkning har Nord-Norge et usædvanligt stort udbud af disse gode, charmerende restauranter – og det uanset om du er i Alta, Tromsø eller Svolvær.

Svinøya, Lofoten
Credits
Svinøya, Lofoten.
Photo: Svinøya Rorbuer

Credits
Svinøya, Lofoten.
Photo: Svinøya Rorbuer

Sidstnævnte ligger på Lofoten, cirka en dagssejlads syd for Tromsø. Denne øgruppe er et af de mest seværdige landskaber som Hurtigruten passerer. Her stiger fjeldene direkte op fra havets dyb, med rig mulighed for at få sig et udendørs eventyr, tage på dyresafari eller dyrke ekstremsport.

Og maden… I de lokale køkkener, som for eksempel Børsen Spiseri fra 1828, er smagen af havet blevet forædlet gennem mange generationer. Her får vi serveret dampet tørfisk på gulerod med æggesmør og kartofler samt serranoskinke.

Børsen er blot én af en håndfuld gourmetrestauranter, der forkæler ganerne på beboerne i denne gamle fiskerlandsby.

”Vi er på 68° nord, men vandtemperaturen er aldrig under 6-7°C”, siger Johnny Kløften, lokalguide i flere fiskerlejer i området. ”Lofoten-øerne er som en arm, der række ud i havet og fanger den varme Golfstrøm.”

Hvert forår migrerer 100 millioner arktiske torsk helt oppe fra det nordlige Barentshav hertil for at gyde. Og i mange århundreder har fiskere i titusindvis strømmet hertil for at prøve at fange dem.

Besøg selv de nævnte restauranter

Bliv inspireret
Se selv
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad