Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Northern Norway Northern Norway Northern Norway
Northern Norway Northern Norway
Credits
Northern Norway.
Photo: visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Se Norge i et andet (nord)lys

Arktiske eventyr venter på dig i Nord-Norge. Her kan du få et glimt af det arktiske nord om vinteren.

Original engelsk tekst: Mikael Lunde​

Iskrystallerne klamrer sig fast til hårene på vores uldne overfrakker. En snestorm udvisker grænsen mellem jorden og himmelen udenfor, og de tykke skæg bliver farvet hvide af sneen. Inde i lavvoen – et tipiagtigt samisk telt – prikker det i vores røde ansigter på grund af varmen fra ilden.

Den samme ild varmer også en enorm metalgryde med rensdyr-stuvning, der snart skal serveres med fladbrød. I dette øjeblik er der ingen grund til at længes efter en af Nord-Norges gourmetrestauranter.

Vi befinder os på Tromsø Villmarkssenter, en samling huse og lavvoer midt i den hvide ødemark, men dog relativt tæt på den forholdsvis store by Tromsø, for at prøve en af de mest populære aktiviteter heroppe i det arktiske: at køre med hundeslæde.

Der bor 300 huskier i hundehusene udenfor. Idet de ser deres ejer og hundeslædefører, Torkil Hansen, begynder de alle at gø i vilden sky af glæde og spænding. Man kan virkeligt mærke, at disse hunde lever for den næste hundeslædetur, hvor de rigtigt kan komme af med deres energi.

”Da jeg blev født havde vi 30 hunde, og en række andre husdyr”, siger Torkil. I takt med at Tromsø fandt sin plads på turismens verdenskort, faldt husdyrene fra, mens antallet af hunde tidoblede.

Northern Norway
Credits
Northern Norway.
Photo: visitnorway.com

Credits
Northern Norway.
Photo: visitnorway.com


Han er nu i 20erne og kender hver enkelt hund, mens al virakken kan være lidt overvældende for udenforstående, der aldrig har set en slædehund – eller sne – før. Det overrasker folk, hvor venlige hundene faktisk er.

Northern Norway
Credits
Northern Norway.
Photo: visitnorway.com

Credits
Northern Norway.
Photo: visitnorway.com

”Folk forventer at møde vilde dyr. Og de lever da også udenfor hele året rundt, men de er ekstremt vant til mennesker og er både imødekommende og sociale dyr”, siger Torkil.

Han har ret. Hundene springer op ad os, placerer deres poter på vores skuldre og giver os et vådt kys. Men så snart de er fastgjort til slæden og klar til afgang forsvinder larmen og legesygheden. Hundene forvandler sig til dødseriøse langdistanceløbere.

Turen går ud i ødemarken. ”Folk stråler af glæde når de kommer tilbage”, siger Torkil.

Ilden og labskovsen gør os godt, men vi kan ikke vente med at komme ud til hundene igen. Snart vil skyerne forsvinde og blive afløst af nordlyset, der er klar til at farve de sneklædte nordnorske landskaber i grønviolette farver.

Ice cool

Jonathan BrownFoto: CH/Visitnorway.com

 

Et par dage tidligere var vi endnu dybere i det arktiske, nær byen Alta – omtrent så nordligt man kan komme uden fysisk at forlade det europæiske fastland.

Inde på iglohotellet er der en underlig glød, når man nærmer sig de massive isblokke. Det er som om at de frosne vægge aktivt arbejder på at skabe rummets klare, men noget uvante luft.

De blå spotlights kaster effektfuldt skygger af mytiske figurer med skarpe og karakteristiske former. De oplyser issøjlerne der bærer loftet på en ujævn, overjordisk måde.

”Det er vanvittigt. Jeg har aldrig set noget lignende”, siger Jon Brown.

Musikproduceren og forfatteren, der er på rejse gennem Nord-Norge, har tabt underkæben. Han er gæst på Sorrisniva, verdens nordligste ishotel, lidt uden for Alta helt oppe i det nordligste Norge.

”Det ser jo ikke ud af meget udefra. Men så går man ind, og det er nærmest psykedelisk. Man taber fuldstændigt perspektiv og føler sig som i en film”, siger han.

Stedet er lavet udelukkende af sne og is, har mere end 30 værelser, herunder fire suiter, samt en bar og et kapel. Det dækker 2.500 kvadratmeter, er bygget af 250 tons is fra den lokale sø samt 6.000 kubikmeter sne. Der er musestille indenfor. Man er helt afskærmet fra omverdenen. Ikke engang ekstreme kuldegrader eller vilde snestorme kan forstyrre stilheden.

Udenfor er natten dog krystalklar.

Se selv

Bliv betaget af det arktiske Norges vidundere

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad