Skip to main content

Vandring i vildmarken

Følg i Gjermund Nordskars fodspor - han har været på vandretur i hele 37 af Norges 47 nationalparker og endda skrevet en bog om det! Få hans tips til, hvordan du kan færdes i nogle af de mindre kendte områder.

"Hver eneste af disse nationalparker har sin helt egen karakter og byder på oplevelser for hele familien."

Man hører ofte, at Norge er kendt for sin rene og uberørte natur. Det gælder først og fremmest for de 47 nationalparker, der ligger fordelt over hele landet.

I sin bog Til topps i Norges nasjonalparker fortæller Gjermund Nordskar om sine 80 dage med vandreture i de 37 nationalparker, der findes på det norske fastland. Han er overbevist om, at de store parkområder er lettilgængeligt terræn for de fleste af os. "Hvis du undgår de mest besøgte steder, kan du boltre dig i uberørt natur til alle sider – så langt øjet rækker og længere endnu," siger Gjermund.

Hvorfor har man oprettet nationalparkerne?

Nationalparkerne består til dels af sårbare økosystemer og natur, som Norge miljømyndigheder har besluttet at værne om. 20.000 kilometer vandrestier og langrendsløjper er tydeligt afmærket med Den Norske Turistforenings særlige T-symbol. Inden for disse områder findes der overnatningssteder, som drives på bæredygtig vis.

Tæt på mange af parkerne er der moderne besøgscentre med praktiske oplysninger og udstyr, ofte i forbindelse med parkeringspladsen ved indgangen til en park. Sørg for at tage hensyn til områdets natur, dyreliv og befolkning såvel som de lokale traditioner. Kort sagt: Efterlad naturen sådan, som du selv ønsker at finde den. Hos det norske miljødirektorat finder du flere oplysninger om beskyttede områder.

Olav Nord-Varhaug er sektionschef for nationalparksektionen i det norske miljødirektorat.

"Naturen i nationalparkerne er robust. Den kan godt tåle, at man tager ud i den og bruger den meget mere, end det er tilfældet i dag."

Fotos, man sjældent ser

Vandreturister er tit gode til at dele deres oplevelser i nationalparkerne på sociale medier. Ifølge Gjermund Nordskar har det en positiv effekt, fordi deres opslag skaber opmærksomhed omkring de utallige muligheder, nationalparkerne har at byde på. Men samtidig er det kun nogle få af de 47 parker, der bliver vist frem på sociale medier som Instagram og Facebook.

Fem gode fund langt fra alfarvej

Og hvilke af sine favoritter vil han så råde os til at besøge, når det gælder de mindre kendte parker?

Gjermund Nordskar nævner straks Lomsdal-Visten i Helgeland, Seiland nær Hammerfest langt oppe nordpå, Breheimen inderst i Sognefjorden samt Rago og Sjunkhatten i Salten lidt nord for byen Bodø i Nord-Norge. Hver eneste af disse nationalparker har sin helt egen karakter og byder på oplevelser for hele familien, siger han.

"Lomsdal-Visten er kendt som et uberørt område, og det er en af de sidste vildmarker i Norge."

"Seiland i Finnmark har et storslået skærgårdslandskab."

"Breheimen er en mindre besøgt fjeldkæde med mange små gletsjere og smukke fjelde. Den står lidt i skyggen af sin mere kendte 'storebror' Jotunheimen."

"Rago er en park for de eventyrlystne med utroligt flotte vandfald og kontrastfyldte farvespil."

"Sjunkhatten byder på vild natur og store kontraster. Her har du havørne svævende over hovedet, og de bratte fjeldsider stiger lige op af fjorden. Sjunkhatten kaldes også 'Børnenes nationalpark', fordi den er egnet til børnevenlige aktiviteter."

"Nationalparkerne kan godt tåle, at man bruger dem meget mere, end det er tilfældet i dag."

Ren luft med en særlig duft

Hvilke dufte hang stadig i Gjermund Nordskars næsebor efter de 37 vandreture i nationalparkerne?

"Altså, det er noget ganske særligt at kunne lugte havet, når man står oppe på et højt fjeld. I Norge har vi masser af fjelde tæt på kysten, men også mange områder med nåleskov. Trøndelag består i høj grad af marskland, blandt andet i regionens syv nationalparker, som er Lierne, Blåfjella-Skjækerfjella, Forollhogna, Femundsmarka, Dovrefjell-Sunndalsfjella, Skarvan og Roltdalen. Selv vinden på fjeldtoppene har sin egen friske duft, som ikke findes magen til andre steder. Det, du kan lugte på en vandretur i fjeldene, er simpelthen duften af ren ilt," siger Gjermund.

Vær godt klædt på til turen

Når du skal ud at vandre, skal du huske at tage varmt tøj med, for eksempel en uld- eller fleecetrøje såvel som en jakke. "Hvis uheldet er ude, er det helt afgørende, at du ikke kommer til at fryse," understreger Gjermund.

"Sørg for at holde hænderne varme. Tag altid mindst to par handsker med. Det ene par bør være vind- og vandtætte. I barsk vejr beskytter almindelige skihandsker ikke godt nok. Når de bliver våde, suger de varmen ud af hænderne. Hvis du får kolde hænder, er du ikke i stand til at udføre selv de mest elementære ting. Og med iskolde hænder kan du heller ikke holde ordentligt på mobilen, når du vil tage billeder," siger Gjermund.

Teknik på turen

Navigations- og kommunikationsudstyr er uundværligt på længere ture. I mange fjeldområder er der dårlig mobildækning, så en persontracker, sporingsenhed eller lignende kan være praktisk. Til navigation er kort og kompas et absolut must, og så kan du have en GPS med i reserve.

"Sørg også for at tage en ekstra mobiloplader med af den slags, du kan købe næsten hvor som helst i dag," anbefaler Gjermund.

Hvis du ikke føler, at du har nok erfaring med vildmarken til at tage på vandretur på egen hånd, kan du hyre en lokal guide, der kan vise dig naturen på en sikker og informativ måde.

Afslappet vandring

Hvad nu, hvis man ikke har helt så høje ambitioner for vandreturen?

"Så kan du bare tage et par skridt ud i naturen og lægge dig i lyngen. Du kan plukke bær og tage masser af smukke billeder, der er lige til at dele på de sociale medier," siger Gjermund Nordskar.

"Du kan også benytte dig af en af de mange lokale turarrangører. Vandreguiderne kender vildmarken til bunds."

Spis godt undervejs

Den lokale mad er også noget af det, du bør opleve ved et besøg i en nationalpark.

"Risotto lavet på et stormkøkken blev en af de mest populære retter i min gruppe. Især, hvis der var løg, hvidløg, ost og grønsager i. Selvom der er mange spisesteder i nationalparkerne, besøgte gruppen dem faktisk ikke på nogen af vores 37 ture, fordi vi havde sat os for at være selvforsynende," fortæller Gjermund.

Ifølge Olav Nord-Varhaug mener nationalparksmyndighederne, at god mad undervejs bliver en stadig større del af turoplevelsen .

"Når der findes lokal mad, drikke og overnatningsmuligheder af høj kvalitet, kan vandreturisterne nemmere beslutte sig til at være ude i naturen en hel dag eller længere. På mange af de mindre steder, både i og lige uden for nationalparkerne, er der i dag restauranter og andre fremragende tilbud."

Du kan få serveret god, lokal mad tilberedt med friske råvarer fra egnen i Lom, Langsua, Folgefonna, Hardangervidda og mange andre steder.

Vis respekt for naturen

Olav Nord-Varhaug fortæller, at folk stort set ikke efterlader affald ved besøg i nationalparkerne. "Vandrerne er tilsyneladende klar over, at de skal passe på miljøet."

Glemte eller mistede Gjermund selv nogle ting i naturen på sine 37 ture?

"Ja, en teltpose. Den blev taget af vinden, og forhåbentlig har den nu fundet en ny glad ejer. Bortset fra det havde vi overraskende godt styr på

Bliv dus med dyrene

Hvis du gerne vil se sjældne dyr, bør du færdes i de områder, hvor de trives, og hvor de søger hen for at få føde og vand. "Sæt dig ind i stedets dyreliv, inden du tager ud at vandre," siger Gjermund Nordskar.

I vildmarken kan du støde på elge, rensdyr og sjældne fugle. Lad være med at gå tæt på dem - kig på dem på afstand, og træk dig tilbage i fred og ro. Du kan deltage på en guidet dyresafari, hvor guiderne ved hvor man finder dyrene og hvordan man skal forholde sig til dem. Nogle dyr bør du end ikke overveje at opsøge på egen hånd, herunder moskusokserne.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Nationalparkerne tilbyder også …

Der er ingen grund til at vente til du er her med at se, hvad du kan foretage dig.

Senest besøgte sider