Skip to main content

De bedste steder at se midnatssolen

Der er ingen klare grænser mellem den ene dag og den næste i Nord-Norge om sommeren. Her er de bedste steder at opleve midnatssolen i al dens strålende pragt.

Armbåndsurets lille viser peger på 5-tallet. Men er det tidlig morgen eller sen eftermiddag? Hvem ved? Selv de lokale er ofte forvirrede. Ved midnat hænger solen lavt på himlen og kaster sine lange stråler ud over kysten, byerne og samfundene, de stejle fjelde og de tilsyneladende endeløse vidder længere inde i landet. Nogle gange gemmer den sig bag en sky eller en høj tinde, men den går ikke ned.

Her er nogle af de bedste steder at opleve midnatssolen i Norge.

Nordkap

Fra toppen af Nordkapklippen er det eneste, der skiller dig fra Nordpolen det mægtige Ishav – og, nå ja, Svalbard. Nordkap omtales ofte som det nordligste punkt på det europæiske fastland, men teknisk set er klippeplateauet beliggende på en ø, og faktisk er Kinnarodden lidt øst for Nordkap en anelse nordligere. Der er dog ingen tvivl om, at Nordkap både er mere besøgt og mere tilgængelig. Det er et legendarisk højdepunkt på de fleste ture fra syd til nord i Norge.

Rønvikfjellet i Bodø

Lige nord for polarcirklen ligger Bodø. Byen ligger klemt inde mellem fjelde, bakker og havet – det er ganske typisk for byerne heroppe – og fra toppen af Rønvikfjellet får du en fin udsigt over det hele. Du kan se øen Landegode, med dens imponerende 42 øboere, samt Lofoten langt væk i horisonten.

Eggum på Lofotens nordside

Ingen andre end Snøhetta – arkitekthuset bag Operahuset i Oslo og adskillige andre vartegn verden over – har tegnet rasteområdet i det lille fiskerleje Eggum på Lofoten-øerne. Området er prydet med kunst af Markus Raetz og er formet som et amfiteater, med udsigt over havet.

Selve Lofoten er en af Norges mest kendte naturattraktioner, og du kan selvsagt nyde midnatssolen fra en lang række udsigtspunkter på denne øgruppe.

Storsteinen i Tromsø

Tromsø Kabelbane tager dig med 421 meter op over Nord-Norges største by – også kendt som 'den arktiske hovedstad'. Om sommeren kører kabelbanen også efter midnat, og fra fjeldhytten Storsteinen kan du se midnatssolen svæve over Tromsø og fjeldene på Ringvassøya.

Nupen ved Harstad

'Det mest romantiske sted i Norge' – det kaldes Nupen i et norsk rejsemagasin. Og vi er tilbøjelige til at give det ret. Fra vejen og de omgivende bakker får du en uforstyrret udsigt til midnatssolen på dens vej ned mod havet, hvor den næsten kysser horisonten før den stiger igen. Fjeldene på Grytøya udgør kulissen.

Narvikfjellet

I de inderste dele af Ofotfjorden bringer kabelbanens gondoler turister fra Narvik op til en restaurant i 656 meters højde over fjorden. Herfra er der en uforglemmelig udsigt over fjorden, byen, øhavet og de omgivende fjelde, herunder 'Den Sovende Dronning'. Er du eventyrlysten kan du tage turen ned på en mountainbike – men vær forsigtig om natten.

Udsigtspunktet Salen i Hammerfest

Hammerfest er en af verdens nordligste byer, og en af de ældste i Nord-Norge. Hvis du følger stien op til den gamle hytte ved Salen venter en panoramisk udsigt, der ikke er blevet dårligere efter at man byggede en 180 graders udsigtsplatform deroppe.

Komsafjellet i Alta

Med blot 212 meter er dette fjeld lige uden for Alta ikke meget højere end Himmelbjerget. Men den dramatiske beliggenhed på en halvø ude i fjorden gør alligevel Komsafjellet til et pejlemærke på disse kanter. Her er fundet spor efter bopladser fra stenalderen, og efter sigende var midnatssolen lige så spektakulær dengang som nu.

Finnmarksviddas øde slette

Finnmarksvidda er en enorm, åben ødemark på over 22.000 kvadratkilometer. Vil du være alene med naturen, opleve dyrelivet og tage på vandreture? Så er dette et godt sted. Om sommeren vil du være i følgeskab med midnatssolen hele tiden.

Tungeneset på Senja

Ligesom Eggum på Lofoten er Tungeneset på øen Senja en del af projektet om de nationale turistveje, hvor arkitektur og kunst forstærker oplevelsen af nogle af Norges mest fantastiske naturvidundere. Her smelter en gangbro af træ sig ind i naturen og fører dig til en storslået udsigt over klippeformationen Okshornan. Forestil dig lige, hvordan det ser ud ved midnatstid!

Longyearbyen på Svalbard

Du har sikkert hørt myten om, at der går isbjørne rundt i gaderne i de norske byer. Det er naturligvis løgn og latin – undtaget i Longyearbyen, den største by på Svalbard-øerne. Her kan du se midnatssolen i ikke mindre end fire måneder. Men tag dig i agt. Her er selv skolelærerinderne bevæbnede med rifler, for isbjørnene er farlige, og man bør aldrig gå ud på egen hånd.

Planlæg din tur op til midnatssolen

Op mod 76 dage med midnatssol byder de rejsende velkommen til Nord-Norge. Jo længere mod nord du rejser, jo flere dage.

Bliv inspireret

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Få solen i øjnene

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

Opdag mere

Senest besøgte sider