Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Preikestolen Preikestolen
Credits
Preikestolen.
Photo: Eduardo Grund/ regionstavanger.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Over alle fjelde

Sangeren Marvin Gaye sang engang, at ingen bjerge var høje nok til ham – men han havde heller ikke været i Norge. Med næsten 300 toppe over 2.000 meter ville han sikkert have fundet en passende udfordring.

The Navvies Road
Rallarvegen
Sverre Hjørnevik/visitnorway.com
Beitostølen
Beitostølen
Chris Arnesen/Visitnorway.com
Valdres
Valdres
Terje Rakke / Nordic Life
Reindeer on Utvikfjellet
Utvikfjellet
C H - Visitnorway.com
Ad

I hundredevis af år har nordmændene brugt ophold i fjeldene som en kur mod hverdagens stress. Folk fra hele landet og fra alle samfundslag drages i weekender og ferier til fjeldområderne for at få en mundfuld frisk og ren luft. Som oftest med enten ski eller vandrestøvler under fødderne – afhængigt af årstid, naturligvis.

Det at stå 2.000 meter over havets overflade med en 360 graders panoramaudsigt gør noget ved dig. Det åbner dit sind.

Norge består hovedsagligt af fjelde og vildmark – de kantede fjeldtoppe og bløde klippeformationer er en del af den særlige norske identitetsfølelse. Næsten halvdelen af alle nordmænd har adgang til en privat hytte i fjeldene, mens tusindvis af betjente og selvbetjente hytter er åbne for resten.

I Norge findes nogle af Nordeuropas højeste bjerge, og selvom landskabet er dramatisk og spektakulært er fjeldene lettilgængelige – denne lettilgængelighed spiller naturligvis også en rolle i nordmændenes kærlighed til fjeldet. Tusindvis af kilometre med afmærkede vandreruter i forskellige sværhedsgrader kan betrædes af alle, mens Allemandsretten sikrer, at der er fri adgang til alle uindhegnede landområder.

Når vinteren kommer, klædes landskabet og fjeldene i hvidt. Der er alpine skianlæg for ethvert niveau i Norge, mens de mere eventyrlystne skiløbere finder puddersne i fjeldene hele sæsonen igennem. Er du mere til langrend kan du være sikker på at finde en nyligt præpareret løjpe i nærheden, uanset hvor i Norge du befinder dig.

De vigtigste fjeldområder i Norge

Skål på toppen af Skåla

Vil du til tops i livet, må du være forberedt på, at det er en lang kamp op ad bakke. Turen til toppen af Skåla (1.848 meter) er den længste opstigning i Norge.

Sikkerhed på fjeldet

Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie.

  1. Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.
  2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.
  3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.
  4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.
  5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.
  6. Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.
  7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.
  8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.
  9. Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.
Jotunheimen
Credits
Jotunheimen.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life AS/ Visitnorway.com
Credits
Jotunheimen.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life AS/ Visitnorway.com

Sæsoner til fjelds

Din oplevelse af de norske fjelde vil i høje grad afhænge af, hvilken årstid du besøger dem på.

Om sommeren er det tid for vandreture over de store fjeldvidder og helt op til de højeste fjeldtoppe. Det er vandrefolkets højsæson, og derfor kan der være tæt trafik på de mest populære vandrestier.

Om efteråret er naturen travlt optaget af at forberede sig på vinteren, og landskabet gløder i røde og gule farver. Forvent frisk luft og farvebombardement i stor stil. Det er sæson for multebær og blåbær, og for jagt efter ryper og rener.

Og så kommer vinteren. Og sneen. Tonsvis af sne dækker landet, der bliver forvandlet til enhver skiløbers paradis. Men vintrene kan også være iskolde visse steder, og altid mørke og lange. Vinteren er den længste årstid i fjeldene.

Om foråret bliver naturen vækket til live igen, og lokker atter til udforskning af fjeldområderne til fods eller til saddel, måske med en fiskestang i hånden.

Fem fakta om de norske fjelde

1. Norges højeste fjeld er Galdhøpiggen, der med sine 2.469 meter troner over Jotunheimen Nationalpark. Første gang dette fjeld blev besteget var i 1850, af tre mænd fra Lom; en lærer, end kirkesanger og en bondemand.

2. Det næsthøjeste fjeld i Norge hedder Glittertind, ligeledes i Jotunheimen. Hendes snekappe ligger i 2.469 meters højde.

3. I Norge betegnes alt over trægrænsen som fjeld. Højdemæssigt kan dette variere fra lige over havets overflade i Nord-Norge, til over 1.200 meters højde i det sydligste Norge.

4. Norge har mellem 230 og 300 fjeldtoppe over 2.000 meter, afhængig af hvilken definition du bruger.

5. Der er over 1.000 fjeldtoppe over 1.650 meter, givet en topografisk primærfaktor på 50 meter eller mere. 

Tag med den britiske skuespiller David Spinx op på Preikestolen

Allemandsretten

Slå dit telt op hvor du vil - men følg reglerne

I Norge kan du næsten gå, hvor du vil. Friluftsliv og ophold i naturen er en stor del af nordmændenes identitetsfølelse, og en af grundene til dette er, at de ved lov må opholde sig hvor de vil. Allemandsretten giver alle ret til at nyde naturen, så længe de udviser respekt for den.

Der er love og regler, selvfølgelig, men slet ikke flere end at du ikke kan huske dem alle. Vær ansvarlig og vis omtanke. Lad være med at ødelægge naturen og omgivelserne. Efterlad naturen som du ønsker at andre skal finde den.

Oprindeligt var Allemandsretten en række ikke-nedskrevne principper, men i 1957 blev disse principper formelt gjort til lov af den norske regering – og alle kunne retmæssigt nyde naturens glæder på lige fod.

Læs mere om allemandsretten.

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad