Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Siv Øyunn Kjenstad
Siv Øyunn Kjenstad.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

Øyunn

muteplay/pauseplay/pause

I anledning af 150-års-jubilæet for Henrik Ibsens hovedværk 'Peer Gynt' i 2017 fik fire fremadstormende norske kunstnere til opgave at lave moderne versioner af den musik, Edvard Grieg i sin tid skrev til skuespillet.

Grieg tilsat jazzrytmer

Bag kunstnernavnet Øyunn finder man trommeslageren, sangeren og sangskriveren Siv Øyunn Kjenstad. Hun skaber musik, der er på én gang melodisk, fængende og ærlig, med tydelige melodier og heftige trommerytmer. På den sang, hun skrev til Peer Gynt-projektet – 'For A Moment' – er det hende selv, der både synger og spiller alle instrumenterne. Ved livekoncerter optræder Øyunn enten alene eller sammen med forskellige musikere. Som en af de mest fremadstormende trommeslagere i Norge bliver hun ofte fremhævet for sin markante, taktfaste rytme og sin evne til at lytte til og spille sammen med andre musikere på en udtryksfuld, dynamisk og organisk måde.

"Mit indtryk af Peer Gynt er, at han stikker af, så snart noget bliver ubehageligt."

Øyunn bor til daglig i Oslo, men har turneret verden rundt med Bugge Wesseltofts orkester og samarbejdet med en række andre anerkendte kunstnere inden for pop- og jazzgenren. I de forskellige musikalske udtryk tilfører hun altid sin personlige lyd og spontanitet.

I 2017 lavede Øyunn et bestillingsværk til Oslo World. Hendes band, Øyunn, blev kåret til 'Årets band' i 2015 af den norske avis Dagavisen.

Siv Øyunn Kjenstad
Siv Øyunn Kjenstad.
Photo: Kjell Ruben Strøm

Hvad tænkte du, da du blev bedt om at være med til dette projekt? 
"Jeg tænkte 'sikke en utrolig fed mulighed'. Det har været en spændende udfordring rent musikalsk, og samtidig nød jeg at arbejde med film."

Hvorfor valgte du at fortolke 'Anitras dans'? 
"Fordi det var den, der talte mest til mig. Den er fængende, og samtidig har den ikke været brugt alt for meget. Projektet gjorde mig mere interesseret i selve figuren Peer Gynt. Jeg ser ham som en slags karikatur af, hvordan vi nogle gange flygter fra virkeligheden, når tingene bliver ubehagelige. Det er udgangspunktet for teksten til sangen 'For A Moment'."

Hvad er dit forhold til 'Peer Gynt'? 
"Jeg vidste, at åbningsreplikken er 'Peer, du lyver!' og jeg havde en overordnet idé om handlingen. Men selve stykket så jeg for første gang i sommer, og det var en vildt god oplevelse. Peer Gynt er en virkelig interessant karakter. Jeg tror, at han bare gerne vil være lykkelig, men måske havde han truffet nogle andre valg, hvis omstændighederne havde været anderledes. Selvom Ibsen skrev stykket for 150 siden, er det stadig meget aktuelt."

Hvilket forhold havde du til Edvard Griegs musik forud for dette projekt? 
"Jeg har hørt hans musik i forskellige sammenhænge gennem hele livet. Den er meget visuel og tidløs på mange måder. Jeg synes også, at den er fængende, og at den har sit eget tonesprog. Edvard Griegs musik er nem at genkende."

Hvis du havde gæster fra udlandet, hvilke tre kulturarrangementer ville du så anbefale?
"Kun tre? Det vrimler med gode kulturtilbud i Oslo. Fra dans og teater til klubber, der arrangerer alle mulige koncerter – fra de største arenaer som Oslo Spektrum og Sentrum Scene/Rockefeller til Nasjonal Jazzscene, Riksscenen, Cafeteatret, Blå og mange af de små klubber. Jeg ville også tage dem med til en god festival, for eksempel Vossajazz i påsken. De har et godt program, og man kan snowboarde og tage til koncert i fjeldet ved højlys dag."

Hvilke steder i Norge bliver du inspireret? 
"Jeg elsker at bo i Oslo, men jeg bliver inspireret mange steder i Norge. For eksempel på Bergensbanen og i Nord-Norge. Tromsø er en fed by – den er urban, den har et spændende kulturliv, og man kan lugte den friske havluft overalt. Jeg har også et særligt bånd til steder som Inderøya i Trøndelag, Trondheim, Voss, Bergen og Oppdal, og de kan inspirere mig yderligere."

Hvordan er det at være kunstner i Norge i dag? 
"Jeg er utroligt glad for at være musiker og trommeslager her i landet. Norge er et land, der sætter pris på værdien af kultur. Arbejdet som musiker kræver dedikation og en vilje til at udvikle sig ved at udfordre sin egen tryghedszone. For mig har det været nødvendigt at finde gode redskaber for at få kroppen og hovedet til at fungere optimalt. Jeg mediterer og dyrker Timani (muskelkoordination for musikere)."

Hør Øyunns 'For A Moment'

Siv Øyunn Kjenstad
Siv Øyunn Kjenstad.
Photo: Innovation Norway
PLAY VIDEO
Om Peer Gynt

Henrik Ibsens Peer Gynt blev udgivet i 1867, men fik først urpremiere på Christiania Theater i Oslo ni år senere. Siden da har stykket været opført over store dele af verden i mange forskellige tolkninger. Peer Gynt er stadig et af verdens mest berømte teaterstykker.

En af de bedst kendte versioner af Peer Gynt er den årlige udendørs opsætning ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen.

På Ibsenmuseet i Oslo kan du få mere at vide om dramatikerens liv og arbejde.

Hvad sker der?

Kontrasten mellem naturen og det moderne liv er en uudtømmelig kilde til inspiration for norske kunstnere. Søg blandt kommende kulturelle arrangementer, der kan give din tur ekstra mening.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen