Så er der åbent for de fleste danskere! Se den seneste information om coronavirus og din rejse til Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The new sound of Peer Gynt
Peer Gynt.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

Peer Gynt får nye toner

muteplay/pauseplay/pause

I anledning af 150-års-jubilæet for Henrik Ibsens hovedværk 'Peer Gynt' i 2017 fik fire fremadstormende norske kunstnere til opgave at lave moderne versioner af den musik, Edvard Grieg i sin tid skrev til skuespillet.

En hyldest til Henrik Ibsens Peer Gynt

I november 2017 fyldte Norges bedst kendte teaterstykke 150 år. Årsdagen for Henrik Ibsens Peer Gynt blev markeret flere steder i Norge. Allerede i august blev festlighederne skudt i gang i Gudbrandsdalen, nærmere betegnet ved Peer Gynt-festivalen i Vinstra. Skov og stejle fjelde dannede den perfekte kulisse for det årlige arrangement, som udfoldede sig i det samme område, hvor digteren blev inspireret til at skrive sit dramatiske skuespil.

"Ibsen skrev stykket som et 4,5 timer langt digt, som skal få folk til at tænke over forskellen mellem at være sig selv og være sig selv nok," siger den norske skuespiller Dennis Storhøi.

Dennis Storhøi har spillet hovedrollen som Peer Gynt adskillige gange og fået stor ros for sin fortolkning.

Henrik Ibsens teaterstykke er meget mere end en god historie. Det afspejler selve Norge i 1860'erne – en tid, hvor mange folk forlod de gamle familiegårde på landet og flyttede til byen for at begynde et nyt liv. Peer Gynt er også fortællingen om det almindelige menneske og de udfordringer og konflikter, vi alle støder på i livet. Derfor er stykket stadig aktuelt den dag i dag.

Ifølge Dennis Storhøi er Ibsen et geni, fordi han formår at portrættere både manden og kvinden på en helt perfekt måde til enhver tid.

Dennis Storhøi
Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi.
Photo: Kristoffer Klakegg / Visitnorway.com
PLAY VIDEO

"Han må have haft en stor indsigt i, hvordan menneskenes egne svagheder og styrker fungerer," siger han.

For at fejre 150-års-jubilæet har fire norske musiktalenter skabt deres egne tolkninger af tre af de kompositioner, Edvard Grieg skrev til stykket: 'Morgenstemning', 'I Dovregubbens hal' og 'Anitras dans'.

Hør deres sange og læs mere om kunstnerne nedenfor.

Munch + music

Om Peer Gynt

Henrik Ibsens Peer Gynt blev udgivet i 1867, men fik først urpremiere på Christiania Theater i Oslo ni år senere. Siden da har stykket været opført over store dele af verden i mange forskellige tolkninger. Peer Gynt er stadig et af verdens mest berømte teaterstykker.

En af de bedst kendte versioner af Peer Gynt er den årlige udendørs opsætning ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen.

På Ibsenmuseet i Oslo kan du få mere at vide om dramatikerens liv og arbejde.

Se dokumentaren

For at fejre Per Gynts 150-årsdag lavede NRK (det norske svar på DR) en dokumentarfilm om teateropsætningen i Gålå. Se dokumentaren her (på norsk).

Documentary Peer Gynt
Documentary Peer Gynt.
Photo: Screenshot from nrk.no

Hvad sker der?

Kontrasten mellem naturen og det moderne liv er en uudtømmelig kilde til inspiration for norske kunstnere. Søg blandt kommende kulturelle arrangementer, der kan give din tur ekstra mening.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen