Skip to main content

Top 17 kunstmuseer

Tag med Audun Eckhoff, en af Norges førende kunstkendere, på en guidet tur til et udpluk af de mest fremtrædende norske kunstmuseer.

Lige siden vikingetiden har Norge beriget verden med kunst og arkitektur, der spænder utroligt bredt – fra de gamle stavkirker til Edvard Munchs ekspressionistiske malerier. I dag kan du besøge eminente museer med billedkunst og skulptur over hele landet.

Gennem otte år var Audun Eckhoff direktør for Nasjonalmuseet, det norske nationalmuseum. Her formidles landets mest omfattende samlinger af kunst, arkitektur og design gennem udstillinger på en række lokaliteter. Eckhoff har en lang karriere i kunstverdenen bag sig, blandt andet som direktør for Bergen Kunstmuseum og konservator ved Museet for Samtidskunst i Oslo. Her guider han dig til 17 af de bedste kunstmuseer i Norge.

Norges største samling af billedkunst og skulpturer

Nasjonalmuseet (tidligere Nasjonalgalleriet)
Adresse: Brynjulf Bulls plass 3, Oslo

Bliv klogere på norsk og international kunst på Norges største offentlige samling af malerier, tegninger og skulpturer hele vejen tilbage fra oldtiden og op til 1950’erne. Nasjonalmuseet i Oslo har både midlertidige og permanente udstillinger. Nogle af højdepunkterne inkluderer flere af Edvard Munchs vigtigste malerier, som ikoniske versioner af ”Skriget” og ”Madonna”, foruden Tideman og Gudes ”Brudefærd i Hardanger” og Harald Sohlbergs ”Vinternat i bjergene”. Museet har også internationale værker af Pablo Picasso, Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas og Édouard Manet,

Idéer som grundlaget for al arkitektur

Nasjonalmuseet – Arkitektur
​Adresse: Bankplassen 3, Oslo

Arkitekturelskere kan fordybe sig i nutidig arkitektur såvel som historiske temaer i en museumsbygning, der i sig selv er en sammenstilling af klassicistisk og modernistisk arkitektur. Den faste udstilling på Nasjonalmuseet – Arkitektur sætter fokus på idéer som kernen i al arkitektur. Der lægges vægt på fremtrædende arkitekter som Christian Heinrich Grosch, Bjercke og Eliassen, Sverre Fehn, Arne Korsmo, Steven Holl og Snøhetta.

Museumsbutikken byder på litteratur om arkitektur, landskabsarkitektur og interiørarkitektur samt gaveartikler. Grosch Bistro serverer lækre retter baseret på årstidens råvarer i arkitektonisk spændende omgivelser. Du kan også gå udenfor på Bankplassen og få en kold øl og en bid mad på de mange caféer eller restauranter, er er omgivet af arkitektur fra 1800- og 1900-tallet.

Tidlig ekspressionisme i den østlige bydel

MUNCH
​Adresse: Edvard Munchs Plass 1, Oslo

På MUNCH i Oslo kan du se en stor samling af Edvard Munchs malerier, tegninger, tryk og andre materialer, som kunstneren testamenterede til Oslo by. Nogle af de mest berømte motiver er 'Skriget', 'Madonna', 'Vampyr' og 'Angst'. Ud over at vise udvalgte værker fra den norske kunstners hånd har museet også skiftende udstillinger, hvor andre kunstnere fra Munchs samtid og frem til i dag præsenteres parallelt med eller i kontrast til Munchs egne værker. Museet ligger på havnen, lige ved siden af operahuset og tæt på det nye Deichman Bibliotek.

Læs mere om MUNCH museet.

Moderne kunst omgivet af glas, stål og træ

Astrup Fearnley Museet
​Adresse: Strandpromenaden 2, Oslo

På Tjuvholmen i det centrale Oslo støder du på et af byens nyeste vartegn i form af en karakteristisk bygning, tegnet af den kendte arkitekt Renzo Piano. Den danner rammen om Astrup Fearnley Museet – et privat museum for samtidskunst og en af de vigtigste kunstinstitutioner i hele Oslo. Her kan du opleve særudstillinger af samtidskunst fra Norge, Europa og USA samt en stor samling af norsk og udenlandsk kunst fra 1960'erne frem til i dag.

Et af højdepunkterne i museets permanente udstilling er Anselm Kiefers 'Landet mellem de to floder. Ypperstepræstinden'. Værket er en monumental skulptur, hvor civilisationens dystre oprindelse symboliseres gennem enorme reoler fyldt med bøger af bly, glas og andre materialer. Museet er omgivet af en smuk skulpturpark, som ligger ned til en børnevenlig strand. Museumsbutikken og museets bar, Vingen, er også et besøg værd.

Modernisme ved Oslofjorden

Henie Onstad Kunstsenter
Adresse: Sonja Henies vei 31, Høvikodden

Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden lige udenfor Oslo blev grundlagt i 1968 af den norske skøjtedronning og skuespiller Sonja Henie og hendes mand, skibsrederen og kunstsamleren Niels Onstad. Museet har skiftende udstillinger med norsk og international modernistisk og nutidig kunst. Det er også vært for mange musikalske arrangementer og forestillinger. Desuden er der adskillige faste udstillinger på centret, blandt andet collager og landskabsbilleder af den tyske dadaist Kurt Schwitters.

Museet har en skøn beliggenhed ned til Oslofjorden og er omgivet af en stor skulpturpark. Når du har set dig mæt på spændende kunstværker, frister der måske med en lækker middag på den kendte restaurant Bølgen og Moi. Eller hvad med en dukkert i fjorden?

Billedkunst i olympiske rammer

Lillehammer Kunstmuseum
​Adresse: Stortorget 2, Lillehammer

Lillehammer Kunstmuseum har til huse i en gammel regeringsbygning tegnet af Erling Viksjø i 1963. Bygningen har siden fået et mere moderne udseende efter Snøhettas karakteristiske udvidelse i 1994 samt Bård Breiviks nye facade fra 2016. Museets faste udstilling viser Norges visuelle kunst fra 1800-tallet og frem til i dag. I et særligt område kan du se en stor samling af værker af Jakob Weidemann, der var en vigtig brik i udviklingen af abstrakt maleri i Norge i 1960'erne.

Museets skiftende udstillinger er dedikeret kunstnere fra omegnen, samt vigtige kunstnere fra andre dele af Norge og udlandet. Udenfor kan du slappe af i Kunsthaven med en bog eller en madkurv.

Otte kilometer i selskab med Munch, Kittelsen og Krohg

Blaafarveværket
Adresse: Koboltveien 11, Åmot

Det kongelige Modumske Blaafarveværk blev oprettet i 1773 for at udvinde kobolt fra gruberne ved Modum. Kobolten skulle bruges til fremstilling af koboltblå farve til porcelæns- og glasindustrien over hele verden. Blaafarveværket er i dag et otte kilometer langt museum med en blanding af kunst, kultur og naturoplevelser. Her er løbende særudstillinger med norske kunstnere som Edvard Munch, Harriet Backer, Christian Krohg og Kjell Nupen.

Museet råder også over Norges største samling af Theodor Kittelsens populære trolde- og naturfortolkninger, som præsenteres i form af udskårne møbler, oliemalerier, akvareller og tegninger. I den prægtige empirebygning Nyfossum finder du blandt andet Ida Lorentzens pasteller. Ud over kunst byder Blaafarveværket også på et underjordisk eventyr i koboltgruberne samt en populær og livlig bondegård for børn.

Kunst, kunsthåndværk og historiske bygninger

Drammens Museum
​Adresse: Konnerudgata 7, Drammen

Kun 40 minutter fra Oslo ligger Drammens Museum, hvor man forvalter et bredt kulturhistorisk materiale af genstande, bygninger og billedkunst fra ældre og nyere tid. Gå på opdagelse i samlingerne med Nøstetangen-glas, baroksølv, fajance fra 1700-tallet, møbler, tekstiler, interiører, kirkekunst og folkekunst. Sæt også tid af til museets permanente kunst- og designsamling.

I museumsparken kan du besøge en lystgård fra slutningen af 1700-tallet, historiske træbygninger fra Hallingdal og ikke mindst den moderne udstillingsbygning Lychepaviljongen. Her er der skiftende udstillinger af kunst og kunsthåndværk, samt faste miljøer med nogle af de største navne i norsk malerkunst.

Stil skarpt på fotografiets historie

Preus Museum
Adresse: Kommandørkaptein Klincks vei 7, Karljohansvern, Horten

Preus Museum på det idylliske Karljohansvern i Horten er et must for enhver, der interesserer sig for fotografi og/eller historie. Her kan du fordybe dig i en stor samling af fotografier, fotoudstyr og fotobøger. Den historiske bygning med moderne indretning er tegnet af arkitekten Sverre Fehn. Museets faste samling viser fotokunstens tekniske udvikling fra camera obscura til nutidens mobilkameraer og den sideløbende udvikling i fotografiet som sådan. Samlingen omfatter blandt andet kendte postmoderne fotografer som Thomas Struth og Cindy Sherman.

Du kan også fokusere på mindre samlinger med fotos af norsk performance- og proceskunst og modefotografi fra 1950 og frem til i dag. Betydningsfulde norske fotografer som Anders Beer Wilse, Elisabeth Meyer, Morten Krogvold, Tom Sandberg og Dag Alveng er også repræsenteret med nogle af deres centrale værker.

Andy Warhol møder Edvard Munch

Haugar Vestfold Kunstmuseum
​Adresse: Gråbrødregaten 17, Tønsberg

Midt i byen Tønsberg, tæt på det historiske Haugating, venter der dig et imponerende syn i form af den tidligere sømandsskole, som i dag rummer Haugar Vestfold Kunstmuseum. De røde murstensbygninger fra begyndelsen af 1900-tallet er tegnet af arkitekterne Bjerke og Eliassen. Facaden er udsmykket med fremstillinger af de eksotiske folkeslag, søfolkene kunne opleve, når de drog ud i verden.

Museets samlinger tæller blandt andet den amerikanske popkunstner Andy Warhols serie af malerier med motiver fra Edvard Munchs mest kendte grafiske tryk. Desuden er her kunstværker signeret af Peder Balke, Anna-Eva Bergman, Odd Nerdrum og Bjarne Melgaard samt adskillige af Kjartan Slettemarks berømte Nixon Visions.

Kom tæt på kunsten i Syd-Norge

SKMU Sørlandets Kunstmuseum
Adresse: Skippergata 24B, Kristiansand

I den sydlige kystby Kristiansand ligger Sørlandets Kunstmuseum. Her vises værker af en række af 1800-tallets største norske kunstnere,såsom Johan Christian Dahl, Frits Thaulow, Christian Krohg, Oda Krohg og Edvard Munch.

Museet repræsenterer også mange kunstnere fra det 20. århundrede, deriblandt navne med en særlig tilknytning til denne landsdel, for eksempel Leonard Rickhard og Kjell Nupen. Samlingen omfatter skildringer af det sydlige Norge såvel som tekstiler og kunsthåndværk udført af kunstnere fra Sørlandet. Det er oplagt at runde besøget af på museets café, som efter sigende serverer byens bedste kaffe.

Et MUST på enhver kulturtur

Stavanger Kunstmuseum
Adresse: Henrik Ibsensgate 55, Stavanger

Stavanger Kunstmuseum viser en bred vifte af værker fra 1800-talsmalerier til nutidskunst. Her kan du opleve mere end 70 eksempler på Lars Hertervigs landskabsmalerier af den norske natur samt værker af andre kendte norske kunstnere. Museet, som er en del af Museum Stavanger (MUST), har også en omfattende samling af kunst fra mellemkrigstiden, blandt andet værker og arkivmateriale fra Arne Ekeland, Reidar Aulie og Alexander Schulz. Desuden huser museet Jan Groths store samling af norsk og international kunst fra 1960'erne frem til i dag.

Se en norsk by i jugendstil

Jugendstilsenteret og Kunstmuseet KUBE
Adresse: Apotekergata 16, Ålesund

På kunstmuseet KUBE i Ålesund dokumenterer og formidler man alt lige fra kunst og arkitektur til design og kunsthåndværk. Museet ligger i den gamle Norges Bank-bygning fra 1906 og er tilknyttet Jugendstilsenteret. Centerets faste udstilling består af smukke objekter og autentiske interiører i jugendstil (en parallel til fransk art nouveau), som afspejler denne stilarts udtryk omkring år 1900.

Malerier og musik i Bergen

KODE Kunstmuseene i Bergen
​Adresse: Rasmus Meyers allé 3, 7 og 9, Bergen

I Bergen ligger landets største kunstmuseum uden for Oslo, indrettet i fire forskellige bygninger midt i byen. KODE er faktisk et af Nordens største museer inden for kunst, kunsthåndværk, design og musik. Her er en spændende kombination af kunstmuseer og norske komponisters hjem, samtidskunst, historiske genstande, koncerter og parker. I Rasmus Meyers Samlinger finder du mange af Edvard Munchs hovedværker, blandt andet 'Aften på Karl Johan' og 'Kvinden i tre stadier'.

Ud over store navne i norsk kunst udstiller museet betydningsfulde værker af Paul Klee, Pablo Picasso og mange andre af det 20. århundredes mest hæderkronede kunstnere. En anden del af KODE er Ole Bull Museum Lysøen, Harald Sæverud Museum Siljustøl og Edvard Grieg Museum Troldhaugen, som udgør en ganske særlig samling af kendte komponisters hjem. Tilsammen arrangerer disse museer mere end 400 koncerter hvert år.

Her udfordrer man de visuelle udtryksformer

Trondheim Kunstmuseum
​Adresse: Bispegata 7B og Trenerys gate 9, Trondheim

Med over 4.000 kunstværker har Trondheim Kunstmuseum landets tredjestørste offentlige samling af norsk kunst efter 1850. Museet er også vært for skiftende udstillinger, der dækker både nutid og datid. Der er også fokus på en række begivenheder, hvor den visuelle kunst bliver udfordret og beriget af musik, litteratur, guidede rundvisninger og optrædener. Hertil kommer udstillinger af de norske kunstnere Håkon Bleken og Inger Sitter i bygningen Gråmølna, museets arena for moderne kunst.

Kunstskatte fra Europa og Japan

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
​Adresse: Munkegata 3–7, Trondheim

I Trondheim finder du også Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, et nationalt museum for kunsthåndværk og design. Her kan du se udstillinger af møbler, sølvtøj, glas, tekstiler og keramik fra 1400-tallet frem til i dag. Museet har som det eneste i Norge en permanent udstilling med japansk kunsthåndværk og tekstiler.

Belgieren Henry van de Velde og danskeren Finn Juhl står bag de specialtegnede interiører på Nordenfjeldskes førstesal - en spændende blanding af art nouveau og nordisk design.

Hannah Ryggens politiske billedtæppe 'Etiopia', en samurairustning fra Edo-perioden og smukke japanske bælteknapper er blandt de tusindvis af klenodier, du kan opleve på dette museum. Udstillingen består også af en imponerende art nouveau-samling.

Fascinerende kunst i Nord-Norge

Nordnorsk Kunstmuseum
​Adresse: Sjøgata 1, Tromsø

I Tromsø kan du få indsigt i kunst og kunsthåndværk med tilknytning til Nord-Norge fra 1800-tallet og op til i dag. Nordnorsk Kunstmuseums permanente samling omfatter malerier, skulpturer, tegninger, fotografier, film, tekstiler og kunsthåndværk.

På anden og tredje sal har museet udstilling af udvalgte værker fra samlingen, der spænder fra romantikken til nutiden. Navne som Peder Balke og Adelsteen Normann, den samiske kunster John Savio, Anna-Eva Bergman, Olav Christopher Jenssen og David Hockney bør friste enhver kunstinteresseret.

Planlæg turen

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider