Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Appetit på vandring

Naturlig mad i naturlige omgivelser
På en vandretur i Norge kan du spise traditionelle madretter lavet af friske råvarer fra det område, du vandrer i. Vi har fået to anerkendte køkkenchefer, Arne Brimi og Øyvind Hjelle, til at føre os sikkert til de bedste spisesteder i nærheden af fjeldområderne.
A group of people having dinner outdoors at Brekkeseter
Brekkeseter, Høvringen.
Photo: CH / visitnorway.com

  Arne Brimi anbefaler:

 1. 1. Kongsvold Fjellstue

 2. Hvad: Kongsvold Fjellstue har serveret mad hver sommer siden 1720. Menuen består af en række lokale specialiteter, herunder mandelkartofler, rype og moskusokse. Den lidt mere tilbagelænede Kroa café er kendt for sine hjemmebagte kager.

  Hvor: Restauranten ligger midt i Dovrefjell Nationalpark i Oppdal fylke – og den er let at finde; lige ved E6 et sted cirka midt mellem Lillehammer og Trondheim.

 3. 2. Bessheim Fjellstue

 4. Hvad: En hjemmelavet, tre-retters menu med lokale råvarer, ofte rensdyr. Caféen inde ved siden af holder samme høje standard, med friskbagt brød og kager – kan du ikke stå for denne frokostfristelse bør du nok motionere lidt på fjeldet inden aftensmaden.

  Hvor: Beliggende i en smuk dal mellem Valdres og Gudbrandsdalen, tæt på den populære vandrerute til Besseggen i Jotunheimen.

 5. 3. Nythun Høyfjellstue

 6. Hvad: Norges officielle madguide 'Spis her' har rangeret Nythun blandt de tre bedste madoplevelser i de norske fjelde. Restauranten vandt desuden sølv i den velagtede konkurrence om at have Norges bedste hotelmorgenmad.

  Hvor: I Valdres, halvvejs mellem Oslo og Bergen – en ideel beliggenhed for vandringsfolket. Selve området ligger klemt inde af grønne dale mod syd og Jotunheimens fjelde mod nord.

 7. 4. Restaurant Hallingstuene

 8. Hvad: På Hallingstuene får du serveret traditionel norsk mad med et moderne twist. Stedets signaturret er Nevamat, en kombination af fire små retter tilberedt udelukkende af fjeldets råvarer.

  Hvor: I hjertet af Geilo, af vandringsfolket (og skiløbere) kendt som en af Norges mest veludviklede fjeldlandsbyer, med en dertilhørende overflod af luksusferiehytter. Toget mellem Oslo og Bergen stopper få meter fra restaurantens døre.

  Øyvind Hjelle anbefaler:

 1. 1. Restaurant Karoline

 2. Hvad: Maden på Karoline afspejler Lofotens fisketraditioner på fornem vis – og er naturligvis opkaldt efter en fiskekutter og beliggende i en tidligere fiskehandel.

  Hvor: Karoline finder du i Nusfjord, et velbevaret fiskerleje i et populært vandreområde i det vestlige Lofoten.

 3. 2. Mogen Turisthytte

 4. Hvad: Alle måltider i Mogen Turisthytte er baserede på lokalt høstede råvarer. Man kan ligefrem smage det bølgende landskab på tungen. Menuen bestemmes af kokken og er hemmelig indtil alle gæster har sat sig.

  Hvor: Mogen Turisthytte er en af de ældste hytter i Vinje og er kendt for at være udgangspunktet for mangt et vandreeventyr på Hardangervidda. På den nærliggende sø Møsvatn kan du få frokosten serveret om bord en bådtur.

 5. 3. Bios café

 6. Hvad: I midten af 1960erne startede Bios som et hyggeligt spisested for både lokale og tilrejsende. Og det har det såmænd fortsat med at være – og er blevet kåret som ”det bedste sted at spise undervejs” af foreningen Ganefart.

  Hvor: Bios er perfekt beliggende hvis du vil vandre ved kysten i Nordreisa, et lille samfund i Troms fylke i Nord-Norge. Der er ikke langt til E6, hovedvejen der binder hele Norge sammen. 

 7. 4. Vianvang

 8. Hvad: Her er et stærkt fokus på kulturarv i fjeldene, krydret med dufte af den norske stenalder og et strejf af det moderne europæiske køkken. Vianvang drives af stjernekokken Arne Brimi, der som regel er til stede personligt under måltiderne. Navnet stammer fra det gamle norske ord for fjelddronning.

  Hvor: Vianvang har en absolut godkendt beliggenhed for vandring, i landsbyen Lom midt mellem de ikoniske fjeldområder Jotunheimen og Rondane. Kontakt Vianvang for mere information.

  Vianvang

  Vianvang.
  Photo: Brimi.no
Sæsoner på fjeldet

Sommeren er tidspunktet for vandreture over de store fjeldvidder og helt op til de højeste fjeldtoppe. Det er vandrefolkets højsæson, og derfor kan der være tæt trafik på de mest populære vandrestier.

Om efteråret er naturen travlt optaget af at forberede sig på vinteren, og landskabet gløder i røde og gule farver. Det er sæson for multebær og blåbær, og for jagt efter ryper og rener.

Om vinteren forvandles landet til enhver skiløbers paradis. Men vintrene kan også være iskolde visse steder, og altid mørke og lange. Vinteren er den længste årstid i fjeldene.

Om foråret bliver naturen vækket til live igen, og lokker atter til udforskning af fjeldområderne til fods eller til saddel, måske med en fiskestang i hånden.

Sikkerhed på fjeldet

Vær forberedt på lidt af hvert

Selv nordmændene, der har opholdt sig i de norske fjelde hele livet, har en sund respekt for dem og sørger for at forberede sig på ethvert tænkeligt scenarie. Lær de ni fjeldregler før du tager på tur.

1. Planlæg din tur nøje og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.

2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.

3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.

4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.

5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.

6. Vælg en sikker rute. Hav respekt skilte om laviner og usikker is.

7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på at du ved hvor du er.

8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.

9. Spar på kræfterne og søg ly hvis nødvendigt.

Læs de norske fjeldregler med supplerende information.

Planlæg din vandretur

Find spisestederne på kortet herunder. Velbekomme!

Udvalgte spisesteder i vandreområderne
Vi tilbyr overnatting i rom, leilegheiter, hytter eller på campingplassen vår. Bessheim er perfekt utgangspunt for den som har tenkt å gå Besseggen. Read more
Bessheim Fjellstue
Familiedrevet fjellstue hvor vertskap og eiere selv er tilstede og deltar aktivt i kjøkken og servering. Read more
Nythun Høyfjellstue
Restaurant Hallingstuene, ligger midt i Geilo sentrum. Drives til dagelig av Frode Aga og kona Berit Kongsvik. Restauranten er innredet som tre gamle… Read more
Hallingstuene
Besøk fiskeværet Nusfjord. Opplev stedets historiske sus. Føl, se og opplev fiskerens og væreierens hverdag. I Storbrygga, eller det tidligere… Read more
Restaurant Karoline
Mogen Turisthytte ligger praktfullt til ved vestenden av Møsvatn i Vinje kommune, og er en av Hardangerviddas eldste turisthytter. Mange velger Mogen… Read more
Mogen Turisthytte
Bios has been voted “the best place to eat by the road” by the official Ganefart association. Read more
Bios Café
Vianvang
Vianvang
Vianvang is run by the celebrity chef Arne Brimi, who is usually present during the meals.
Vianvang
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen