Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Biking in Romsdalen Romsdalen
Biking in Romsdalen.
Photo: Sverre Hjørnevik / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

MTB med et ekstra adrenalinkick

Store dele af Norge er fjeld. Og det betyder uanede downhill-muligheder næsten overalt i landet.

Det synes næsten indlysende, at man skal udholde timevis af lidelser, før man har nået toppen af fjeldet og den sjove (og lynhurtige) nedtur på downhill-cyklen kan påbegyndes.

Men flere og flere skisportssteder i de norske fjelde har gjort det muligt for de adrenalinsøgende mountainbikere at benytte deres skilifter om sommeren – og dermed åbnet op for en hel ny verden fuld af downhill-muligheder af enhver slags.

Mange anser downhill-cykling som værende en ekstremsport. Og det er en god pointe, det evigt udfordrende terræn og finurlige banedesign fyldt med menneskeskabte og naturlige forhindringer taget i betragtning. Men der findes faktisk også baner for børn helt ned til syvårsalderen.

Medbring din egen full-suspension eller hard tail cykel, eller lej en speciel downhill-cykel og alt det nødvendige udstyr. Mange downhill-parker ligger tæt på andre sportsfaciliteter - for eksempel skateboardparker, forhindringsbaner i trætoppene, via ferrata klatreområder eller kajakudlejninger.

Og glem endelig ikke at spænde cykelhjelmen.

Storfjorden

Storfjorden.
Photo: Sveinung Myrlid / Visitnorway.com

Top 5 downhill-parker

Kristoffer Kippernes er chefredaktør på terrengsykkel.no, Norges førende cykelmagasin – og han inviterer alle til at deltage på sidens internetforum, der er et online mødested for Norges cykelnørder. Her er hans top 5 over gode ’legepladser’ til dedikerede freeride- og downhill-ryttere.

Norges bedste cykelpark er internationalt anerkendt, med spor og singletracks af World Cup standard. Du kan tage din cykel med i den komfortable og hurtige gondollift, her er masser af forskelligt udstyr at erhverve sig eller leje, og restauranten Skavlen har en sektion hvor du kan spise din medbragte mad.

Sted: I den nordlige del af Gudbrandsdalen, cirka 20 minutters kørsel fra Lillehammer.

Passer til: Ryttere på alle niveauer – også de mest kræsne.

Norges andenvigtigste freeride/downhill-arena, med en god balance mellem naturlige og menneskeskabte stier. Downhill-parken ligger på skicentret, hvor en ekspreslift hurtigt bringer dig op på toppen.

Sted: Drammen, mindre end en times kørsel fra Oslo.

Passer til: Ryttere på alle niveauer. Særligt velegnet til familier.

Enkle, men sjove spor i et bakket skovterræn. Der er ingen lift, så i stedet fragter en bil dig og cyklen op til startstedet.

Sted: I Hallingdal, en af Norges vigtigste dale.

Passer til: Entusiaster, med noget erfaring, der vil have det sjovt.

Narvik

4. Narvikfjellet

"Gondolen bringer dig op på toppen på blot 7 minutter."
Narvik.
Photo: Helle Holt

En stejl bakke på et veludviklet skisportssted, langt nord for polarcirklen i Nord-Norge. En gondol sørger for turen op. Om sommeren arrangeres der downhill-begivenheder under midnatssolen – kontakt turistkontoret i Narvik for mere information.

Sted: Øst for Lofoten, inderst i Ofotfjorden. Gondolen ligger blot 1,6 kilometer fra Framnes Lufthavn og 800 meter fra Narvik centrum.

Passer til: Hardcore downhill-ryttere.

En lille, men ambitiøs freeride-/downhill-cykelpark. Eksperter fra andre cykelparker hjælper med at forbedre faciliteterne. Rytterne har adgang til landets korteste skilift.

Sted: Kristiansand, i det sydlige Norge

Passer til: Erfarne downhill-ryttere.

Andre freeride/downhill-muligheder 

Bliv inspireret af denne freeride video - og fat mod!

Stiens regler

God opførsel og sund fornuft på og uden for cykelstierne

At have gode stier og spor at cykle på er ikke en rettighed, men et privilegie. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) opfordrer alle til at vise hensyn på stierne og bakkerne. Her er nogle af de vigtigste retningslinjer for god opførsel på stierne.

  • Vær hensynsfuld over for fodgængere, andre cykelryttere og langrendsløbere
  • Du har vigepligt over for fodgængere – hav styr på farten og vær ikke til fare for andre
  • Undgå at lave nye spor
  • Undgå at krydse langrendsspor mere end højst nødvendigt
  • Undgå at cykle i bløde langrendsspor
  • Undgå om muligt at cykle i langrendsspor i ”myldretiden” – dvs. weekender, ferier og helligdage
  • Lav ikke sporet bredere
  • Bær cyklen over moser, så du ikke laver dybe riller
  • Lås ikke baghjulet på stejle nedkørsler
  • Den, der cykler ned ad bakke, skal vige for den, der cykler op ad bakke

Efterlad det, som du fandt det

Tag ikke andet end billeder og behold kun minderne

Norge er et ubeskriveligt smukt land, med et utal af dramatiske naturvidundere – vandfald, fjorde, fjelde og gletsjere. At bevare landskabet, dets samfund og den norske livsmåde er essentielt for både de lokale og de besøgende.

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Ophold i og brug af naturen i fritiden er nordmændenes yndlingstidsfordriv, og det afspejler sig i holdningen om at bevare og benytte ødemarken rigtigt.

Uanset om det drejer sig om vandring på fjeldet eller cykling i skoven, prøver nordmændene altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby.

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover. Der handler om at anerkende, at alle er lige vigtige, og at gøre det til en del af hverdagen. Det er ikke let, og det er ikke hurtigt. Men det er det hele værd.

Se alle vores toplister

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad