Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Video Thumbnail - vimeo - Peer Gynt_Samlevideo_Innovasjon Norge Video Thumbnail - vimeo - Peer Gynt_Samlevideo_Innovasjon Norge En hyllest til Peer Gynt
Video Thumbnail - vimeo - Peer Gynt_Samlevideo_Innovasjon Norge En hyllest til Peer Gynt
Peer Gynt.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

Peer Gynt får nye toner

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I anledning af 150-års-jubilæet for Henrik Ibsens Peer Gynt har fire fremadstormende norske kunstnere kreeret nye versioner af de kompositioner, Edvard Grieg i sin tid skrev til skuespillet.

En hyldest til Henrik Ibsens Peer Gynt

Den 14. november 2017 fylder Norges bedst kendte teaterstykke 150 år, og det vil blive fejret med manér.

Årsdagen for Henrik Ibsens Peer Gynt markeres flere steder i Norge, og allerede i august blev festlighederne skudt i gang i Gudbrandsdalen, nærmere betegnet ved Peer Gynt-festivalen i Vinstra. Skov og stejle fjelde dannede den perfekte kulisse for det årlige arrangement, som udfoldede sig i det samme område, hvor digteren blev inspireret til at skrive sit dramatiske skuespil.

"Ibsen skrev stykket som et 4 ½ timer langt digt, som skal få folk til at tænke over forskellen mellem at være sig selv og være sig selv nok," siger den norske skuespiller Dennis Storhøi.

Dennis Storhøi har spillet hovedrollen som Peer Gynt adskillige gange og fået stor ros for sin fortolkning.

Henrik Ibsens teaterstykke er meget mere end en god historie. Det afspejler selve Norge i 1860'erne – en tid, hvor mange folk forlod de gamle familiegårde på landet og flyttede til byen for at begynde et nyt liv. Peer Gynt er også fortællingen om det almindelige menneske og de udfordringer og konflikter, vi alle støder på i livet. Derfor er stykket stadig aktuelt den dag i dag.

Ifølge Dennis Storhøi er Ibsen et geni, fordi han formår at portrættere både manden og kvinden på en helt perfekt måde til enhver tid.

Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi Dennis Storhøi
Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi.
Photo: Kristoffer Klakegg / Visitnorway.com
PLAY VIDEO

"Han må have haft en stor indsigt i, hvordan menneskenes egne svagheder og styrker fungerer," siger han.

For at fejre 150-års-jubilæet har fire norske musiktalenter skabt deres egne tolkninger af tre af de kompositioner, Edvard Grieg skrev til stykket: 'Morgenstemning', 'I Dovregubbens hal' og 'Anitras dans'.

Hør deres sange og læs mere om kunstnerne nedenfor.

Peer Gynt-jubilæet

Henrik Ibsens Peer Gynt blev udgivet i 1867, men fik først urpremiere på Christiania Theater ni år senere. Siden da har stykket været opført over store dele af verden i mange forskellige tolkninger. Peer Gynt er stadig et af verdens mest berømte teaterstykker.

En af de bedst kendte versioner af Peer Gynt er den årlige udendørs opsætning ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen.

På Ibsenmuseet i Oslo kan du få mere at vide om dramatikerens liv og arbejde.

Se dokumentaren

For at fejre Per Gynts 150-årsdag har NRK (det norske svar på DR) lavet en dokumentarfilm om teateropsætningen i Gålå. Se dokumentaren her (på norsk).

Dokumentar om Peer Gynt.
Photo: Skjermdump fra nrk.no

Hvad sker der?

Kontrasten mellem naturen og det moderne liv er en uudtømmelig kilde til inspiration for norske kunstnere. Søg blandt kommende kulturelle arrangementer, der kan give din tur ekstra mening og indhold.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad