Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
Norway Now
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Lyngvær-3 Lyngvær-1
Credits
Lyngvær-3.
Photo: Trine Kanter Zerwekh/Statens vegvesen
Campaign
Partner

Det bedste fra to verdener

Langs nøje udvalgte veje komplimenteres naturens egne vidundere af kunst, design og arkitektur, der bringer dig tættere på naturen på nye og overraskende måder. Mød de prisvindende norske nationale turistveje.

Køreture ud i det blå er en god måde at opleve et land på. Men fra bilens komfortable sæder kan det være svært at komme helt tæt på – det kan føles som om, at noget mangler. Noget konkret. Noget at gribe fat om, noget at indsnuse.

Norsk arkitektur og design er virkeligt rykket op på et højere niveau i løbet af de seneste par år.  Og det er også rykket ud i naturen, som en kærkommen afveksling af landskaberne langs 18 udvalgte landeveje – ikke for at være til gene, men for at give noget ekstra til køreoplevelsen. Det er en nøje planlagt del af initiativet om de ”nationale turistveje”, der tilstræber at kombinere den norske natur, arkitektur og design til en højere enhed.

De 18 ruter findes i de vestlige, centrale og nordlige dele af Norge, langs kysten og over fjeldene. I alt dækker de 1.850 kilometer. Hele projektet har taget to årtier at gennemføre, og kostet et trecifret millionbeløb.

”Der er sceniske hovedveje mange steder i verden. Det der gør disse veje unikke er arkitekturen og kunsten der passeres undervejs. Ingen andre steder findes der noget lignende”, siger Per Ritzler fra det norske vejvæsen.

Arbejdet inkluderer opførelsen af rastepladser, parkeringspladser, udsigtspunkter og rydning af vegetation. Mange af de førende norske designere og arkitekter, for eksempel Snøhetta, Reiulf Ramstad Arkitekter, Jensen & Skodvin og Carl-Viggo Hølmebakk, har bidraget til projektet. Der har også været enkelte udenlandske bidragsydere, blandt andre fransk-amerikanske Louise Bourgeois og schweiziske Peter Zumthor. 

Se det hele på 3 minutter

De 18 turistveje

Varanger nationale turistvej (160 km, 123 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Denne vej ved det åbne hav højt mod nord giver dig rig mulighed for at lade tankerne flyve – på din tur under det skiftende lys kan du reflektere over områdets dramatiske historie.

Rondane nationale turistvej (75 km, 1.060 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Rondane er et stort og næsten uberørt fjeldplateau med ti fjeldtoppe over 2.000 meter, og også Norges første nationalpark. Her er både stille og roligt, vildt og voldsomt.

Havøysund nationale turistvej (67 km, 233 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Ikke mange mennesker finder nogensinde vej så højt mod nord. Og stadig, lige hvor denne varierede og yderst seværdige turistvej ender, nær Nordkap, ligger der en driftig fiskerlandsby og venter på dig.

Sognefjellet nationale turistvej (108 km, 1.434 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Turen over Norges højest beliggende fjeldpas er intet mindre end vidunderlig. Du får en flot udsigt over landets længste og dybeste fjord, Sognefjorden, med i købet.

Senja nationale turistvej (102 km, 287 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

De smalle og snoede veje på Senja klamrer sig til de stejle fjeldsider, og giver dig en flot køretur tæt på det åbne hav.

Valdresflye nationale turistvej (49 km, 1.389 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Som et alternativ til den nord/sydgående hovedvej fører denne landevej dig over et enormt og bart plateau med udsigt til Jotunheimen, hjemsted for Norges allerhøjeste fjelde.

Andøya nationale turistvej (58 km, 65 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Sammenklemt mellem sandstrande og barske fjelde giver denne rute over øen Andøya dig en blanding af rolige og rå naturlandskaber, et rigt dyreliv og en ældgammel kystkultur.

Gaularfjellet nationale turistvej (114 km, 784 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

En af de mindre kendte af disse turistveje, men ikke desto mindre noget af en perle. Den følger vandet fra fjeldsøen hele vejen ned til fjorden, forbi hurtige strømfald og vandfald.

Lofoten nationale turistvej (230 km, 59 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Tilgiv brugen af klichéen, men naturen på Lofoten er altså bare betagende. Det er et af Norges mest enestående og populære rejsemål, og denne rute fører dig helt ind i hjertet.

Aurlandsfjellet nationale turistvej (47 km, 1.306 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Fra fjord til fjord. Denne rute bør køres fra øst mod vest, med klimaks ved Stegastein – måske det mest fascinerende udsigtspunkt af alle langs de nationale turistveje.

Helgelandskysten nationale turistvej (433 km, 346 m.o.h., 6 færgeoverfarter)

På den længste af turistvejene passerer du polarcirklen og verdens stærkeste tidevandsstrøm, Torghatten og de UNESCO-beskyttede Vega-øer.

Hardanger nationale turistvej (158 km, 275 m.o.h., 2 færgeoverfarter)

Hardanger-området er Norges mest postkortvenlige (om vi så må sige). Fjorde og fjelde, kulturlandskaber og ældgammel kultur. Se det hele gennem bilruden.

Atlanterhavsvejen (36 km, 30 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

En af verdens mest dramatiske vejstrækninger. Atlanterhavsvejen krydser fjordmundingen via skær og småøer ved hjælp af otte broer.

.

Hardangervidda nationale turistvej (67 km, 1.250 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Det 2.500 kvadratmeter store Hardangervidda er Nordeuropas største fjeldplateau. Det er også en nationalpark, med et rigt dyreliv og flotte udsigter.

Geiranger-Trollstigen nationale turistvej (104 km, 1.038 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Den slyngede fjeldvej Trollstigen er i sig selv verdensberømt, og Geirangerfjorden har fundet vej til UNESCOs liste over verdensarv. Disse højdepunkter forbindes af en dramatisk turistvej med adskillige fantastiske udsigtspunkter undervejs.

Ryfylke nationale turistvej (183 km, 972 m.o.h., 3 færgeoverfarter, vintervarsel)

Kør langs fjorde og kryds fjeldene – dette er en kontrastfyldt rute. Blot 20 minutter fra starten kommer du til udgangspunktet for vandrestien til Preikestolen.

Gamle Strynefjellsvegen nationale turistvej (27 km, 1.139 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Denne gamle vej over Stryn-fjeldene stod færdig allerede i 1884. Hovedattraktionen er den 27 kilometer lange vej i sig selv – samt naturligvis den omgivende natur.

Jæren nationale turistvej (41 km, 35 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

I det syd-vestligste hjørne af Norge er denne rute og dens sceneri meget forskellig fra de øvrige turistveje. Det er en hovedvej med udsigt over det åbne hav, der fører dig gennem et kulturlandskab uligt noget andet sted i landet.

Download appen

Har du brug for mere information om de nationale turistveje, som du kan benytte undervejs? Visitnorway-appen har rigeligt, også kort og med kontaktinformation til alle destinationerne.

Download den her:
App Store
Google Play 

#nasjonaleturistveger på Instagram
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.

8 superveje

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad